שתף קטע נבחר

בזמן הפגישה: אישור למטה זק"א בשייח ג'ראח

פרסום ראשון: בוושינגטון מדברים שלום, ובי-ם קובעים עובדות בשטח. הוועדה להנצחת חללי פעולות האיבה בעירייה אישרה את בניית המטה בשכונה במזרח העיר, ובו גם מוזיאון להנצחת נפגעי הטרור. ברקת הוזמן לדיון. יו"ר הוועדה: לפי עמדת הממשלה, אין הקפאת בנייה בירושלים. העירייה: תפקיד הוועדה - להמליץ בלבד

שוב זה קורה. בעוד נתניהו ואובמה מתכנסים בוושינגטון לדבר על שלום, מקדמת עיריית ירושלים תוכנית בנייה במזרח העיר. ל-ynet נודע כי הערב (יום ד') אישרה הוועדה להנצחת חללי פעולות האיבה בעירייה את הקמתו של מטה ארצי חדש לארגון זק"א בשכונת שייח ג'ראח, ובו מתקן לקירור ואחסון אלפי גופות ומוזיאון להנצחת נפגעי הטרור.

 

אמנם הפעם אין מדובר בבתי מגורים ליהודים אלא במוסד ציבורי המיועד לשרת את האוכלוסייה כולה - אך זהו עדיין צעד שיתפרש כהעמקת האחיזה היהודית בחלקה המזרחי של העיר ו"קביעת עובדות בשטח", בדומה להקמתו של מטה מחו"ז ש"י של משטרה במישור אדומים, שעוררה סערה גדולה ב-2008.

 

ראש העיר, ניר ברקת, הוזמן לדיון הוועדה ועודכן בסדר היום שלה ובעיתוי הרגיש, אך לא נכח בדיון בפועל (ראש העיר מוזמן אוומטית לכל דיון ועדה, אך ברובם אינו נכח). בעיריית ירושלים ביקשו להדגיש בעקבות ההחטה כי "אין בסמכות הוועדה לאשר זאת. מדובר בוועדה שתפקידה להמליץ ולייעץ בלבד, וכך היא פעלה. היוזמה כלל לא נידונה במוסדות הרוונטיים ואצל הגורמים המקצועיים בעירייה, וכשתגיע אליהם - תדון בכך העירייה. מדובר בהליך שאין לו כל תוקף תכנוני".

כאן יקום מטה ארצי (צילום: אבי פרץ)

 

אישור היוזמה אכן משמש בפועל כהמלצה, שיישומה תלוי עדיין באישור נוסף, של מועצת העיר. אלא אם יוחלט אחרת, התוכנית תובא לאישור הסופי במועצת העירייה כבר בעוד שבועיים. לאחר מכן, היות שזק"א אינו ארגון ממשלתי או עירוני, השלב הבא בתהליך יהיה הקצאת הקרקע לעמותות וארגונים ללא כוונת רווח - אישור שהליך פתיחתו כרוך באישורה של התוכנית שם בוועדת הקצאות עירונית. אם יתקבלו האישורים הללו, יוכלו הדחפורים לעלות על הקרקע בתוך כשנה.

 

"נושא בעל חשיבת לאומית ויהודית"

המבנה החדש מיועד להיבנות על קרקע ציבורית שבבעלות העירייה, במרחק 300 מטר בלבד ממלון "שפרד", שהיה מוקד העימות בין ישראל לממשל האמריקני לפני כמה חודשים, בעת ביקור נתניהו הקודם בוושינגטון. המרחב שעליו הוא מתוכנן לקום נמצא בסמיכות לאוניברסיטה העברית, וממזרח לבנייני הממשלה. כבר בחודש מאי 2007 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה את הגדרתו של השטח כמיועד לשימושים ציבוריים, שלפי התב"ע (תוכנית בניין עיר) מיועד בין היתר לשימושים של חילוץ והצלה.

 

"הועדה מברכת על היוזמה להקמת בית זק"א בתחום העיר ירושלים וממליצה למועצת העיר להקצות לשם כך קרקע עירונית בתחום תב"ע 5339 המיועדת לשימושים עירוניים", נכתב בהחלטת הוועדה. "היקף ההקצאה ייקבע על-ידי ועדת ההקצאות המקצועית. הוועדה פונה לגורמים המקצועיים בעירייה... לפתוח בהליך ההקצאה מיד עם אישור החלטה זו במועצת העיר".


 

"עמדת ממשלת ישראל היא שאין הפסקת בנייה בירושלים, ולפיכך מצאנו את השטח הזה כמתאים ביותר לצרכים העירוניים החשובים הללו", אמר ל-ynet יאיר גבאי, חבר מועצת עיריית ירושלים ויו"ר הועדה. "מדובר במתחם הנושק לקריית הממשלה, ואין סיבה שלא ישמש לצורך המטרה הציבורית החשובה של הבאה לקבר ישראל וטיפול בנושא בעל חשיבת לאומית ויהודית".

 

עוד לדבריו, "מתנדבי זק"א נמצאים בחזית של מדינת ישראל ומתמודדים עם המקרים המזעזעים ביותר של אירועי טרור, כפי שאך התבשרנו בפיגוע אתמול, והם זקוקים למטה ראוי לפעילותם".

 

"שיהיה מה לעשות עם גופות באסון המוני, לא כמו האיטי"

בדיון נכח גם מהנדס העירייה, שלמה אשכול, הסביר כי "התכנית היא סטטוטורית, קיימת ובעלת תוקף ושטח מוגדר של עיריית ירושלים, והוא מאפשר לנו שימושים שכולם תחת הכותרת 'צורכי חירום'. המקום זמין לבנייה, והבית יכול להגיע למצב של כמעט 12 אלף מטר רבוע. כמובן שזה גם יכול להצטמצם".

  

לפי בקשת זק"א, המטרה ישתרע על פני שטח של 6,500 מטר רבוע, ואילו שטח המוזיאון שבתוכו יהיה 1,200 מטר ומקום לאחסון וקירור גופות בגודל 1,500 מטר רבוע. אמר אהרל'ה צור, מנכ"ל זק"א, הסביר בדיון את הצורך במקום: "לפחות בתרחיש של רעידות אדמה, כשחלקים מהארץ יהיו מנותקים, או כל אירוע המוני אחר, אין ברירה - אם רוצים להתייחס לעניין כמו יהודים, צריך מקום לאחסן את הגופות.

אנחנו לא כמו האיטי שאחרי שבועיים נקבור בבור גדול".

  

יו"ר זק"א, יהודה משי זהב, הוסיף כי "זק"א זה ארגון גדול. בשגרה יש בו כ-1,500 מתנדבים ובשעת חירום כ-3,000. זה ארגון ארצי ובינלאומי שמוכר על ידי האו"ם. היום המצב בזק"א הוא שאין בית. אם חס וחלילה קורה אירוע, מחסני הציוד פרושים בכל רחבי הארץ. אין למתנדבים מקום להתכנס ואין מקום מרכזי לאחסנת גופות לזיהוי".

 

משי זהב הסביר גם על המניעים להקמת המוזיאון: "לצערנו, הטרור הפך לסטטיסטיקה וגם הנפגעים הפכו לסטטיסטיים. אין היום מקום שמישהו יכול להנציח ומשפחה יכולה להתייחד. זה מקום בו יהיה אפשר לספר לעולם איזה מחיר נורא שילמנו על הטרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השטח שבו מיועד לקום המטה
צילום: אבי פרץ
"מתנדבי זק"א זקוקים למטה ראוי לפעילותם". ראש הוועדה, יאיר גבאי
מודע להחלטה? ראש העיר ברקת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים