שתף קטע נבחר

 

מיטשל: מכירים בקשיים, יש כאן חלון הזדמנויות

שנה וחצי הוא עמל להביא את נתניהו ואבו-מאזן לדבר ישירות. רגע לפני שהפסגה מתחילה, הצהיר השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל כי "אפשר להשלים את המו"מ תוך שנה"

"אנחנו מאמינים שאפשר להשלים את המו"מ תוך שנה", הצהיר השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל, שעמל במשך שנה וחצי להביא את מנהיגי ישראל והפלסטינים לפתוח במו"מ ישיר. הוא חזר על היעד האמריקני "לקדם שלום כולל במזרח התיכון, לרבות פתרון של שתי מדינות, שיבטיח ביטחון וכבוד לישראלים ולפלסטינים", לקראת השיחות המתחילות היום (יום ד') בפגישות של כל אחד מהמנהיגים עם הנשיא אובמה בבית הלבן.

 

היום הראשון של השיחות הישירות תוכנן באופן הדרגתי, זהיר אפילו, ורק

לקראת סוף היום תתקיים פגישה של כל הצדדים המעורבים, גם במסגרת מצומצמת יחסית: ראש הממשלה נתניהו ייפגש ראשון עם אובמה בחדר הסגלגל, ב-10:45 לפני הצהריים שעון מקומי (17:45 שעון ישראל). ב-13:30 שעון החוף המזרחי (20:30 שעון ישראל) יגיע אבו מאזן לבית הלבן, ובעקבותיו יעשו את הדרך לחדר הסגלגל עבדאללה, מלך ירדן ונשיא מצרים מובארק.

 

עם תום הפגישות האישיות ייצא הנשיא אובמה בהצהרה לתקשורת על פתיחת המשא ומתן הישיר מגן הוורדים, מעט אחרי חצות לפי שעון ישראל. זו תהיה ההקדמה למפגש של חמשת המנהיגים באגף המזרחי של הבית הלבן, שעתיים לאחר מכן, במהלכה יצהירו הצהרות אישיות בנוגע לדיונים.

 

לאחר מכן, בשעה 20:00, שעון מקומי, המנהיגים אמורים לסעוד לארוחת ערב בחדר האוכל המשפחתי הישן של נשיאי ארצות הברית.

 

הדיונים עצמם, בהשתתפות נתניהו ואבו מאזן, ובניצוחה של מזכירת המדינה הילרי קלינטון, יתחילו רק מחר, בבניין מחלקת המדינה. נכון לעכשיו לא מתוכננת מסיבת עיתונאים לסיום המפגש הראשון, אלא הופעה של מיטשל בפני הכתבים, לתאר את מה שהיה בפגישה.

 

80% מהערבים תומכים ב-2 מדינות

בשיחה עם כתבים לקראת ועידת הפסגה חזר והבהיר מיטשל את העמדה האמריקנית נגד הבנייה בהתנחלויות. "עמדתנו בנושא ההתנחלויות ידועה היטב והיא לא השתנתה. הבהרנו תמיד שהצדדים חייבים לקדם אווירה שתעודד משא ומתן. מזכירת המדינה קלינטון אמרה שחשוב שהמעשים של כל הצדדים יסייעו לקדם את מאמצינו, לא לעכב אותם", אמר.

 

מיטשל הבהיר שזהו המסר שהוא מעביר לצדדים בשיחות אתם. אלו הדברים שמזכירת המדינה הילרי קלינטון אמרה הלילה לראש הממשלה נתניהו וקודם לכן לאבו מאזן, בפגישות הכנה נפרדות שקיימה אתם כהכנה לפגישות הראשונות היום.

 

מיטשל הציג בפני העיתונאים סקר של מכון "זוגבי" הקובע כי 80% מהערבים בשש מדינות תומכים בפתרון שתי המדינות לשני העמים. הוא חזר על הסקר הקובע כי אם השיחות יכשלו, מרבית המשתתפים בסקר מאמינים שהתוצאה תהיה עימות אינטנסיבי למשך שנים.

 

"יש עכשיו חלון הזדמנות, רגע בזמן שבו יש עדיין אפשרות להשיג את פתרון שתי המדינות שהוא כה חיוני לשלום כולל באזור", ציין מיטשל והסיף כי "אנחנו מכירים בקשיים של שני המנהיגים. אנחנו מכירים ומכבדים את הקשיים שהם נתונים בהם במובנים רבים בגלל החברות המפולגות שלהם, לא רק מדינות ערב אלא החברה הישראלית והפלסטינית".

 

מיטשל הודה שיש קושי רב ביצירת אווירה טובה להצלחה בגלל מה שהוא מכנה "תקשורת חופשית ונמרצת" שבה מושמעות הצהרות סנסציוניות הפוגעות באמון, אבל מיטשל מאמין שהאמריקנים הצליחו למסד אמון מסויים בין הצדדים שמאפשר להיכנס לתהליך.

 

הוא הבהיר כי ארצות הברית תהיה מעורבת בצורה פעילה בתהליך, אבל האמריקנים לא ישתתפו פיסית בכל פגישה שתהיה בין ישראל לפלסטינים.

 "אנחנו מכירים בערכן של שיחות ישירות דו-צדדיות, ואנחנו נעודד את שני המנהיגים לעשות זאת על בסיס קבוע". עם זאת, הוא הדגיש כי אין פירושו שהאמריקנים ישבו בצד. "תהיה נוכחות אמריקנית פעילה ועקבית".

 

מישטל שיבח את נכונותו של נתניהו לקיים מפגש ישיר עם אבו מאזן מדי שבועיים, והוסיף שמעבר לפגישות המנהיגים , צפויות פגישות עבודה קבועות בין נציגי שני הצדדים. האמריקנים עושים מאמץ עד הרגע האחרון לפני פגישת המנהיגים למסד תהליך אינטנסיבי של שיחות ברמות שונות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים