בין תל-אביב לאריאל: חברי מועצת העיר חלוקים
בעירייה שאחראית לתקצוב רוב התיאטראות שבהם מופיעים "הסרבנים", היו מי שהתייצבו מאחורי ראש העיר, שתקף בחריפות את היוזמה. בסיעות השמאל הייתה האווירה שונה: "זו התנחלות שגוזלת את קיומם של בני עם אחר"
הסערה סביב מכתב האמנים שהודיע שיסרבו להופיע באריאל הורגשה היום (א') היטב גם במסדרונות עיריית תל אביב-יפו - הנחשבת לרשות שמשקיעה את המשאבים הגדולים ביותר בארץ בתמיכה במוסדות התרבות הרבים בתחומה. רבים מבין החותמים על העצומה פועלים בהם.
בשנה הנוכחית וגם בקודמות לה הושקעו עשרה מיליוני שקלים בתיאטרון הקאמרי - הנחשב לתיאטרון העירוני של תל-אביב. חלק משחקניו, ובהם איתי טיראן, יוסי פולק, אלברט כהן ודרור קרן הודיעו כי יסרבו להופיע על הבמות באריאל, בשל מיקומה מעבר לקו הירוק.
הסנונית הראשונה לסערה הייתה התבטאותו הנחרצת של ראש העיר, רון חולדאי, נגד החותמים על היוזמה. "מי שעובד בתיאטרון הממומן מכספי הציבור לא יכול שלא להופיע במקומות שנקבעו על-ידי הנהלת התיאטרון", אמר.
עם זאת, חברי מועצת העיר היו חלוקים בדעתם בסוגיה. ראש סיעת הליכוד העירונית, ארנון גלעדי, פנה לחולדאי ולשרת התרבות, לימור לבנת, שהביעה גם היא מורת רוח מהעצומה - וקרא להם להבהיר באופן חד-משמעי כי העירייה לא תשתף פעולה עם חרם במוסדות תרבות שזוכים לתקצוב עירוני וכי עליהם להתנהל על אמות מידה ענייניות, מבלי לערב בכך את עמדתם הפוליטית של היוצרים".
גלעדי ביקש מחולדאי להעלות את הנושא לסדר היום כבר בישיבת המועצה הקרובה, שתיערך בחודש הבא. "הקריאה להחרים את היכל התרבות באריאל, עיר שכספי תושביה ממנים, בין היתר, את משכורותיהם של היוצרים החתומים על העצומה, מעידה על חוסר סובלנות ופשיטת רגל תרבותית שלהם. העמדה הברורה שהביע משרד התרבות והספורט נגד החרם ראויה להערכה, וראוי שגם עיריית תל אביב-יפו, שמרביתם התיאטראות פועלים בתחומה, תנהג כמוהו".
באותה הנימה ובדומה לדבריו של חולדאי, הביע גם סגנו - אסף זמיר הסתייגות מיוזמת החרם. "לכל אדם יש זכות להחליט היכן יעבוד. יחד עם זאת, ככל שמדובר במוסדות שמממנים משלמי המסים, ובהם תושבי אריאל, הסוגיה הופכת בעייתית. אריאל היא עיר שלכל הדעות, תהיה חלק ממדינת ישראל גם בהסדר קבע עתידי".
מי שבחר להתבטא במילים חריפות יותר כלפי האמנים שחתמו על העצומה הוא חבר המועצה ראובן לדיאנסקי, שאמר כי "אותם שחקנים אינם יכולים לנהוג באופן כמעט-כוחני ולהחליט על דעת עצמם שלא להעלות הצגות בעיר מוכרת שבה מתגוררים ישראלים לפי החלטת הממשלה. כל שחקן שאינו מרוצה מהחלטות ההנהלה יכול להתפטר ולמצוא את ביתו במסגרת שתתאים לו".
בשמאל בירכו: "האקט שלהם ראוי והגון"
אבל הטונים הזועמים נגד היוזמה לא היו הקול היחיד במועצת עיריית תל אביב-יפו. בסיעת מרצ המקומית דווקא הביעו תמיכה ביוזמת האמנים, ונציגיה - סגנית ראש העיר מיטל להבי וחבריה תמי זנדברג ואחמד משהראוי - דווקא ראו את המהלך כלגיטימי.
"אנחנו מברכים את האמנים שהצטרפו לשיח הפוליטי ולא חששו לנקוט עמדה. אריאל, כמו כל שאר ההתנחלויות, אינה לגיטימית ובעצם קיומה היא גוזלת את קיומם של בני עם אחר. אריאל אינה חלק ממדינת ישראל, והאקט שלהם לדרוש שלא לדרוך על אדמת ההתנחלויות ולא לקנות מהתוצרת שלהן הם בעינינו התנהגות ראויה והגונה".
גם יואב גולדרינג, חבר מועצת העיר מסיעת "עיר לכולנו", הביע תמיכה באמנים הסרבנים, ואף תקף את חבריו למועצה שהתנגדו ליוזמה. "תל אביב-יפו היא בירה של תרבות ואמנות ויש לי גאווה גדולה בשחקניה וביוצריה. אני מסתייג מהמחשבה כאילו יוצרים נדרשים לציית להלך רוח כזה או אחר. במקום שבו פרנסי העיר מבקשים לצמצם - אני קורה לגוון. ככה גם במקום שבו קוראים לציית להנהלה - כאן אני קורא רק להעמיק את מעורבותם החברתית".