שתף קטע נבחר
 

ארוחת עשר - הדור הבא

שמנת חמוצה במקום שוקו, פרוסת לחם קלוי במקום לחמנייה וצנצנת במקום שקית - נעמי אבליוביץ' עורכת מתיחת פנים לארוחת העשר המיתולוגית שלה

בוקר תחילת שנת הלימודים. היום, אחרי שאוגוסט ממש עשה את המוות וסיים את תפקידו בהצלחה, חוזרים לשגרה, ללימודים ולעבודה. כל מה שעולה לי מימי בית הספר ומה שאני זוכרת כשיא קולינרי הם השוקו והלחמנייה בהפסקה הגדולה.

 

בדרך כלל נשלחתי לבית ספר עם כריך מלחם שחור מרוח בשכבה נדיבה של חמאה ומעליה ממרח שוקולד (אמיתי), אבל מפעם לפעם, כשהצלחתי לחסוך כמה שקלים, הכי אהבתי לקנות במכולת לחמנייה ושוקו בשקית. אם ממש התפרעתי נוספה גם חפיסה קטנה של שוקולד פרה לתוך הלחמנייה. זה שילוב עם הרבה היגיון: לחמנייה לתחושת שובע, שוקולד מכניס קראנץ' ואילו השוקו חיוני לתהליך הבליעה. רק חבל שחומרי הגלם הם לא מי יודע מה...

 

לכאורה השילוב של שני רכיבי בסיס נראה פשוט, אבל מוצר חלב לצד פחמימה זה החומר ממנו בנויות מיתולוגיות קולינריות. מי יכול על טוסט עם חמאה, פרוסה של לחם לבן ספוגה בשמנת חמוצה או כנאפה עם גבינה?

 

כך עלה הרעיון לבנות גרסאות אישיות לארוחה קלה, משביעה ומשמחת. בהמשך ישיר לשבוע שעבר, השימוש בצנצנות נשאר, רק שהפעם הוא חלק ממתיחת פנים לשוקו ולחמנייה. כל עוד חם מדי בשביל אוכל רציני, צנצנת מלאה בכל טוב שנכנסת לתיק ומוכנה לתזוזה זה כל מה שצריך. במינימום השקעה ומקסימום רווח, צ'יק-צ'ק ובלי לעבוד קשה, רוקחים בהתאם לעונה ומצב הרוח שילובים שונים של חומרי גלם עונתיים למעדן שכולו עבודת יד ותוצרת בית. השוקו פינה את מקומו ליוגורט, שמנת וריקוטה, השקית שודרגה לצנצנת ואת המקום של הלחמנייה לא עולה על דעתי לקחת, רק לשדרג עם פרוסת לחם טובה או טוסט.

 

תרגישו חופשי ליצור את שילובים משלכם - מתוקים, מלוחים, חמוצים או חריפים לפי מה שיש בבית ומה שמתחשק: שברי עוגיות, ריבה או קומפוט, פירות טריים, פירות יבשים, חמוצים או תערובת של אגוזים. אפשר להשתולל בגרסה עשירה וחגיגית, לשמור על איפוק במעדן יומיומי ופשוט, ותמיד אפשר להישאר בבית, לוותר על הצנצנת ולאכול מקערה, כמו בני אדם. מה הלחץ?

 

3 גרסאות בתרגום חופשי לשוקו ולחמנייה בדיוק בזמן לעונת המעבר מחום לקור ומהחופש הגדול לעונת החגים.

 

מעדן ריקוטה עם דבש ולבנדר

שדה לבנדר ודבש פרחים - מעדן בצנצנת.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 כוס גבינת ריקוטה טרייה (או יוגורט)

קורט קינמון

2 כף דבש

חופן בוטנים קלויים וקצוצים

1/4 כפית פרחי לבנדר (להשיג בחנויות תבלינים וטבע, לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. מערבבים בקערה את הריקוטה עם הקינמון ומחלקים בין שתי צנצנות רב פעמיות.
  2. יוצקים מעל את הדבש, הבוטנים ופרחי לבנדר (אם משתמשים).
  3. אוכלים ככה, עם כפית, או מעל לחם קלוי.


(צילום: נעמי אבליוביץ') 

 

יוגורט כבשים עם תאנים צלויות, זרעי שומר ונענע

אפשר להכין את המעדן עם תאנים טריות. למי שיש זמן ורוצה להשקיע מומלץ לצלות את התאנים לסוכריות עסיסיות ועשירות.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 מיכל יוגורט כבשים

2 כפות דבש (לא חובה)

קורט קינמון

2-3 תאנים טריות ובשלות, חצויות

מעט סוכר

2 כפות שבבי קוקוס, קלויים קלות במחבת יבשה

1/4 כפית זרעי שומר קלויים

 

אופן ההכנה:
  1. מניחים את התאנים החצויות על תבנית מרופדת בנייר אפייה כשהחלק החצוי פונה כלפי מעלה. זורים מעל כל תאנה מעט סוכר.
  2. צולים את התאנים בתנור שחומם במצב גריל לחום גבוה, עד שהן מתחילות לבעבע ולקבל גוון שחום, כ-10 דקות. מניחים לתאנים להתקרר לטמפרטורת החדר וחותכים אותן לקוביות.
  3. מערבבים בקערה את היוגורט עם הדבש והקינמון ומחלקים בין שתי צנצנות רב פעמיות.
  4. מניחים מעל את חצאי התאנים וזורים את שבבי הקוקוס וזרעי השומר.
  5. אוכלים ככה, עם כפית, או מעל לחם קלוי.


(צילום: נעמי אבליוביץ') 

 

שמנת חמוצה עם עגבנייה, שמן זית ותערובת זרעי ג'עלה

אין מתכון פשוט מזה, אבל שימוש בחומרי גלם משובחים, טריים ועונתיים הכרחי: עגבניות שמנות ועסיסיות ושמן זית מעולה, לא פחות.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 מיכל שמנת חמוצה (או יוגורט)

2 עגבניות עסיסיות ובשלות

1-2 כפות שמן זית מעולה

2-4 כפות תערובת ג'עלה (או כל תערובת זרעים שאוהבים כמו זרעי פשתן, פרג, גרעיני דלעת וחמנייה ושומשום קלויים)

מלח ים

פלפל לבן, גרוס טרי

עלי בזיליקום (לא חובה)

 

אופן ההכנה:
  1. חוצים את העגבניות, מסירים את הליבה ואת הזרעים ומגררים על פומפייה גסה.
  2. מחלקים את תערובת הזרעים בין שתי צנצנות רב פעמיות ויוצקים מעל את השמנת.
  3. מניחים מעל את רסק העגבניות ומזלפים שמן זית.
  4. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומקשטים בעלי בזיליקום.
  5. אפשר לאכול כמו גרנולה מלוחה (ומלפפון חמוץ) או עם פרוסת לחם עבה.


(צילום: נעמי אבליוביץ')

 

  • נעמי אבליוביץ' היא ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל. לאתר של גסטרונומי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעדן ריקוטה עם דבש ולבנדר
צילום: נעמי אבליוביץ'
מומלצים