שתף קטע נבחר

אין דליפה בעקבות פיצוץ האסדה במפרץ מקסיקו

פיצוץ באסדת קידוח נוספת במפרץ מקסיקו עורר חשש מפני דליפה נוספת. תחילה דווח על כתם נפט באזור אולם משמר החופים חזר בו מהדיווח והודיע: אין סימנים לדליפה

החשש מפני דליפת נפט חדשה במפרץ מקסיקו התבדה; משמר החופים האמריקני הודיע היום (ו') כי אין סימנים המעידים על דליפה בעקבות הפיצוץ אמש באסדת הקידוח 130 ק"מ דרומית לחופי לואיזיאנה. משמר החופים גם חזר בו מהדיווח על כתם נפט באורך ק"מ וחצי במקום.

 

"הספינות והמטוסים שלנו שסיירו באזור לא הבחינו בכתם נפט", אמר קפטן פיטר טרודסן ממשמר החופים במסיבת עיתונאים בניו אורלינס. הוא ציין שהסיורים באזור יימשכו כדי לוודא שאכן לא מתפתח אירוע דליפה.

 

באסדה, של חברת מרינר אנרג'י מטקסס, פרצה שריפה שגרמה לפיצוץ עז. עוד לפני הפיצוץ, מיד כשהבחינו בלהבות, מיהרו 13 העובדים שהיו על המתקן הצף ללבוש חליפות מילוט ולזנק למים. ספינה שהגיעה לאחר שדווח על האירוע ברשת החירום חילצה אותם. הם הועברו לבדיקות בבית חולים אולם על פי הדיווחים רק אחד מהם נפצע באורח קל.

 

האש שאחזה במתקני האסדה בערה כמה שעות עד שכובתה כליל. לפי שעה לא ברור מה גרם להתלקחות אולם נציג החברה אמר כי האש פרצה במפלס העליון של האסדה, באזור המגורים של הצוות. צוות בדיקה מונה לחקור את נסיבות האירוע אך הדובר הדגיש כי האש לא פרצה בגלל התלקחות של גז או נפט מהבאר.

 

בניגוד לדיווחים קודמים, האסדה הייתה פעילה ושאבה נפט וגז משבעה בארות תת-ימיים. ברזי החירום האוטומטיים הפסיקו את השאיבה וחסמו את פתחי הבארות מיד כשפרצה השריפה.

 

האירוע הנוכחי מתרחש כחודש לאחר שצוותי מהנדסים הצליחו לעצור את הדליפה הגדולה בבאר "מקונדו" של חברת BP. הבאר, בעומק קילומטר וחצי מתחת למים, נפגעה בעקבות פיצוץ באסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון" ב-20 באפריל. בפיצוץ נהרגו 11 אנשי צוות.

 

הפיצוץ הרס את המנגנון שמונע דליפה מהבאר, וכתוצאה מכך זרמו במשך כשלושה חודשים כ-766 מיליון ליטרים של נפט למימי המפרץ. הנפט הסמיך גרם לזיהום חמור של בעלי חיים ועופות מים באזור, וכמעט חיסל את תעשיית הדיג המקומית.

 

רק לאחר כמה ניסיונות כושלים הצליחו מהנדסי BP להתקין על פתח הבאר מכסה כבד ולהזרים לתוכה בוץ ובטון שעצרו את זרם הנפט שפרץ ממעבה האדמה. האירוע הוכתר כדליפה הגדולה בתולדות ארצות הברית ומומחים ציינו כי גם אם רוב הנפט כבר התנדף, התפזר או נאסף, לאירוע הזה יהיו השלכות אקולוגיות שיימשכו עוד עשרות שנים.

 

בעקבות הפיצוץ בבאר של BP דרש הממשל האמריקני לעצור קידוחי נפט חדשים במים עמוקים, והטיל צו שמונע קידוחים שכאלה עד סוף נובמבר. חברות הנפט מנסות להסיר את הצו בבית המשפט אך ייתכן שהאירוע הנוכחי יקשה עליהם לקדם מהלך שכזה. השריפה מיקדה שוב את תשומת הלב לסיכון הכרוך בקידוחי נפט ימיים, וארגוני הסביבה טענו כי זוהי הוכחה נוספת לצורך בעצירת הקידוחים. ועם זאת, מומחים מעריכים שלא תהיה לכך השפעה ארוכת טווח על המשך הקידוחים במפרץ.

  

בתוך כך, מהנדסים של חברת BP הסירו את המכסה הזמני שהתקינו לפני חודש על פתח הבאר הפגועה "מקונדו", כדי להסיר ממנה את מתקן הצינורות שנפגע בפיצוץ ב-20 באפריל. הפעולה לא אמורה לגרום לדליפה מחודשת, אך צוותים של החברה וספינות איסוף ושאיבה הובאו למקום ליתר ביטחון. בהמשך תבצע החברה קידוח מקביל לאותו מאגר נפט, פעולה שאמורה למנוע כל דליפה בעתיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיצוץ באסדת הקידוח של BP באפריל
צילום: AFP
מומלצים