שתף קטע נבחר

 

מפחית סיכון לסרטן: איך תורם הקפה לבריאות

הוא טבעי לחלוטין, עשיר בנוגדי חימצון ומסייע בהפחתת הסיכון למחלת הסוכרת וסרטן המעי הגס. הקפה, מתברר, טוב לא רק עם עוגה ליד, אלא גם תורם רבות לבריאות

קפה הוא אחד המשקאות החביבים עלינו, אך הוא גם אחד המשקאות הכי שנויים במחלוקת. בעוד שישנם אנשי רפואה ורפואה אלטרנטיבית שימליצו לכם להתרחק לחלוטין משתיית קפה, ישנם כאלו שדווקא ימליצו לשלב אותו בתזונה היומית, בשל סגולותיו, שהוכחו במחקרים שונים בשנים האחרונות. מה עושים? אולי המידע הבא יעזור לכם להחליט.

 

מהמטע אל הכוס: קפה לא גדל בסופר

הקפה עובר דרך ארוכה עד שהוא מגיע אל הכוס, ועל אף האריזות המהודרות בהן הוא משווק כדאי לדעת כי מדובר במוצר טבעי שצומח על שיח, בדומה לפירות וירקות. 

 

תחילת תהליך הפקת הקפה מתחיל כאשר דובדבני הקפה נקטפים מהשיחים במטעים ולאחר מכן מיובשים בשמש, למשך שבוע עד עשרה ימים. כשהם יבשים מפרידים בין הדובדבן המיובש ופולי הקפה, הנקראים בשלב זה "קפה ירוק", ומנפים את פולי הקפה השבורים. הפולים הממוינים נארזים ונשלחים ממדינה למדינה.

 

הקפה הירוק עובר קלייה במכונות המורכבות מ''תוף'' (כמו במייבש כביסה) וגוף חימום, בטמפרטורה של כ-200 מעלות ולאחר שמונה דקות של קלייה הפול מתפצח, מכפיל את נפחו ומאבד כמחצית ממשקלו. בשלב זה ממשיכים לקלות את הקפה עד לדרגה הרצויה, הנעה בין ''קלייה בהירה'' ל''קלייה כהה'''.

 

לאחר הקלייה מקררים את הקפה ונותנים לו ''לנשום'' לזמן שנע בין 10 שעות לשלושה ימים (תלוי באופי הקלייה, סוג הקפה וכמות הפולים). כאשר הקפה מוכן למשלוח הוא נאטם בשקיות ואקום או בקפסולות, משום שהחמצן שבאוויר מזיק לו מאוד וגורם לו לאבד מטעמו.


דובדבני קפה. לאחר הייבוש מפרידים מהם את הפולים (צילום: mct)

 

נוגדי חימצון בקפה: פי 4 מאשר בתה ירוק 

הקפה מכיל כמות של נוגדי חמצון (המסלקים חומרים מזיקים מהגוף) הגדולה פי ארבעה מזו שנמצאת בתה ירוק. היא עולה אף על הכמות שנמצאת בקקאו וביין אדום. פולי קפה ירוקים, למשל, מכילים יותר מאלף נוגדי חמצון ותהליך הבישול מוסיף להם 300 נוגדי חמצון נוספים.

 

כמות נוגדי החמצון משתנה מכוס קפה אחת לשנייה, בשל השוני בין סוגי הפולים בהם נעשה שימוש ליצירת הקפה (כך, למשל, בזן "רובסטה" ישנה כמות כפולה של נוגדי חמצון ביחס לזן "הערביקה") ובשל גורמים נוספים, ביניהם שיטת בישול הקפה וכמות הקפה בה השתמשו.

 

כדאי לדעת כי בעוד שהוספת חלב לתה פוגעת בנוגדי החמצון שבו, המצב בקפה שונה לחלוטין וכמות נוגדי החמצון נותרת בעינה, עם או בלי תוספת של חלב. כמות נוגדי החמצון נותרת בעינה גם ללא קשר לקפאין שבקפה, ולכן גם קפה נטול קפאין מכיל את אותה הכמות.

 

סרטן המעי הגס: מפחית את הסיכון לחלות בו

הקפה מכיל מרכיב ייחודי, נוגד חמצון רב עוצמה בשם Methylpyridinium, שהוכח כמפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. חוקרים מגרמניה גילו את הקשר בין השניים. לדבריהם חומר זה מעלה את כמות האנזימים המגינים עלינו מפני סרטן המעי הגס.

 

נוגד חמצון זה מופק בתהליך הקלייה מחומר הנמצא באופן טבעי בפולי הקפה וככל שהקפה חזק יותר רמתו גבוהה יותר. לכן, קפה בקלייה כהה מעניק לגוף כמות הגדולה פי שניים עד שלושה ממרכיב זה, ביחס לקלייה בהירה-בינונית.

 

בשורה לספורטאים: קפה מקל על כאבי שרירים

חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג'יה באתונה מצאו שכמות הקפאין בשתי כוסות קפה מפחיתה בחצי את כאבי השרירים הנגרמים בפעילות גופנית. הם מצאו כי ככל שעוצמת האימון בקבוצת הניסוי היתה גדולה יותר, כך היה הקפאין אפקטיבי יותר בהקלה על כאבי השרירים.

 

ממצא זה עשוי לשפר את איכות חייהם של מתעמלים החווים כאבי שרירים לאחר תקופה בה לא התאמנו, ולהקל עליהם את החזרה לשגרת האימונים.

 

שותים יותר - ומקטינים הסיכון לסוכרת

מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בסאן דייגו הראה כי שתיית קפה יכולה להפחית ב-60% את הסיכוי לחלות בסוכרת בקרב אנשים שנחשפה אצלם אי סבילות לגלוקוז וגם עבור אנשים עם רמות נורמליות של גלוקוז. שלושה מחקרים ארוכי טווח, כמו גם מספר מחקרים קטנים יותר, אישרו את תרומת הקפה למניעת סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים) ומחקר שנערך לאחרונה אף מצא כי בקרב נשים שתייה של שלוש עד ארבע כוסות קפה ביום מפחיתה את הסיכון לסוכרת ב-29%. אצל גברים מפחית הקפה את הסיכון לסוכרת ב-27%. בנוסף נמצא כי אצל נשים ששתו 10 כוסות או יותר מדי יום פחת הסיכון ב-80%, ואצל גברים ב-55%.

 

בהנקה: להפחית את כמות הקפה

במחקרים שנעשו עלה כי צריכה יומית של של קפאין, בכמות הנמצאת

בשלוש כוסות קפה, לא השפיעה לרעה על התינוק היונק, אך למרות זאת מומלץ להמעיט בשתיית קפה בחודשי ההנקה הראשונים. עדיין ניתן לשתות את כוס הקפה האהובה של הבוקר, אך ההמלצה היא לשתות אותה לאחר סיום ההנקה, כדי שרמת הקפאין בדם ובחלב האם תרד עד ההנקה הבאה.

 

כמות הקפאין בחלב האם היא כאחוז בלבד מהכמות אותה צורכת האם. עם זאת, עד גיל שלושה-ארבעה חודשים התינוק מפרק את הקפאין באיטיות ולכן הוא נשאר בדמו במשך שעות רבות, מה שעלול להוביל לכך שהוא יהיה ערני יתר על המידה ואף יסבול מאי שקט, במקרים בהם ישנה צריכת קפאין גבוהה על ידי האם.

 

ייעוץ מקצועי: שירלי ליאני, יועצת קפה בכירה בחברת "אספרסו קלאב"


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קפה. טוב גם לבריאות
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מומלצים