מכירת פורמולה לא תוציא את רייפמן מהבוץ
אלי רייפמן הוא בעלי 15.5% מאמבלייז שמכרה את השליטה בפורמולה ב-527 מיליון שקל. אבל רייפמן, פושט הרגל, נכנס ויוצא ממעצר ומתעקש שאין לו גישה למניות; ולכן גם אם אמבלייז תחלק דיבידנד שמן, לא תהיה לו גישה אל הכסף
איש העסקים אלי רייפמן - בעל השליטה לשעבר בחברת אמבלייז - לא ירוויח מהעסקה שהתבצעה שלשום (ו'), במסגרתה מכרה אמבלייז את השליטה בקבוצת ההייטק פורמולה. כך עולה מהערכות של גורמים המעורים בפרשה. רייפמן, שנכנס ויוצא ממאסר והשתחרר לפני שבועיים ממאסרו הרביעי, שקוע בחובות של מאות מיליוני שקלים - אך נראה כי עסקת הענק שביצעה אמבלייז לא תוציא אותו מהבוץ.
רייפמן הוא מייסד אמבלייז ושימש כמנכ"ל שלה, והחזיק כ-15.5% ממניותיה. בית המשפט מינה את עורך הדין איתן ארז כמנהל המיוחד של נכסיו, והורה לרייפמן להעביר לארז את מניותיו באמבלייז. אבל רייפמן, שהודח מתפקידיו בחברה, טוען בעקשנות שאין לו גישה אל מניותיו ואין לו דרך להעביר אותן. מאז הוא נכלא שוב ושוב באשמת ביזיון בית המשפט, ובינתיים גם הודח מתפקידו בחברה ונאלץ לנתק אתה קשה - אך הוא מתעקש: אין לי גישה למניות שלי.
בעקבות מכירת פורמולה, נראה כי רייפמן עומד לשלם מחיר נוסף על סירובו להעביר את המניות, נוסף על הישיבה בכלא: אי אפשר למשוך דיבידנד מחברה שאתה טוען שאינך בעליה.
"ראשית, אמבלייז עדיין לא החליטה שהיא מחלקת דיבידינדים בעקבות הרכישה, וההערכה היא שהיא דווקא לא תחלק, אלא תשתמש בכסף לפיתוח החברה", אומר ל-ynet עורך דינו לשעבר של רייפמן, שלומי תורג'מן, "בכל מקרה, גם אם החברה תחלק דיבידינד, הוא אמור להגיע לנאמנים שמחזיקים את המניות באנגליה, ולא לאלי, כיוון שלרייפמן אין גישה אליהן".
מה פירוש 'אין לו גישה אליהן'? איך ייתכן שלאדם לא תהיה גישה לרכוש של עצמו?
"הנוהל האנגלי מאפשר לנאמן להתכחש לבעל מניות במקרה שהוא שוקע בתסבוכת משפטית", טוען תורג'מן, "המניות לא רשומות על שמו של רייפמן, וזה מאפשר לנאמנים האנגלים להתכחש אליהם. בישראל, הנאמן ממשיך להכיר בבעל המניות בכל מקרה, אבל באנגליה זה עובד אחרת: כשיש הסתבכות משפטית הנאמן מנתק קשר עם הבעלים. איתן ארז לא טורח לבדוק איך זה עובד באנגליה".
אם להסתמך על טענותיו של תורג'מן - הרי שלרייפמן אין שום דרך ליהנות מהדיבידינד, למעט, תיאורטית, האפשרות למשוך את הכסף באמצעות חברת קש. בכל מקרה, גם אם יקרה נס ורייפמן ימצא פתאום דרך להשיג את המניות, כספי הדיבידינד לא יגיעו לכיסו של רייפמן אלא, יחד עם המניות עצמם, לאיתן ארז, שישתמש בהם כדי לצמצם את החוב.
יצויין כי אפילו במקרה שאמבלייז תחלק דיבידינד בגובה של 100% משווי מכירת פורמולה, וגם אם הכסף יגיע לרייפמן, כלומר לארז, הוא לא יספיק כדי למחוק את חובותיו של רייפמן. רייפמן חייב בין 100 ל-300 מיליון שקלים - תלוי אם שואלים אותו או את ארז. לרייפמן מגיע, על הנייר, 15.5% מ-527 מיליון שקל, שהם כ-81.9 מיליון שקלים - פחות מהיקף החובות גם לשיטתו של רייפמן.
נכנס ויוצא מהכלא
רייפמן נכנס למאסר לפני כחודשיים בהוראת בית המשפט העליון לתקופה של 45 יום, לאחר שסירב שוב להעביר את המניות, והשתחרר לפני כשבועיים. העליון החליט על מאסרו לאחר שרייפמן ערער על החלטה זהה של בית המשפט המחוזי בתל-אביב. שופט בית המשפט העליון, אשר גרוניס, כתב בהחלטתו כי רייפמן העלה גרסאות שונות לגבי המניות, וכי בית המשפט המחוזי קבע כי אין לתת אמון בגרסאותיו.
המחלוקת על המניות אמורה להיפתר בקרוב, מאחר ובית המשפט המחוזי הזמין דו"ח, שייכתב על ידי ד"ר אירית חביב-סגל, שאמור לקבוע אם אכן יש לפטור את רייפמן מהחובה למסור לארז את מניותיו. רייפמן טען כי אין לאוסרו מכיוון שחביב-סגל טרם פרסמה את הדו"ח, אך טענתו נדחתה שכן לדעת השופטים מטרת מינויה של חביב-סגל היא לתת "כלי עזר" בידי המנהל המיוחד וכדי לעזור באיתורן של המניות. לפי החוק, רייפמן עשוי להיכלא שוב ברגע שארז יבקש זאת מבית המשפט, אך ייתכן שארז ימתין לפרסום חוות דעתה של חביב-סגל.
פורמולה נמכרה מעל מחיר השוק שלה
אמבלייז מכרה לאסקו הפולנית 49.2% מפורמולה לפי שווי חברה של 283 מיליון דולר, הגבוה בכ-43% משווי השוק של החברה. העסקה פורסמה לראשונה ב"כלכליסט". האחזקה בפורמולה היוותה את עיקר פעילותה של אמבלייז. בעלי מניות נוספים באמבלייז הם היו"ר נפתלי שני (13.9%) וקרן פורטיסימו (16.1%) בניהולו של יובל כהן.
פורמולה היא אחת מקבוצות התוכנה הגדולות בישראל. היא מחזיקה בשלוש חברות הבנות: מטריקס, מג'יק וסאפיינס - שמעסיקות יחדיו כ־6,000 עובדים. מטריקס, הבכירה מבין השלוש, מחזיקה ב־12% מנתח שוק ה־IT בישראל.
ארז סירב להגיב לידיעה