השגריר בארה"ב: המו"מ כן, יש סיבות לאופטימיות
מייקל אורן אמר כי היום הראשון לשיחות הישירות עם הפלסטינים היה "רציני", "כן" ואפילו "נחמד". גם הנשיא פרס, שבעצמו השתתף בלא מעט סבבי שיחות בעבר, אמר שההתחלה נראית "מבטיחה". מזכ"ל הליגה הערבית: "מאמין שזה הסבב האחרון"
במזרח התיכון נסראללה ואחמדינג'אד כבר מלבים את האש נגד המשא ומתן, אבל לפחות מוושינגטון, זה עדיין נראה חיובי. שגריר ישראל בארצות הברית, מייקל אורן, אמר אמש (יום ו') כי היום הראשון לשיחות הישירות בין ישראל לפלסטינים היה "רציני", "כן" ואפילו "נחמד".
מתחילים לדבר על שלום - כתבות אחרונות ב-ynet:
- ישראל והפלסטינים ייפגשו בשני, הביטחון במוקד
- המארחת, והחמישייה הפותחת. הפסגה בתמונות
- מוסא: נתניהו באמת מוכן לחלק את ירושלים?
- עיתוני ערב מזהירים מהמו"מ: עבאס לחוץ וחלש
- סקפטיות במערב: אין נכונות לוויתורים אמיתיים
השגריר בוושינגטון דיווח על אווירה חיובית סביב המשא ומתן. "זו הייתה פגישה רצינית וכנה, ולפי מה שראיתי, פגישה
שנערכה תוך אמון ורוח ידידותית", אמר אורן בתדרוך טלפוני למאות נציגי ארגונים יהודיים בארה"ב. "היום, יש לי סיבות להרגיש אופטימי".
אורן אמר כי הפגישה בין נתניהו לאבו מאזן הייתה טובה "הרבה מעבר למצופה", וכי שני המנהיגים יצאו ממנה מרוצים מאוד. השגריר בוושינגטון אמר כי עמדת ישראל בנוגע להתנחלויות נותרה כזו שבמסגרתה הן תת-נושא במסגרת נושאי הליבה של הגבולות והביטחון.
"כמו שאנחנו לא מתנים את הישיבה לשולחן המשא ומתן בכך שהפלסטינים יעבדו על מחלוקותיהם עם חמאס כדי שנדע שאנחנו יושבים עם נציגים של כל הפלסטינים ולא עם חצי מהעם הפלסטיני... כך אנחנו לא רוצים שהפלסטינים יבחרו נושא ליבה אחד ויקבעו מראש את התוצאה של המשא ומתן כתנאי מוקדם".
גם נשיא המדינה, שמעון פרס, הביע אופטימיות על רקע השקת השיחות הישירות. בכנס באיטליה כינה הנשיא פרס, שהשתתף בעצמו בלא מעט מסבבי המשא ומתן הקודמים, את פתיחת השיחות "התחלה מבטיחה מאוד", והביע תקווה שהן "יובילו להצלחה ממשית".
"אני חושב, באופן מפתיע, שזה התחיל טוב, בהתחשב בכל הסקפטיות ששררה עד כה", אמר הנשיא פרס לכתבים בשולי ועידת פורום אמברוסטי בצ'רנוביו שבאיטליה, שבו משתתפים אישים בכירים בתחומי הפוליטיקה והכלכלה. "לאף אחד מאיתנו אין חלופה אמיתית", הדגיש.
מזכ"ל הליגה הערבית: זה הסבב האחרון
נשיא המדינה הבהיר כי "אין פירושו של דבר שלא ניתקל בקשיים, אבל ניתן לנהל אותם. אני מקווה שהפעם זה יוביל להצלחה ממשית ולשלום". פרס זכה ב-1994 בפרס נובל לשלום, על חלקו יחד עם ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, ונשיא הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, בחתימת הסכמי אוסלו.
עמר מוסא, מזכ"ל הליגה הערבית שהחליטה לתת הזדמנות לשיחות, נשמע מעודד משהו אף הוא, והעריך כי יהיה זה סבב השיחות האחרון בין ישראל לפלסטינים. הוא אמר כי הערבים נכונים לשלום מלא עם ישראל בתמורה לנסיגה מהשטחים שנכבשו ב-1967, כולל מזרח ירושלים.
במסיבת עיתונאים באיטליה אמר מוסא כי "אין חלופה מלבד להתקדם ולהשיג שלום אמיתי". הוא אמר כי הערבים נכונים לכונן שלום ויחסים נורמליים עם ישראל: "אני מאמין כי סבב השיחות הנוכחי יהיה הסבב האחרון".
נסראללה ואחמדינג'אד נגד מנהיגי ערב
בינתיים, הפסגה ממשיכה להעסיק גם את מי שרק מייחלים לכשלונה. מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, תקף אתמול אחר הצהריים בנאום לרגל "יום ירושלים" את מנהיגי ערב שנתנו לה חסות, ואמר כי "לאיש אין זכות לוותר על גרגר מפלסטין". הוא אמר כי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים "נולד מת", והדגיש שרוב הפלסטינים מתנגדים לו. הוא שיבח את עמידתם של הפלסטינים, במיוחד בעזה, וקרא להם להמשיך להתנגד לישראל.
מנהיג אחר שאינו ידוע כ"חובב ציון", נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, נאם עוד לפני כן, ואמר גם הוא כי הוא "מודיע שעמי האזור לא ירשו לאף אחד לתת אפילו סנטימטר מפלסטין לאויבים. הגורל של פלסטין ייקבע בפלסטין ובאמצעות ההתנגדות
של פלסטינים, לא בוושינגטון, בפריז או בלונדון". הוא טען כי "המשטר הציוני על סף קריסה", והזהיר שעמי האזור "מסוגלים להשמיד את ישראל".
דבריו של אחמדינג'אד לא זכו אמנם לתגובה, אבל אלה של שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, שהאשים את מנהיגי ערב שנתנו חסות לפסגה ב"בגידה במדינותיהם" - נתקלו במענה חריף. מצרים, שנשיאה חוסני מובארק היה בין משתתפי הפסגה, זימנה את הנציג האיראני בקהיר, והודיע לו כי ביקורו של מותקי במצרים - שתוכנן ליום שני - בטל ומבוטל. מדובר בהתפתחות דרמטית ביחסים בין המדינות, המתוחים מאליהם זה שנים.
Read this article in English