עונת הזלילה: מכשולים לדיאטה בחג - ופתרונות
החגים הם תקופה של אכילה בלתי נגמרת, המלאה במכשולים למשקל. אך ניתן לעבור את התקופה הלא פשוטה הזו מבלי להוסיף מידה במכנסיים. הדיאטן הקליני ד"ר נסטור ליפובצקי מסביר מהם המכשולים העומדים בפנינו וכיצד נדלג מעליהם
זה קורה בכל שנה בתקופה הזו. החום מתחיל להירגע, הימים מתחילים להתקצר והג'ינס נהיה הדוק יותר. תרצו או לא תרצו - עונת הזלילה כאן. תקופת הפיתויים, שמתחילה עם הארוחה האינסופית של ראש השנה ונגמרת עם עוגות בסוכה, שוב הגיעה והצפי הוא חודש של אכילה בלתי נגמרת, עליה בסיכון למחלות ותוספת של שניים עד ארבעה קילוגרמים למשקל.
אך אם רוצים, בהחלט ניתן לעבור את תקופת החגים בצורה שפויה יותר, ובלי תוספת למידת המכנסיים. מספר מכשולים שעומדים בפנינו בתקופת החגים ועצות שיעזרו לכם לא ליפול לתוכם.
קשרים חברתיים ומשפחתיים: לא סביב האוכל
הקשרים החברתים שלנו עם המשפחה והחברים נעשים באמצעות אוכל ושתייה, ובתקופות של חגים וחגיגות החשיפה לאוכל עולה והפיתוי נעשה קשה יותר. הלחץ להצטרף לחגיגת האכילה גם הוא גבוה, מאחר ואנחנו לא רוצים להיתפס כיוצאי דופן או לאכזב אנשים אהובים, שטרחו והכינו עבורנו אוכל חגיגי.
מה עושים? כלל ברזל חשוב הוא שלא אוכלים כדי לגרום למישהו אחר להיות מאושר. אם אתם כבר שבעים אין סיבה שתאכלו עוד. תגידו למטריד (כן כן, גם אם זאת הדודה סימה, היא מטרידה אתכם) שאתם כבר "מפוצצים" ולא מסוגלים לאכול יותר. היא בטוח לא תרצה שתתפוצצו רק כדי לשפר את הרגשתה.
אלכוהול: מעלה את הצריכה הקלורית
האלכוהול המוגש בימי החג לא רק מעלה את הצריכה הקלורית היומית, אלא יכול להרוס את ההחלטה שלנו לאכול במידה במהלך ארוחות החג.
מה עושים? הגישו לעצמכם כוס אחת של יין. שתו אותה בלגימות קטנות והחליטו שזו הכוס שתלווה אתכם במשך כל הארוחה.
נכנסים לעומס יתר - ומרגעים עם המתוקים
החיים שלנו עמוסים בלחצים ביומיום, אך המשימות הקשורות לארוחות ולציפיות של אחרים מאיתנו במהלך החגים מוסיפות לנזק. במאמץ לגרום לכך שכל הקשור לחג יהיה מושלם אנחנו נכנסים לעומס יתר, שבמקרים רבים בא לידי ביטוי באכילת יתר בשעות שהעומס יורד. רבים מאיתנו "נרגעים" מאותו עומס על ידי אכילת דברי מתיקה, דבר המוביל לעליה במשקל וממש לא מוסיף לאושר.מה עושים? מאמינים בביטוי השכיח "יהיה בסדר". גם אם הארוחה לא תהיה מושלמת הדבר העיקרי והחשוב הוא המפגש עם בני המשפחה והחברים. אם ערב החג מגיע ואתם בכל זאת לחץ, במקום לגשת למקרר צאו להליכה, היפגשו עם חבר טוב וספרו לו מה עובר עליכם או סגרו את עצמכם בחדר השינה עם ספר אהוב. הרעיון הוא שכל התנהגות שאינה אכילה תתקבל בברכה, במיוחד למחרת, כשתבינו שניצחתם את ההתנהגות הלא בריאה.
עייפות מתמדת: מובילה לאכילת יתר
לחץ החגים עלול לגרום לנו לחוסר שינה ולעייפות מתמדת, מה שעשוי לגרום לעליה במשקל ולאכילת יתר.
מה עושים? מתחייבים בפני עצמנו לישון לפחות שבע עד שמונה שעות. תזכירו לעצמכם שאתם מספיק חשובים ולכן, לא משנה מה נדרש מכם - אל תוותרו על השינה.
החגים: תירוץ לאכילת יתר
אנשים רבים משתמשים באוכל כדי לבטא עצב, חוסר סיפוק או חרדה. אחרים פשוט מנצלים את החגים כתירוץ לאכילת יתר.
מה עושים? כדי לעבור את תקופת החגים בשלום חשוב לעשות שני דברים:
- להיות ערניים: היו מודעים למה שאתם אוכלים וכמה. החליטו מראש מה יהיה המאכל יוצא הדופן אותו תאכלו בחג וכמה תאכלו ממנו. היו ריאליים. אם זו לא התקופה הטובה ביותר עבורכם לתכנון ירידה במשקל, כדאי לפחות שתתכננו כיצד לשמור עליו. חפשו אפשרויות לתזוזה, גם אם מדובר בהליכה קצרה, כשמתפנות לכם מספר דקות. ניתן, למשל, לקום ולנוע במקום כאשר משוחחים בטלפון או ללכת לחדר הסמוך של חבר לעבודה, במקום לשלוח לו מייל.
- התארגנו מראש: רעב יכול לקלקל גם את הכוונות הכי טובות ולכן מומלץ לאכול מעט לפני ארוחת החג. הימנעו מפיתויים. אם הארוחה מוגשת במזנון, עזבו את החדר מלא האוכל מיד לאחר שסיימתם את הארוחה. אם המטבח במשרד מלא בדברי מתיקה ואוכל מהיר, אל תלכו לשם. אם קבלתם בונבוניירה במתנה, הביאו אותה למשרד כדי לחלוק בה עם אחרים. אם אתם נוסעים לטייל, קחו איתכם מספר חטיפי אנרגיה דלי קלוריות למצבי חרום.
הכותב הוא דיאטן קליני ומומחה לרפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור", שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, תזונה נכונה , ספורט ובריאות