שתף קטע נבחר

 

תפילה בצרור

הסרט "תפילת הנערות" של רינו צרור פשוט לכאורה: כמעט סצינה אחת ארוכה שמצולמת בבית הכנסת בגוש קטיף, רגע לפני הפינוי. אבל הסרט הוא מסמך מטלטל, שלא ישאיר עין יבשה - ולא משנה אם הייתם כתומים או כחולים

לטובת כל הממהרים, לטובת המזפזפים, לטובת המורגלים בתרבות הפריים בכל שנייה, נתחיל מהשורה התחתונה של הטור הזה כדי שלא תפספסו את המסמך הנפלא של רינו צרור, והשורה התחתונה היא שאתם מוכרחים, אבל ממש מוכרחים, לצפות בסרט "תפילת הנערות".

 

אני קוראת לסרט של רינו "מסמך" כי הוא הרבה יותר מורכב מסרט דוקומנטרי, הרבה יותר מרתק מסרט מתח, ונוגע ללב יותר מכל דרמה רומנטית. לכאורה סרט פשוט, כמעט סצינה אחת ארוכה שמצולמת בבית הכנסת בגוש קטיף ברגע האחרון לפינוי הגוש. 1,000 נערות שהתבצרו מול ארון הקודש, 1,000 מתפללות בעוצמה שאי אפשר לתאר, בעוצמה שמגיעה אליך וקורעת את לבך, גם אם אתה מאמין באמונה תמימה שהאדם נוצר מהקוף ושאלוהים זו המצאה של בני אדם שפחדו להישאר לבד בחושך.


תפילה בנווה דקלים (צילום: אפרת וייס)

 

תפילה ארוכה שצילם הצלם מויש יראל בעין חדה שרואה את הדרמה כולה, את המפנים ואת המפונים, את הכתבים הזרים ואת הנוף, את העיניים והידיים ואת הקולות. שעה של תפילה שערך בדייקנות ובתבונה, ברר, גזר והדביק בחוכמה עמי ויזל ורינו צרור בקולו המונוטוני "מתרגם" לצופים מאין התפילות, למי הן פונות, וכמו הצופה - גם הוא מחכה ומצפה לראות מה יעלה בגורל הנערות שכמהות לישועה, לנס, לשערי שמיים שיפתחו.

 

הסרט יהיה משמעותי גם אם אתם מגורשים מהגוש ועדיין אוספים את השברים של עצמכם, כי תגלו כמה נפלאים היו המגרשים וכמה דמעות נקוו בעיניי הנערות שפינו אתכם יד ביד, צעד אחר צעד. חיילות ושוטרות שלא מכירות את התפילות ולא את הלחנים, שלא יודעות מתי עומדים ומתי יושבים בעת הוצאת ספר תורה, אבל היו בסרט עדות נאמנה לשותפות גורל.

 

הסרט יהיה משמעותי גם אם תמכתם בפינוי, כי תכירו בגדולתם של המגורשים, ותציצו ולו ל-50 דקות לצער עולם שקרס, אמונות שנסדקו, אלוהים שהסתיר פניו ולא נענה לתפילה, או כמו שאמרה אחת הצופות בסרט "אלוהים ענה. הוא אמר לנו -'לא'"

 

הסרט הזה לא ישאיר אתכם אדישים כי הוא מעורר מחשבה, כי הוא מעלה שאלה, כי הוא משקף – אחרי חמש שנים – רגע

היסטורי בחיי עם ישראל. העין שלכם לא תישאר יבשה מהרגע השני של הסרט ועד לסופו - ולא משנה מה תצביעו בבחירות הבאות.

 

מגורשים וקיבוצניקים

אני יודעת את זה כי ראיתי את הסרט בהקרנת טרום בכורה בסינמטק בשדרות, וגם זו הייתה מחווה של צרור לעיר מוכת הקאסמים שחטפה מערכה אחרי מערכה כתוצאה מפינוי הגוש. כי היא הפכה, בדיוק כמו המפונים, לעיר שעומדת תלויה

באוויר. בין הצופים היו מגורשים מהגוש וחברי קיבוצים מהסביבה.

 

המגורשים הודו לצרור על תיעוד נדיר, על חשיפה רגישה, על שסיפר את הסיפור שטרם סופר בתקשורת הישראלית, והקיבוצניקים

הודו לרינו על הצוהר שפתח להם, על העין הנוספת, על נקודת מבט האחרת שראו.

 

מזה כמה שנים מקדם צרור את התיאוריה שלו על אודות "הריבונות השלישית". גם הסרט הזה מדבר בשפה הזו, ומבין השורות אפשר לשמוע את צרור ההיסטוריון שמביט אחורה בצער וקדימה ברעד ומבקש אותנו לשים לב, מבקש אותנו לעצור רגע, מבקש למנוע מלחמת אחים שבגללה - כך או אחרת - חרב בית ראשון וחרב בית שני, ועלולה ליפול גם האימפריה השלישית. הסרט הזה הוא בהחלט צעד משמעותי ואחראי במסע לקירוב לבבות.

 

בשורה התחתונה: אתם מוכרחים לראות את הסרט הזה - ולו לטובת מטרה נעלה זו.

 

  • תפילת הנערות ישודר הערב (יום ד') בשעה 23:10 בערוץ 2

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תפילת הנערות
צילום: ירון ברנר
אילנית סוויסה
צילום: לימור אדרי
מומלצים