אשטון בסין: אל תחליפו חברות הנוטשות איראן
שרת החוץ האירופית באה לבייג'ינג כדי להפציר בראשי הממשל לעמוד בסנקציות, ולא לסחור עם איראן בתחומים שחברות בינלאומיות נוטשות. "אנחנו לא רוצים לראות את הסנקציות הופכות לבלתי רלוונטיות". סין: מדובר בקשר "עסקי נורמלי"
שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, אמרה אחר הצהריים (יום ה') כי היא מצפה מסין לתמוך בסנקציות החריפות שהוטלו על איראן עקב סירובה להשעות את תוכנית הגרעין שלה, ולא לאפשר לחברות סיניות להיכנס לשווקים שנוטשות חברות אירופיות עקב העיצומים.
אשטון באה הבוקר לבייג'ינג ונפגשה עם עמיתה הסיני, יאנג ג'יאצ'י, ועם ראש הממשלה, וון ג'יאבאו. היא הדגישה באוזני עמיתיה את מחויבותה של סין לסנקציות שמטילה הקהילה הבינלאומית על איראן, ואמרה במסיבת עיתונאים כי אירופה אינה רוצה לראות את הסנקציות "הופכות לבלתי רלוונטיות".
מאז החריפה מועצת הביטחון את הסנקציות על איראן, ומאז הידקו ארה"ב והאיחוד האירופי את הסנקציות שהן מטילות עליה באופן עצמאי, פועלים דיפלומטים אירופים ואמריקנים ברחבי העולם כדי למנוע את עקיפת הסנקציות - בעיקר מצד סין וטורקיה.
מדינה משמעותית אחרת בהקשר זה היא איחוד האמירויות - הנחשבת "שער" לייבוא האיראני.
לסין עצמה קשרי מסחר נרחבים עם איראן, בעיקר בתחום הנפט והאנרגיה, הנאמדים ב-36.5 מיליארד דולר. איראן מייצאת 11% מצרכי האנרגיה של סין ובתמורה מושקעת האחרונה בתוכניות תשתיות באיראן.
במערב חוששים כי כעת מתכוונת סין להחליף חברות זרות המפסיקות את עסקיה עם הרפובליקה האיסלאמית, מחשש שיוכנסו ל"רשימות השחורות" של ארה"ב או אירופה. בבייג'ינג דוחים את הטענות ומגדירים את הקשר עם איראן "עסקי נורמלי".
לפני כשבועיים העריך תת-מזכיר האוצר האמריקני, סטיוארט לוי, כי מגזר הספנות וההובלות הימיות משמש כחבל הצלה לאיראן ומאפשר לה להמשיך בתוכנית הגרעין ולהתחמק מהעונשים שהוטלו עליה. במאמר אורח בעיתון "פיננשל טיימס", ציין לוי, נחשב לאחת הדמויות המרכזיות בגיבוש ואכיפת הסנקציות האמריקניות, את הטקטיקות שבהן נוקטת איראן כדי לחמוק מהסנקציות, הכוללות שינוי שמות אוניות, צביעתן מחדש, זיוף מסמכי הסחר והתעבורה ימית, והכפפתן לחברות קש הפועלות מחוץ לגבולות המדינה.