שתף קטע נבחר
 

זבת חלב: חגיגת גבינה, תאנים ודבש

דבש לא נועד רק לעוגות או לתפוח, לכאב גרון או בתוך התה. הוא יכול להפתיע גם במקומות לא צפויים כמו למשל על גבינת עזים חמה לצד תאנים עסיסיות. רותי קינן ניסתה והתאהבה

דבש מתחבר לחגים המתרחשים בתחילת השנה, אך משתדך בהם, בעיקר, לתפוח, לעוגות ואצל האמיצים לעוף, לבשר ואפילו לגזר. השילוב המסורתי עם חלב שמור לחג אחר, ומסיבות אחרות. אבל בשביל אוהבי מאכלי חלב בכלל וגבינות בפרט, אין שום סיבה לדחות את השמחה. מוצרי חלב טריים, ובעיקר יוגורט, בשילוב עם דבש המשלב, בדרך כלל, גם דגנים ופירות, הפכו לאחד מעמודי התווך של ארוחות הבוקר בכל השנה.

 

שילוב פחות שגרתי הוא זה של גבינות בשלות עם דבש. נזכרתי בו לאחרונה בביקור בדרום מערב צרפת, בחבל הידוע בגבינות הצאן הבשלות הנהדרות שלו. סלט גבינת העזים החמה המסורתי שהוגש לנו במסעדה נטולת יומרות בעיירונת שכוחה ומנומנמת, נסק לפתע לשיאים חדשים של טעם שלא הבנו את פשרו. המלצרית המופתעת הסגירה את הסוד בלי לעשות מזה עניין: אה, כן, אנחנו מזלפים על הגבינה הבשלה והחריפה קצת דבש לפני שמכניסים מתחת לסלמנדר (מעין טוסטר פתוח, שנותן מכת חום מלמעלה).

 

התיאור הזה זרק אותי מייד לחוויה קולינרית אחרת שנתקלתי בה באזור אחר של צרפת, שם הוגש לנו נתח של גבינת ברי בשלה, שחומם מעט באותו מכשיר, לאחר שהוצף כולו בדבש. השילוב של הגבינה הניתכת, הדשנה והחריפה משהו, עם הדבש הצלול והמתוק עושה טוב לשני הצדדים. למרבה הפלא, אולי בגלל החריפות של הגבינה, המתיקות לא משתלטת כלל והתוצאה היא עונג צרוף. בארץ מישהו האיר את עיני לאפשרות להכניס את הגבינה העטויה בדבש למיקרוגל לכמה שניות. לא הייתי מעיזה להציע זאת לצרפתי – אבל תאמינו לי, התוצאה מופלאה.

 

בבית ניסיתי את אותו סלט גבינת עזים בתוספת דבש. המאכל הזה, שאצלנו הוא אורח די קבוע, מעולם לא זכה לאנחות וגניחות של נחת כמו הפעם. הכי טוב, כך גיליתי, להשתמש בגבינת סנט מור בשלה, אבל זה הולך טוב גם עם פרומעז. אז קבלו את המתכון הוותיק, בגרסת ראש השנה, עם תוספת עונתית נוספת – תאנים. 


(צילום: ירון ברנר)

 

גבינת עזים חמה עם דבש, על סלט ירוק ותאנים

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 חסה מסולסלת

1 חסה משי

1 חסה אדומה

6 תאנים, פרוסות לפרוסות דקות

18-24 פרוסות באגט

3 כפות שמן זית

300 גרם גבינת עזים (רצוי בשלה, סנט מור למשל), פרוסה לפרוסות

2 כפות דבש

מלח, פלפל שחור גרוס

לרוטב:

2 כפות מיץ לימון

1 כף חומץ בלסמי

1 כפית דבש

1 כפית חרדל

6 כפות שמן זית

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החסות, חותכים אותן ומניחים בקערה. מוסיפים את פרוסות התאנים.
  2. מחממים את התנור לחום גבוה של 200 מעלות. מרפדים תבנית בינונית בנייר אפייה.
  3. מורחים כל פרוסת באגט בשמן ומניחים על התבנית. אופים כ-10 דקות, או עד שהלחם מזהיב קלות. מוציאים ומעבירים את התנור למצב של גריל.
  4. חותכים את הגבינה לפרוסות בעובי של 1/2 ס"מ ומניחים פרוסה על כל פרוסת לחם.
  5. שמים את כל חומרי הרוטב בצנצנת בעלת מכסה, אוטמים ומנערים היטב. יוצקים על החסות והתאנים שבקערה ומקפיצים בעדינות. מעבירים לצלחת הגשה גדולה או לצלחות אישיות.
  6. יוצקים את הדבש על פרוסות הבאגט עם הגבינה ומניחים ל-1-2 דקות מתחת לגריל, עד שהגבינה נמסה מעט. מעבירים את הפרוסות החמות על הסלט ומגישים מיד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גבינת עזים חמה עם דבש, על סלט ירוק ותאנים
צילום: ירון ברנר
מומלצים