קורבן הלינץ' שכב מדמם: להאשים עוברי האורח?
במשך כמעט שעה שכב לאנס וולף מתבוסס בדמו במרכז ירושלים. בכל אותן דקות ארוכות, חלפו על פניו עוברי אורח - רק חלק מהם הביעו עניין במצבו. משפטנים חלוקים בדעותיהם באשר לאחריותם הפלילית
כשהוא חבול ושותת דם, עברו במשך לא פחות מ-50 דקות עוברים ושבים ב"כיכר החתולות" בירושלים על פניו של לאנס וולף, שנהרג ממכות נערים, מבלי שאיש מהם התגייס להושיט לו יד או גילה עניין במצבו. בכל אותו זמן, תיעדו מצלמות האבטחה את הדקות ארוכות שבהן התבוסס האיש בדמו, כשייתכן שאם היה זוכה לטיפול רפואי - לא היה מסתיים האירוע בשבוע שעבר באסון.
במשטרה לא מתכוונים, לפי שעה, להעמיד לדין את כל עוברי האורח שהבחינו במצבו של וולף ולא הגישו לו עזרה - למרות חוק "לא תעמוד על דם רעך" הקובע חובת הושטת סיוע במקרים מסוג זה.
סוגיה דומה עלתה לדיון ציבורי לפני כשלוש שנים, לאחר שסרטון מצלמות דרכים שתיעד תאונה בכביש 44 חשף אדישות מצד נהגים רבים שעברו ליד רוכב אופנוע בעודו גוסס מבלי להושיט לו עזרה. בעקבות זאת, הוגשו כמה עתירות בדרישה להעמידם לדין בגין הפרת אותו חוק.
העניין עלה שוב בשנה שעברה, לאחר תאונת השיט בירקון שבה נפגעה קשה אלופת ישראל בחתירה, יסמין פיינגולד. באותה השעה הבחינו בהתרחשויות רבים, אולם רק עובר אורח אחד זינק אל תוך המים והציל את חייה.
כתבי אישום בגין הפרת חוק "לא תעמוד על דם רעך" הוגשו נגד חלק מהנאשמים בפרשת הלינץ' בחוף תל-ברוך, שבו נרצח בשנה שעברה אריק קרפ.
להאשים או לא? הדעות חלוקות
בשיחה עם ynet, היו כמה משפטנים חלוקים בדעתם באשר לצורך ולאפשרות להעמיד לדין את אלו שעברו על פניו של וולף ולא הושיטו לו יד.
"צריך לחקור את כל מי שהיה שם ולא הושיט עזרה", אמרה פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר בתחום הפלילי, עו"ד מרים רוזנטל. "צריך להוכיח שהם שמו לב להתרחשויות, לזהות אותם ולהטיל עליהם אחריות פלילית. אמנם מדובר בעונש קל יחסית, אבל הסמכות נמצאת בידי המשטרה והפרקליטות".
מנגד, התבטא הפרופ' אהרון אנקר מאוניברסיטת בר-אילן באופן נחרץ הרבה פחות. "צריך להוכיח מה בדיוק עבר במוחם של אותם אנשים. יכול להיות שהם יגידו שלא העריכו שחייו של ההרוג היו נתונים לסכנה, גם אם ראה דם וסבר כי מדובר בשיכור שרק מעד".
אנקר אמר כי לדעתו, "תתעורר בעיה להוכיח שאותם אנשים ידעו כי ההרוג היה אז בסכנה חמורה ומיידית, כפי שדורש החוק. אלו ביטויים מגבילים מאוד. אדם שאינו מומחה אלא עובר אורח רגיל בהחלט יכול לטעון כי לא היה מודע לחומרת הפציעה ואפילו לא שם לב שמדובר בדם, אלא חשב שמדובר באלכוהול שנשפך".
מי שהתבטא ביתר תקיפות גם כלפי חוק "לא תעמוד על דם רעך" בכללו הוא פרופ' יורם שחר, מומחה למשפט פלילי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. "אי-הצלתו של אדם לא צריכה להיות בתחום המשפט הפלילי. עבירת אי-מניעת פשע היא מאפיין ברור של מדינות פשיסטיות כמו גרמניה הנאצית ורוסיה הסובייטית".
עם זאת, הדגיש פרופ' שחר כי "החריג לכך בארץ קיים בדיני תעבורה, שם ניתנת ענישה קשה יותר במקרה שאדם לא הגיש עזרה, אז זה נחשב לחריג ונדיר מאוד. חוק 'לא תעמוד על דם רעך' הוא משונה וחריג".