מי יסייע לסייעות?
21 שקל לשעה, חודשיים של "פיטורים" מדי קיץ והפרה עקבית של זכויות סוציאליות. כך חיות הנשים שמטפלות בילדים שלנו
בימים אלה חזרו עשרות אלפי ילדי הגנים מחופשת הקיץ. עמם חזרו מ"חופשה" כפויה מאות סייעות ועוזרות גננות ש"מפוטרות" בחודשים בהם עבודתן איננה נדרשת. בהעדר שכר עבודה בחודשים יולי-אוגוסט או קבלת פיצויי פיטורים, חלקן נאלצות לחתום בשירות התעסוקה לצורך קבלת גמלת קיום ו/או אבטלה.
למרות ששכרן עומד על כ-21 שקל לשעת עבודה, ולרבות יחכה, כמדי שנה, "מכתב פיטורים" בחודשי הקיץ - הן מחכות בכליון עיניים לקבלת הילדים ב-1 בספטמבר.
דפוס העסקה פוגעני זה הופך לשכיח יותר ויותר במערכת החינוך. מעגל הנשים העובדות בתחום החינוך בשכר מינימום הולך ומתרחב. בפרט פוגענית היא העסקתן של סייעות באמצעות עמותות חינוכיות בזרמי החינוך המוכר שאינו רשמי (דוגמת אגודת ישראל, שערי ציון ועוד), שם הלנת שכר וניכוי שכר לא חוקיים הנם דבר שבשגרה.
תנאי העסקתן של נשים העובדות בחינוך בכלל וסייעות בגני ילדים בפרט ממחישים בצורה הכואבת ביותר את יחסה של החברה לנשים. מחד, מצופה מהן לתרום ככל יכולתן ולתת את מלוא מרצן וכוחן לטובת הכלל, אך מאידך - תרומתן לרווחת הכלל אינה מוערכת כספית ואינה מתוגמלת בשכר הראוי.
התפקידים המוטלים על הסייעות הנם רבים ומרכזיים בתפעול הגן ועליהן לבצעם במקצועיות ואחריות. כך לדוגמא, הן נדרשות להכיר את ילדי הגן וצרכיהם, לעזור בהתפתחותם הקוגניטיבית והרגשית, לגלות רגישות אין קץ, לסדר ולנקות את הגן, לפעול בערנות ולהקרין שמחת חיים. אך למול עבודה קשה זאת ולמול החשיבות הרבה המיוחסת לחינוך ילדים - עומד דפוס העסקה מחפיר המאפשר הפרת זכויות שיטתית.
על כל הורה לתמוה מדוע האשה העובדת כל כך הרבה שעות עם ילדינו אינה ראויה ליותר מהתשלום המינימלי הקבוע בחוק. כיצד ייתכן שסייעות העוברות השתלמויות רבות (כגון החייאה, התפתחות הילד ועוד) ובעלות שנות ניסיון וותק אינן מתוגמלות על כך?
המדינה מתעלמת פעם אחר פעם מזכותן של הסייעות להתפרנס בכבוד. ראשית, היא מאפשרת את העסקתן באמצעות עמותות במקום העסקה ישירה דרך הרשויות המקומיות. דפוס העסקה זה בהכרח פוגע בזכויותיהן של העובדות ומהווה כר פורה להפרות גסות של החוק.
שנית, שכר העבודה של הסייעות הוא שכר מינימום. סירובה של המדינה להעלות את שכר המינימום פוגע בעיקר באוכלוסיות דוגמת הסייעות, ששכרן לעולם אינו מתעדכן ולפיכך הוא בגדר שכר מקסימום.
הן רק חלק מהשיעור המדאיג של עובדים המרווחים עד שכר מינימום, העומד בישראל על כ-30% מכלל העובדים.
חרף כל זאת, קולן של הסייעות כמעט ואינו נשמע בשיח הציבורי ותנאי עבודתן נותרים שקופים ולא רלוונטים למערכת החינוך.
כשם שחובה על הסייעות לשמור ולהגן על ילדי הגן, כך חובה על החברה לסייע ולהגן על זכויותיהן של העובדות בגן. בימים אלה, מפיצה עמותת "איתך-מעכי" חוברת המפרטת את זכויות העובדות כסייעות בגני ילדים. טוב יעשה כל הורה והורה אם יבדוק שבגן ילדיו נשמרות הזכויות המינימליות האלה.
עו"ד קרן שמש-פרלמוטר, מנהלת עמותת איתך-מעכי , משפטניות למען צדק חברתי