שתף קטע נבחר

אז הילדים יינצלו - אך מה עם הוריהם?

הפגנתם כבר למען ילדי הזרים? לא יצאתם ידי חובתכם. עוולות קשות יותר הן מנת חלקם של המהגרים הבוגרים, הרחק מעין הציבור - בבנקים, בבתי המשפט, באתרי הבנייה ובמכלאות

מאז פרשת ילדי תימן, ספק אם היתה קבוצת ילדים שהצליחה להסעיר במידה כה רבה את הציבור הישראלי, כמו ילדי מהגרי העבודה. אך סיפורם של ילדי הזרים, וסיפור התייצבותם של נתחים נרחבים בחברה הישראלית לצדם, אינו מעיד בהכרח על שעתה היפה של חברה זו. ההיפך הוא הנכון: הוא מהווה אינדיקציה למידת צביעותה בכל הנוגע לסוגיית ההגירה.

 

על רקע השבועות הסוערים המאפיינים קיץ זה בנושא הילדים - החלטת הממשלה, חרב הגירוש המונחת על צווארם, עתירת הארגונים,

ההתארגנות הנרחבת להגשת בקשות עבור ילדים המבקשים מעמד בישראל, ולבסוף אשת ראש הממשלה שהפצירה בשר הפנים - ממש כמו אסתר באחשוורוש - נשכח מאיתנו כיעורה של התנהלותנו בשני העשורים האחרונים.

 

לגבי התנהלות זו, אסתפק באמירה כי עוצבה בכור ההיתוך של היהירות הבלתי נסבלת, של מי שעדיין סבורים כי בעידן הגלובליזציה יכול עדיין העם היהודי להישאר בבחינת "עם לבדד ישכון".

 

יחסנו למהגרים החיים בקרבנו השתקף בצורה הרבה יותר מייצגת דווקא בשתי פרשות אחרות השבוע. הראשונה התרחשה דווקא במשרדי המפקח על הבנקים - לשם הופנו זה שנה וחצי בקשות ותחינות בלתי פוסקות של ארגונים לשנות את מדיניותו, באופן שיאפשר למבקשי מקלט לפתוח חשבון בנק בישראל. בהעדר יכולת זו, נאלצו מבקשי המקלט לשאת את כספם על גופם, לעתים מספר משכורות חודשיות, כך שהפכו ל"כספומטים ניידים" עבור כל גורם עברייני.

 

במשך שנה וחצי עמד המפקח במריו (הבירוקרטי גרידא), ולא טרח לעשות מאומה בעניין. רק לאחר פנייתה של הקליניקה לזכויות אדם מהמכללה למנהל, והתרעתה כי אם לא ישונו ההנחיות תיאלץ לפנות לבג"ץ, התרצה המפקח ופרסם הנחיות חדשות, לפני כמה ימים. ההנחיות, אגב, הועברו לבנקים, ולאחר מכן לאמצעי התקשורת - אך עד כה לא לפליטים עצמם או לארגונים המייצגים אותם.

 

הפרשה השנייה חמורה בהרבה: פסיקה של בית המשפט העליון, הקובעת כי שתי נשים שנפלו קורבן לסחר בישראל, ולקו במחלות שקשה לחלוק על הטענה כי נדבקו בהן בגלל הסחר בהן - צהבת זיהומית, איידס ושחפת - יגורשו לארץ מוצאן לאחר שיוענקו להן שישה חודשי טיפול.

 

העובדה שמדובר במחלות כרוניות קשות, מהן לא יחלימו ואשר אינן מטופלות במדינות המוצא שלהן (אם אין הפרוטה מצויה בכיסן) לא טרדה את מנוחתו של בית המשפט, שללא כל ציניות כתב בסוף פסק דינו: "אנו מאחלים לעותרות בריאות ואריכות ימים".

 

וכך, בעוד תיבת הדוא"ל וקו הטלפון שלי מוצפים בפניות ותחינות מצד אנשים (חלקם, יש לומר, רמי דרג בתחומם) המבקשים לדעת מה יוכלו לעשות כדי "לעצור את הזוועה" של גירוש הילדים, מתרחשים המקרים החמורים באמת הרחק מפרשת הילדים, המשמשת להם הסוואה מצוינת: במשרדיהם הממוזגים של המפקח על הבנקים, בלשכות השופטים, באתרי הבנייה, במתקני הכליאה, בדרום תל אביב - וגם בשדה התעופה, בטרמינל המגורשים, שהופרד מהטרמינל הרגיל כדי שלא יטרידו המראות הקשים, חלילה, את אלו המבקשים לנפוש בדיוק באותה מדינה אליה מגורשים האנשים בטרמינל הסמוך.

 

אין לתת לפרשת הילדים לסנוור את עיננו - גם אם תוענק אשרה לכל אחד מ-400 הילדים שאינם זכאים לאשרה על פי החלטת הממשלה, יש להשתמש בפרשה זו רק כנקודת מוצא לדיון שחייב להתרחש במדינת ישראל בנוגע למדיניות ההגירה שלה - או יותר נכון, העדרה - ולא כנקודת סיום.

 

נעמי לבנקרון, מנהלת מקצועית של הקליניקות בבית הספר למשפטים של המכללה למנהל, ומתנדבת במוקד הסיוע לעובדים זרים 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליט מאריתריאה בכלא גבעון
צילום: רויטרס
מומלצים