המזרחן פרופסור יוסף קוסטינר הלך לעולמו
יוסף קוסטינר, מבכירי המזרחנים הישראלים ומומחה בעל שם עולמי לסעודיה ולמדינות המפרץ, הלך לעולמו בשישי האחרון
ביום שישי האחרון, ומבלי שהדבר גרר התייחסויות מיוחדות בכלי התקשורת, הלך לעולמו פרופ' יוסף קוסטינר, אחד מבכירי המזרחנים של ישראל בדור האחרון.
פרופ' קוסטינר, מהחוג ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, היה מומחה בעל שם עולמי לסעודיה ולמדינות המפרץ, פירסם שורה ארוכה של ספרים, העמיד דורות רבים של תלמידים וקנה לעצמו שם בעולם האקדמי וגם בעולם הערבי.
קוסטינר עשה את הדוקטורט שלו בבית הספר לכלכלה של לונדון (LSE) על "היווצרותה של הממלכה הסעודית", בהדרכתו של ההיסטוריון בעל שם העולמי – פרופ' אלי כדורי. קוסטינר היה מן הראשונים שהתמקדו באזור חצי האי ערב ותימן בתקופה בה אזורים אלה נחשבו לנידחים וחסרי עניין והניח את התשתית המחקרית לחוקרים רבים בארץ ובעולם.
בין היתר הוא חיבר את הספרים: "צמיחתה של סעודיה: מנסיכות שיבטית למדינה מונרכית", "המאבק על דרום-תימן", "שיבטיות ובינוי מדינה במזה"ת" (יחד עם פרופ' פילי ח'ורי) ועוד ספרים רבים.
ההודעה על מותו ביום שישי האחרון התקבלה בהפתעה באוניברסיטאות ובקרב תלמידים ורבים עדיין מתקשים להאמין כי האיש, שלא הספיק להגיע לגיל 61, אינו נמצא עוד בין החיים. מותו נגרם בשל סיבוכים רפואיים.
גדול המומחים בעולם לערב הסעודית
ראש הקתדרה ללימודים עותומאניים וחברו מזה כשלושים שנה, פרופ' אהוד טולידאנו, פירסם ביום שישי הודעת הספד בשם האוניברסיטה, בה נאמר, בין היתר, כי "יוסי היה חוקר חשוב של תולדות המזה"ת הערבי בעת החדשה והיסטוריון חברתי-פוליטי מעמיק. מעבר לכך, הוא היה אדם נפלא, שאנושיותו הכובשת נגעה בכל מי שהכיר אותו ובא עימו במגע. קשה היה שלא להעריך ולאהוב את יוסי; אי-אפשר היה לכעוס עליו, או לעמוד בפני תבונתו וטוב ליבו השופע...
יוסי ייזכר היטב לא פחות בזכות חמימותו, האנושיות העמוקה שלו, דאגתו ואישיותו הקוסמת. הוא כבר חסר מאוד לחבריו ועמיתיו הרבים באוניברסיטת תל אביב ולקהילת חוקרי המזרח התיכון, אשר מחוייבים להמשיך במפעל חייו שנקטע באופן בלתי צפוי". ל-ynet הוסיף פרופ' טולידאנו כי "הוא היה מחשובי המומחים בעולם לערב הסעודית ולחצי האי ערב".
במה הוא היה גדול כל כך? ראש החוג ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, פרופ' עוזי רבי, שהיה מתלמידיו של פרופ' קוסטינר, הסביר בשיחה עם ynet:
"הוא היה איש שבנה תחום שלם של מחקר במזרחנות הישראלית תחת הכותרת 'שבטים ומדינות במזרח התיכון'. הוא התמחה באזור שעד לפני עשרים שנה, לפחות במחקר האקדמי, נחשב כאזור זניח. האירועים של העשורים האחרונים הפכו אותו לאזור מרכזי ולכן כל מי שרצה להיכנס לאזור הזה של מזרח התיכון חייב היה לעבור דרך מחקריו.
הגדולה שלו היתה שהוא שילב בניתוח ההיסטורי כלים השאולים מתחומי מחקר אחרים כמו סוציולוגיה ומדע המדינה. הוא הצליח לבנות סדר יום מחקרי שלאורו הולכים סטודנטים רבים. הוא העמיד סוללה ארוכה של תלמידים בהם אנשים שכבר מובילים בתחום ובעלי תפקידים בעצמם".
מורה חם ואהוב
"הוא היה איש רוח במלוא מובן המילה", ממשיך פרופ' רבי ומספר. "אסור שייווצר רושם שהאיש היה מומחה לאזור המפרץ בלבד. הוא הכיר באופן עמוק את כל ההיסטוריה האירופית, הוא היה קלסיקן, הוא שלט בתולדות ימי העולם בצורה מופלאה, והוא ידע לחבר את כל הידע העצום הזה אל תוך ההבנה שלו את המזרח התיכון. הליכתו הותירה חלל גדול גם בקרב החברים וגם בקרב הסטודנטים, אבל המורשת שלו היא כבדה וחשובה שרבים ילכו לאורה ואנו נדע לשמר אותה".תלמידו, ד"ר ערן סגל מ"מרכז עזרי" באוניברסיטת חיפה, המשיך: "יוסי היה איש גדול. הוא היה מלומד ואינטלקטואל אמיתי. איש עם ידע עצום במגוון של תחומים. הידע שלו במדעי החברה וההיסטוריה היה באמת נדיר.
הוא היה אדם שמעמיק בתיאוריות ובתובנות מאין סוף תחומים במחקר ההיסטורי הבסיסי. חוץ מזה הוא היה אדם וגם זה נדיר. הוא היה איש חם האוהב את תלמידיו, דואג להם, רוצה לקדם אותם. הוא היה בן אדם".
תוכל לספר עד כמה ידעו להעריך אותו בעולם?
ד"ר סגל: "הייתי בכנס מאד גדול על המפרץ בקיימברידג'. מכל מיני סיבות נבצר ממנו להגיע, אבל רק סיפרתי מי המנחה שלי ולא הייתי צריך לומר יותר. מראשון הדוקטורנטים ועד לאחרון הפרופסורים הכי גדולים היה ברור מי הוא.
הוא היה אוטוריטה יוצאת מגדר הרגיל. בתחום המחקר על סעודיה המחקרים שלו הם הבסיס. כל מי שרוצה לכתוב משהו על סעודיה צריך להתחיל מיוסי. אי אפשר בלי זה, זה כל כך אלמנטרי. אין ספק שבתחום שלו הוא היה אוטוריטה עולמית חשובה".
פרופ' רבי: "כשנהגתי לנסוע לכנסים בעולם, נתקלתי באנשים מהעולם הערבי, אירופה וארה"ב שהכירו אותו ואת התרומה הייחודית שלו לנושאים האלה. הם ציטטו אותו ודרשו בשלומו. בדר"כ אנשים כאלה הם גם יותר מרוחקים מהסביבה, אבל אצלו זה היה בדיוק ההיפך. הוא היה אדם נדיר וגם בעל חוש הומור משובח"
.
"ההלם הוא גדול", מסכם ד"ר סגל. "זה נפל עלינו כרעם ביום בהיר. קשה להאמין שאדם עם כזה ידע, אנציקלופדיה של בן אדם, באופן כל-כך לא מחוייב המציאות וכל-כך טראגי פשוט נעלם לנו. זאת אבידה גדולה מאד למחקר, לאקדמיה הישראלית ובכלל לכל מי שהכיר אותו. אני מקווה שנשכיל כולנו להנציח את זכרו כפי שראוי לאדם שכזה".