תולדות התרמית – הפירמידות הגדולות בהיסטוריה
ברנרד מיידוף לא היה הראשון שהרוויח הון עתק מכלום. השיטה הומצאה כבר בתחילת המאה ה-20 על ידי צ'ארלס פונזי שהפך משוטף כלים ל"גאון פיננסי". חברה רוסית שאימצה את הפטנט מילאה חדרים שלמים בכסף וגם בישראל היו מי שחיפשו רווח קל ונותרו מרוששים. כך עובדת כרוניקה של מלכודות פתאים
עוקצים נגד חברות וגורמים שונים נפוצים זה שנים: תרגילי פירמידה ומכתבי עוקץ ניגרים הפכו זה מכבר לשיטת הונאה מול גורמים תמימים. שיטת הפירמידה או בשמה האחר: "הונאת פונזי" קיימת שנים רבות ומבוססת על מנגנון פשוט של הבטחת תשואות לא הגיוניות למשקיעים אשר מוכנים להפקיד את כספם אצל גורם משקיע.
המועל כמובן לא משקיע כלל את הכספים, אלא מגייס עוד ועוד לקוחות ומשלם באמצעות הכספים החדשים את תשלומי הריבית למשקיעים הראשונים.
כל עוד קיימים יותר משקיעים חדשים מאשר משקיעים שלהם משלמים ריבית, המעילה ממשיכה. כאשר קיים משבר כלכלי או כאשר אין יותר משקיעים חדשים מתמוטטת ההונאה ומשאירה קורבנות שמאבדים את כל כספם.
צ'ארלס פונזי היה מהגר איטלקי שהפך לאחד המועלים הגדולים בהיסטוריה של ארה"ב. בשנת 1903 הגיע פונזי לארה"ב והתחיל את דרכו כשוטף כלים במסעדה. במשך 15 שנים הבאות החליף מספר רב של משרות זמניות, נעצר פעמיים, הורשע בעבירות שונות ובילה כ-4 שנים בבית כלא בקנדה.
בשנת 1918 נתקל פונזי בשוברי תשובה בינלאומיים. מדובר היה באמצעי תשלום, שנועד לאפשר לאדם שנמצא במדינה זרה לממן באמצעותו את משלוח מכתב תשובה.
לאחר בירורים על המהות של אמצעי תשלום זה, מצא פונזי אפשרות תיאורטית להרוויח מהפרשי המחירים בין איטליה לארצות הברית. על בסיס האפשרות להרוויח מפערי הארביטראז', החל פונזי לגייס משקיעים כשהוא מבטיח להם רווח של 50% על ההשקעה בתוך 45 יום.
17 אלף "משקיעים"
תוך תקופה קצרה יצא שמו של פונזי כגאון פיננסי ומאות משקיעים צבאו על דלתות משרדו בבקשה להשקיע כספים. היקף הכסף שגויס ממשקיעים הגיע במונחים של היום למיליוני דולרים מדי חודש.
מיותר לציין כי פונזי לא רכש כלל שוברי תשלום בינלאומיים ושילם את הכספים שהבטיח ממשקיעים חדשים. בחודשים מאי-יוני 1920 הגיע מספר המשקיעים בהונאה ל-17 אלף. ב-13 באוגוסט 1920 נעצר פונזי על ידי המשטרה בארה"ב והועמד לדין פלילי על 86 עבירות מרמה.
בשנת 1934 לאחר 14 שנים בכלא, שוחרר וגורש לאיטליה וזאת לאחר שלא זכה כלל לאזרחות בכל תקופות שהותו במדינה. את שנות חייו האחרונים חיי פונזי בעוני.
הבטחה לתשואה קבועה
הונאת הפירמידה הגדולה בהיסטוריה היתה של ברנרד מיידוף אשר הונה בנקים, משקיעים פרטים וארגוני צדקה שונים, אשר איבדו את כל כספם. מידוף שהיה דמות מוכרת ומוערכת מאוד בשוק ההון האמריקאי ויו"ר לשעבר של דירקטוריון הנאסד"ק ניהל קרן השקעות אשר התנהלה למעשה כהונאת פונזי והציגה למשקיעים תשואה קבועה של 10% מידי שנה ללא קשר למצב השוק.
לאחר המשבר הגדול בשוק ההון ב 2008 וכתוצאה מבקשות למשיכת כספים של משקיעים, נחשפה ההונאה. היקף ההונאה הסתכם ב-65 מיליארד דולר. בית המשפט הרשיע את מיידוף בתרמית וגזר עליו 150 שנות מאסר.
