הצלת המצוק בבית זרע? לא על חשבון נהר הירדן
קיבוץ בית זרע בעמק הירדן עומד על שפת מצוק מתמוטט. סוללת עפר גדולה היתה אמורה לייצב את המצוק, אך בלחץ ארגוני הסביבה, הוחלט לבטל את התוכנית ולחפש פתרון אחר. הסיבה: הסוללה היתה גורמת להסטת נהר הירדן ולפגיעה בטבע
כבר שנים רבות שהמצוק בקיבוץ בית זרע בעמק הירדן, עומד בפני התמוטטות - ועימו גם השכונה שנבנתה מטרים ספורים מקצהו. אולם בימים האחרונים דחו מוסדות התכנון את התוכנית לייצוב המצוק - מחשש שהתוכנית תבוא על חשבון נהר הירדן.
התוכנית שנדחתה ביקשה להקים סוללת עפר גדולה, שתמלא את האזור שבין המצוק לבין אפיק הירדן ותיצור מדרון מתון יותר. אולם ארגוני הסביבה התנגדו לה בחריפות, בטענה כי המשמעות היא הסטת אפיקו של הנהר מזרחה ופגיעה באזור כולו שמיועד להיות שמורת טבע.
בראש המאבק הסביבתי עומדים אנשי החברה להגנת הטבע, שמתריעים בפני הנזק הצפוי כבר תקופה ארוכה. הקטע הרגיש שעליו ביקשו להגן נמצא באזור שבין מוצא הירדן מהכנרת ועד המושבה מנחמיה. באזור זה מתחתר הירדן בסלע הרך ויוצר פיתולים במצוקים.
הפיתול המרשים והמפורסם שבהם ממוקם ממערב לקיבוץ בית זרע והוא נמשך לאורך 1,200 מטרים - בקטע שאורכו מאה מטרים בלבד בקו אווירי.
בסכנת נפילה: המצוק המתמוטט של בית זרע (צילום: פרופ' אביטל גזית)
ההתמוטטות מעבר לפינה
הפסטורליה של האזור החלה להיפגם כבר לפני שנים רבות, כשהמצוק של בית זרע נסוג מזרחה בהדרגה. בשל הסיכון שנוצר באזור, ביצעה רשות ניקוז נחלים וכנרת כבר בשנת 1993 עבודות בהיקף נרחב באזור, שמטרתן היתה "ליישר" את הנפתול ולייצבו.
אולם הבעיה באזור לא נפתרה במלואה, ובשנתיים האחרונות מקדמות כאמור רשות ניקוז נחלים וכנרת והמועצה האזורית עמק הירדן תכנית נוספת שמטרתה למלא את השטח בין המצוק לאפיק הנהר בכמויות עפר גדולות. מילוי השטח אמור היה ליצור מדרון מתון, אך המשמעות שלה היא הטיית נהר הירדן לאורך קטע של עשרות מטרים.
כעת, לאחר שכבר החלו בקידומה, ייאלצו מנהלת הכנרת והמועצה האזורית עמק הירדן להפסיק את התוכנית ולגבש אחרת במקומה. אחת החלופות שנבחנה בעבר, אגב, היתה להעתיק את מבני הקיבוץ המוגדרים כמבנים בסיכון. בפתרון זה תומכים ארגוני הסביבה.
מהחברה להגנת הטבע נמסר כי "אין להוסיף פגיעה על הפגיעות שספג נהר הירדן עד כה. בעבודות המוצעות יש משום שינוי סדרי בראשית. הפתרון המתאים הוא העתקת המבנים הישנים לאתר אחר בקיבוץ והותרת נופי נהר הירדן בטבעם".
מרשות ניקוז נחלים וכינרת נמסר בתגובה כי: "לאחר בקשות חוזרות ונישנות של למעלה מעשר שנים הושג בפעילות משותפת של המועצה האזורית עמק הירדן, תושבי קיבוץ בית זרע, משרד החקלאות, קק"ל, רשות הטבע והגנים ורשות ניקוז ונחלים כינרת תקציב של מיליוני שקלים לביצוע מענה תשתיתי מיידי לסכנת החיים אשר מרחפת מעל קיבוץ בית זרע".
כמו כן, רן מולכו, מהנדס הרשות, ציין כי "כדי שחלילה הקריסה הבאה לא תעלה בחיי אדם, בראייתנו המקצועית, או שנותנים במיידית פתרון תשתיתי או שמגדרים אזור ענק ומפקיעים אותו מהקיבוץ".