שתף קטע נבחר

התשובה הערבית לפייסבוק: ספר האחים והגברות

בניסיון להתמודד עם הפופולריות של הרשת החברתית ש"אינה מייצגת ערכים מוסלמיים", משיקים בעולם הערבי גרסאות מקומיות, בהן גם אחת לנשים בלבד. תמונות - רק עם רעלה

הפייסבוק של השכן ירוק יותר. גורמים בעולם הערבי חשים כי הרשת החברתית פייסבוק אינה מייצגת את ערכיהם, ומנסים להתמודד עם הפופולריות הגואה שלו. באוקטובר האחרון, למשל, ניסו גולשים ערבים לארגן "חרם בן שלושה ימים על פייסבוק" בעקבות מה שהגדירו "ריבוי הקבוצות האנטי-מוסלמיות ברשת החברתית".

 

החרם הזה לא צבר תנופה של ממש, וכעת הגיע ניסיון נוסף: אתמול דיווח העיתון הכווייתי "אל-ג'רידה" כי מצרים הקימה "משטרת פייסבוק" כדי לעקוב אחר הגולשים הכותבים נגד המשטר. נראה שהדיווח מוגזם, אולם חשש זה, המצטרף למעצרים של בלוגרים, במצרים בפרט ובעולם הערבי בכלל, מראה עד כמה מעסיקות הרשתות החברתיות הן את הגולשים והן את המשטרים.

 

אולם נראה כי בתקופה האחרונה מצאו בעולם הערבי דרך מקורית וידידותית יותר להתמודדת עם התופעה - הקמת רשתות חברתיות מקומיות. כלי תקשורת ערביים דיווחו בשבוע שעבר כי תנועת האופוזיציה הראשית במצרים, האחים המוסלמים, העלתה לאוויר רשת חברתית משלה.

 

מטרת ה"איחואן בוק" ("ספר האחים"), כך דווח, היא להפיץ את בשורת האיסלאם המתון. לאתר, הנמצא בשלב הפעלה נסיוני, הספיקו להירשם 5,000 חברים. השקתו הרשמית צפויה בחודש הבא. "האתר הוקם כדי להדגיש שהאחים מסוגלים לייצר מוצר עולמי", צוטט עבד אל-מונעם מחמוד, עיתונאי צעיר המשתייך לאחד הזרמים בתנועה. 

 

זו אינה הרשת החברתית היחידה בשפה הערבית. גם רשת חברתית לנשים בלבד הושקה לאחרונה - "סיתאת בוק" ("ספר הגברות"). האתר

 אוסר על כניסת גברים, ומציג את עצמו כ"פייסבוק הנשי הראשון בעולם הערבי". 

 

הרשת מקפידה לשמור על כללי האיסלאם: היא אוסרת, כאמור, על "עירוב בין גברים לנשים" ולא מאפשרת פרסום תמונות נשים ללא כיסוי ראש. עם זאת, החברות בו מוזמנות לשתף זו את זו בדעותיהן וחוויותיהן בשורה של נושאים - כמו הקשיים בחיי הזוגיות והנישואין, אהבות נסתרות ועוד.

 

נותר רק לחכות ולראות אם רשתות אלו יאיימו בעתיד על מעמדה האיתן בינתיים של הרשת החברתית הגדולה מכולן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פייסבוק. האם האתרים הערביים יאיימו עליו?
צילום: קובי קואנקס
תמונת פרופיל אופיינית ב"סיתאת בוק"
צילום: AP
מומלצים