השיטה נשארת - הקורבנות מתחלפים
גם בישראל התפרסמו מספר רב של הונאות פונזי לדוגמא גרגורי לרנר נידון ל-10 שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירות של גניבה בידי מורשה, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ורישום כוזב במסמכי תאגיד בפרשת ענק של הונאת משקיעי בסכום כולל של 62 מיליון שקל.
על פי כתב האישום הבטיח לרנר למשקיעים יוצאי ברית המועצות, תשואה של 2% לחודש על כספם או 29% למי שלא יפדה את הכסף במשך שנה בעסקאות בשוק הנפט, כאשר את כספי המשקיעים שקיבל מהמשקיעים לא השקיע כלל.
גרגורי לרנר, שמר את כספי המשקיעים לעצמו
הונאת ענק נוספת, אך מוכרת פחות הינה הונאה של חברת "MMM" שהתחילה את פעילותה בשנת 1989 בברית המועצות וסיימה את פעילותה רק בשנת 1997 ברוסיה. היקף המוערך של ההונאה מוערך ב-100 מיליארד דולר וכללה כ-15 עד 20 מיליון משקיעים.
עובדי MMM מעידים על כך שהיה קושי רב לספור את הכספים, לכן ספירות נעשו לפי כמות החדרים שהתמלאו בשטרות. חברת MMM נפתחה על ידי סרגיי מוורודי, אשר ניהל את החברה לאורך כל שנות פעילותה. מחירים של אגרות חוב שהונפקו על ידי MMM גדלו לאורך שנות פעילותה פי 127 ולאורך תקופה ארוכה נתפסו כאמצעי תשלום אמין יותר מרובל.
ההונאה עברה גם את מסך הברזל
כל חודש עלה ערך של האגרות פי שתיים, כך שאנשים כמעט ולא המירו אותן לכסף. בנוסף בשביל למשוך משקיעים חדשים נעשה שימוש רחב באמצעי תקשורת שונים, דמויות מפרסומות של MMM באותן שנים היו יותר מוכרות מאנשי ציבור ושחקני קולנוע. לא מיותר לציין שיחד עם סכומי כסף ענקיים קיבל מוורודי גם כוח פוליטי עצום (20 מיליוני משקיעים יחד עם משפחות וחברים מהווים כמעט חצי מאוכלוסיית המדינה) וכאשר בשנת 1994 הוא נעצר על ידי כוחות הביטחון, מייד הגיש מועמדות ונבחר לפרלמנט.
עם בחירתו קיבל חסינות ושוחרר מהכלא. כך המשיכה MMM בפעילותה עוד כ-3 שנים. לאחר סיום כהונתו של מוורודי קרסה החברה. אחר קריסת החברה מוורודי נמלט ונאסר רק בשנת 2003 (בשנים אלה הצליח לפתוח פירמידה נוספת, הפעם דרך האינטרנט). בשנת 2007 לפי החלטת בית המשפט נגזרו עליו 4.5 שנות מאסר (מוורודי שוחרר ישירות מבית המשפט כי ליום המשפט כבר היה בבית כלא יותר מהמאסר שקיבל) וקנס כספי מגוחך של כ-400 דולר (שגם הוא בוטל לאחר מכן).
תעלומה: היכן נמצאים המיליארדים
עד היום לא ידוע לאן נעלמו כספי MMM, עדים טענו כי ראו איך אנשים במסכות ולבושים במדים של כוחות הביטחון הוציאו מהמשרד המרכזי של MMM 17 משאיות מלאות במזומן. כתוצאה מקריסת MMM התחילו הפגנות המונים שהמשיכו לאורך חודשים רבים. דווח כי למעלה כ-50 משקיעים התאבדו לאחר שאיבדו את כל כספם.
סוג נוסף של הונאת פירמידה הינו השיווק הרב שכבתי. שיטה זו של הונאה מבוססת על מכירת מוצרים במחיר הגבוה מהמחיר האמיתי של המוצר תוך הבטחה של עמלות מסוכנים חדשים אותם מביא כל גורם חדש שנכנס למערך השיווק
גם במקרה זה כל עוד קיימים משווקים חדשים הרי שמי שנכנס ראשון נהנה מרווחים בעוד שהאחרונים שנכנסים נשארים עם מוצר שאינו שווה את הכסף אותו הם שילמו עבורו.