בכירים ברשות: ברור שהקפאה מלאה לא תימשך
גם ברמאללה מבינים שנתניהו לא יוכל לעמוד בהפסקה מוחלטת של הבנייה, אבל מתלבטים איך להגיב. "הסכמה לבסיס קווי 67' תאפשר בנייה מסוימת", רומז גורם פלסטיני - בסביבת נתניהו מתעקשים: אין מצב. כמה פעמים הוא ייסע החודש לארה"ב?
הבוקר (יום ב') ימריא אבו מאזן לוושינגטון, וברשות הפלסטינית התחושות לקראת פתיחת המשא ומתן הישיר קשות. נראה שהלחץ שבו עומד הראיס לא נופל מזה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שימריא מחר. גורמים בכירים ברשות הודו אמש כי לא ניתן יהיה לכפות באופן מלא על ישראל את הפסקת הבנייה בהתנחלויות, והוויכוחים בצמרת הפלסטינית נוקבים.
ברמאללה אין תמימות דעים לגבי התגובה, בהנחה שאחרי 26 בספטמבר, תום מועד ההקפאה, תחודש הבנייה בהתנחלויות - ולו חלקית. הם מבינים שזה צפוי לקרות, לנוכח ההבהרות שהתקבלו מהאמריקנים על האילוצים הקואליציוניים של נתניהו.
להערכה שאין מנוס מהשלמה עם בנייה כלשהי שותפים לא רק ברמאללה. גורם פלסטיני משפיע רמז כי אם נתניהו יהיה מוכן לפתוח את השיחות הישירות תוך הסכמה על בסיס גבולות 67' למדינה פלסטינית,
שאלת הבנייה עד להשגת הסכם תהיה קריטית פחות. לדבריו, אפשרות הכישלון מדאיגה את הרשות, מחשש שהמרוויח העיקרי יהיה חמאס. "אין כוונה להכשיל השיחות", אמר הגורם בשיחות סגורות.
ואולם מקורבים לנתניהו התעקשו אמש: "אין מצב שנתניהו יסכים לגבולות 67'. בשעה שהאמריקנים נסוגים מעיראק, והחזית המזרחית חוזרת - אין סיכוי לשליטה פלסטינית בבקעת הירדן".
חילוקי דעות ברמאללה
ברמאללה, הבכירים הפלסטינים קשובים לדעת הקהל ולקולותיהם של בכירי הפרשנים שקראו להימנע מהמשא ומתן, שעלול לפגוע פגיעה קשה בתדמית ההנהגה ובאינטרס הפלסטיני. זו הסיבה שאבו מאזן ניסה להקדים תרופה למכה ואמר כי אין לפלסטינים הרבה מה להפסיד אם ייכשל גם הסבב החדש של השיחות.
בצד העמדה לפיה אסור לפלסטינים להיות אלו שמפוצצים את השיחות, יש הגורסים שעדיף לפרוש גם אם הדבר ישרת אינטרס ישראלי. הם טוענים שהאופציות העומדות בפני הממשלה הנוכחית בישראל מוגבלות ביותר, שלא לדבר על כך שבצמרת הפלסטינית מאמינים שנתניהו לא מעוניין באמת בשיחות. עוד רמזו ברשות שהמשא ומתן הוא קודם כל אילוץ פנימי של הנשיא האמריקני אובמה, ואין לו קשר להתקדמות בשיחות העקיפות.
הפסגה הקודמת בעצרת האו"ם (צילום:AP)
בשיחות המקדימות שייערכו בוושינגטון טרם פסגת המנהיגים ביום חמישי, האמריקנים צפויים להמשיך ולדרוש מהצדדים איפוק שלא יחבל במאמציהם. הפלסטינים הבינו בשבועות האחרונים שסירוב להתייצב למשא ומתן עלול להתבטא בסגירת ברזי הכספים על-ידי המדינות התורמות. זו הסיבה שבחמאס מיהרו לטעון כי הצעד של הרשות מקורו קודם כל בסחיטה כספית מצד המערב.
בבית היהודי מאיימים לפרוש
בירושלים, ראש הממשלה נתניהו ערך אתמול התייעצויות עם יועציו הבכירים וחברי צוות המשא ומתן המצומצם שינהל את השיחות. העמדה הרשמית בסוגיית ההקפאה טרם נקבעה. נתניהו עצמו הבהיר אתמול שהחלטת הקבינט בסוגיה זו בעינה עומדת, קרי - הבנייה תחודש אחרי 26 בספטמבר.
גורמים בליכוד המקורבים לראש הממשלה ציינו כי "קשה מאוד להאמין שהבנייה לא תחודש". מאידך, יש גם המעריכים שנתניהו יבקש להמתין עם ההכרעה בנושא "עד הרגע האחרון", ויפעל על פי התפתחויות במשא ומתן הישיר, כלומר אם יופעל לחץ כבד מצד ארה"ב, יימצא פתרון יצירתי שימנע פיצוץ.
גורמים במערכת הפוליטית ציינו אתמול כי אחת האפשרויות שהועלתה לאחרונה בדיונים שונים, היא לאפשר ליותר פלסטינים מהגדה המערבית להיכנס ולעבוד בישראל, על חשבון עובדים זרים. זאת, במטרה לשפר את מצבם הכלכלי של הפלסטינים ברשות, ולאותת להם שתהליך השלום יסייע להעלות את רמת חייהם תחת הנהגת הרשות.
אתמול נדמה היה שנתניהו צפוי לבלות החודש שוב בטיסה טרנס-אטלנטית, אחרי ששמו הופיע ברשימת הנואמים בכינוס העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק ב-23 בספטמבר (בין ארדואן לצ'אבס, אגב).
מלשכת ראש הממשלה נמסרו הכחשות - אבל גורם אחד בלשכה היה נחרץ וקבע שנתניהו לא ייסע, בעוד גורם אחר אמר ש"לפי שעה כנראה שלא". שר החוץ ליברמן אמור לנסוע בכל מקרה.
במערכת הפוליטית היו שהעריכו כי אם יבחר נתניהו לנסוע, ימים ספורים לפני תום ההקפאה - יהיה זה מסר כי ישראל לא תמהר לחזור ולבנות ביהודה ושומרון. אם יישאר, המסר עשוי להיות שהוא מתכוון לעמוד במילתו לשותפות הקואליציוניות, ולחדש את הבנייה.
בינתיים, בקואליציה כבר יש מי שמאיים בפרישה אם הבנייה לא תחודש. בכירים בבית היהודי ציינו כי המפלגה לא תוכל להישאר בממשלת נתניהו, אם יחליט להמשיך את ההקפאה.