לידיעת הטסים להסתלבט בגואה: החוף זוהם בנפט
ספינה הזרימה לים סמוך לחופי גואה כמה מאות טונות של נפט - וזיהמה את החופים הלבנים בשכבה נדיבה של זפת שחורה ודביקה. מאמצי הניקוי בעיצומם - אך הנופשים כבר מדירים את רגליהם מהחוף
רגע לפני תחילת עונת התיירות הרשמית בגואה, כשאלפי נופשים - ביניהם הרבה ישראלים - כבר מתכוננים להסתלבט על החוף, זוהם האזור כולו בנפט.
מקור הנפט הוא בספינה או מכלית בלתי מזוהה, ששפכה כמה מאות טונות של נפט גולמי לים בקרבת החופים המערביים של הודו. התוצאה: גושי זפת שהחלו להיסחף לחופים בכמות גדולה.
החופים לא נסגרו רשמית עדיין, אולם השמועה על הזיהום התפשטה במהירות בין הנופשים ורבים שכבר נמצאים באזור מדירים את רגליהם מהחוף. ממשלת מדינת המחוז שלחה אמנם עשרות פועלים עם מטאטאים, מגרפות ושקים כדי לנקות את הזיהום, אלא שהסחף השחור אינו פוסק. הזיהום נמשך כבר כשלושה ימים והחופים הלבנים של גואה כוסו בשכבה של כ-15 סנטימטרים של זפת.
הצי ההודי ומשמר החופים הזניקו לאזור ספינות בניסיון לאתר את הספינה המזהמת. "אם נאתר את הספינה - הפעולה שלנו תהיה מהירה", אמר אליישו סקיירה, השר להגנת הסביבה של מדינת המחוז גואה. אך הוא לא פירט אילו פעולות יינקטו נגד העבריינים.
ההערכה היא שהנפט שהוזרם לים היה נפט שרוף - פסולת שספינות רבות משליכות לים כדי להיפטר ממנה באופן פשוט ומהיר, בלי צורך לשלם היטלים ולדאוג לחביות ופינוי מוסדר. אך מדענים מהמכון האוקיינוגרפי של הודו אומרים שהפעם מדובר בכמות גדולה מהרגיל, ושאפשר שלא מדובר ברשלנות "רגילה" אלא בזיהום מכוון וזדוני.
"הנפט הגולמי מתערבב עם מי הים ויוצר חומר שדומה במרקם שלו לפודינג שוקולד. הגלים והרוחות ממשיכים לבחוש את העיסה וכך נוצרים גושים קטנים של זפת שמתפשטים על פני שטח נרחב", הסביר אס. אר. שטייה, מנהל המכון.
החופים בגואה (צילום ארכיון: אביגיל עוזי)
במקביל לתעשיית התיירות המפותחת, בגואה פועל גם נמל מטענים הומה. תנועת הספינות בנמל אף גברה בשנים האחרונות בגלל הביקושים הגדולים בעולם לעפרות ברזל שכורים באזור. העומס בנמל גבר - אך האכיפה והפיקוח על הספינות לא תוגברו בהתאם, ומקרים של הזרמת פסולת נפט לים באיזור החלו להתרחש בתדירות גדולה. תושבי האזור מכירים את גושי הזפת שנסחפים לחוף כבר ארבעה עשורים ויותר.
"בשביל מקום כמו גואה - שיש בו 75 ק"מ של חופים - סביר היה שהרשויות באזור ינסו להגביר את הפעילות והפיקוח או להתמודד טוב יותר עם מקרי הזיהום. אבל אין להם את היכולת לעשות אף אחד מהדברים הללו", אמר קלוד אלוורז, ראש מכון גואה - ארגון סביב מקומי.
בשיחה עם השבועון "טיים" העריך אלוורז שהניסיונות של הרשויות לאתר את הספינה ייכשלו. "מה אפשר לעשות נגד אנשים שמזרימים פסולת וזיהום לים באישון לילה, ונעלמים מהאזור עוד לפני שפקחי המכס מתעוררים?"
שר התיירות המקומי חושש שבתי המלון והאכנסיות באזור יקלעו למשבר בגלל בריחת נופשים לאזורים אחרים. לגואה מגיעים מדי שנה כ-2.5 מיליון תיירים, ביניהם כחצי מיליון זרים, בעיקר מבריטניה, ישראל ורוסיה. "זה יהיה רע מאוד לתיירות בגואה השנה", אמר גוריש דונוד, ראש איגוד התיירות המקומי.