מהם המנהגים המיוחדים לחודש אלול?
שאלה:
מהם המנהגים המיוחדים לחודש אלול?
תשובה:
חודש אלול הוא זמן מיוחד לחשבון נפש ולתיקון. חז"ל חישבו כי משה רבנו עלה להר סיני להביא את הלוחות השניים בראש חודש אלול. הוא שהה בהר ארבעים יום, וירד ביום כיפור. מאז נחשבים הימים שבין ראש חודש אלול ויום הכיפורים כימי רצון, והכנה לימי הדין.
רצוי להרבות בימים אלו במעשים טובים ובלימוד תורה, ולהקפיד הקפדת יתר בתפילה בציבור. מראש חודש תוקעים בכל בוקר בשופר; הספרדים תוקעים בזמן אמירת י"ג מידות שבסליחות, והאשכנזים – לאחר תפילת שחרית. כמו כן מוסיפים בערב ובבוקר אמירת מזמור בתהילים "מזמור לדוד ה' אורי". (תהילים נ) . במזמור זה יש מוצאים רמז לימים הנוראים על פי המדרש: ה' אוֹרִי - בראש השנה, וְיִשְׁעִי - ביום הכיפורים, ואחר כך: כִּי יִצְפְּנֵנִי בְּסֻכֹּה - רמז לסוכות.
הספרדים מתחילים לומר סליחות כל יום בהשכמה מראש חודש אלול, ואילו האשכנזים נוהגים לומר החל ממוצאי שבת שלפני ראש השנה (אם יש לפחות ארבעה ימים לפניו)
השנה מתחילים במוצ"ש ניצבים-וילך (כ"ה באלול). לכתחילה יש לומר הסליחות אחרי חצות הלילה (24:35 בערך), משום שלדעת המקובלים זהו זמן רחמים. אולם יש מקילים לומר גם לפני כן. ממשיכים לומר סליחות עד ערב יום הכיפורים. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)
מומלצים