האמזונס מתייבש: מפלס הנהר בשפל של 40 שנה
המדענים חוזים עונה מרובת הוריקנים באוקינוס האטלנטי, שבגללה תתארך תקופת היובש מעל מקורות האמזונס. החשש: החקלאות תיפגע אנושות, מיליוני בני אדם ירעבו ומחלות יתפשטו. מדענים: יש קשר הדוק להתחממות כדור הארץ
בצורת ביערות הגשם? כן, מתברר שיש דבר כזה: עצירת הגשמים השנתית גרמה לנהר האמזונס - אפיק המים השני בגודלו בעולם אחרי הנילוס - להתייבש. מפלס המים בחלק הנהר העובר בפרו רשם לאחרונה שפל של 40 שנה, והוא כבר ירד נמוך יותר מרמתו ב-2005, אז תקופת יובש קשה גרמה להרס עצום של שדות חקלאיים בדרום אמריקה ולבצורת החמורה ביותר ביערות הגשם מזה עשרות שנים.
מדענים בפרו ובברזיל אמרו שעצירת הגשמים, שאופיינית לעונה זו של השנה, תימשך כנראה עוד כמה שבועות. אך ישנו חשש שהגשמים לא יתחדשו באוקטובר-נובמבר בגלל עונת ההוריקנים העוצמתית באוקיינוס האטלנטי, ששואבת את כל הלחות הרחק מאזור האמזונס.
"היווצרות הוריקנים קשורה מאוד לירידת הגשם בחלקים גדולים של דרום אמריקה. יותר הוריקנים משמעותם פחות גשם עבורנו", אמר מרקו פארדס, ראש השירות המטאורולוגי של העיר איקיטוס, כ-800 ק"מ מלימה, בירת פרו.
מקורות האמזונס מתחילים בפרו, באזור איקיטוס. השירות המטאורולוגי המקומי דיווח בסוף השבוע כי מפלס המים ירד ל-105.97 מטר מעל פני המים - 50 ס"מ פחות מהמפלס בעת עונת הבצורת הקודמת.
מדענים חוששים שתקופות הבצורת באזור הולכות ומתגברות. "המצב קריטי", אמר רוברט פלקון, מסוכנות ההגנה האזרחית הפרואנית. הוא חושש שהתמשכות והתרבות אירועי הבצורת תגרום למחסור במזון ולהתפרצות של מחלות בהעדר מים לסניטציה. "המדענים אומרים שבגלל התחממות כדור הארץ, אירועי הבצורת יהיו אף תדירים וקשים יותר".
פלקון החל להערך לתקופת בצורת כמו זו ששררה לפני חמש שנים. אז, ירידת מפלס המים בנחלים ואגמים באזור, המחוברים ביניהם, עצרה גם את תנועת כלי השיט על הנהר. אלפי אנשים "נתקעו" בלי יכולת לנוע על הנהר. גם מעבר סחורות ומזון לאזורים מרוחקים נעצר. הבצורת של 2005 באזור זה אירעה במקביל לעונת ההוריקנים הגדולה, ששברה שיאים וגרמה, בין היתר, להוריקן קתרינה שהיכה בעוצמה בחוף הדרום-מזרחי של ארצות הברית.
רשות האטמוספירה והאוקיינוסים האמריקנית (NOAA) חוזה שהשנה יתחוללו בין 14 ל-23 סופות חזקות, שיתגברו ויהפכו ל-8 עד 14 הוריקנים - כמעט כמו השיא של 2005 עם 15 הוריקנים בעונה. המשמעות היא שעצירת הגשמים באזור האמזונס תימשך. "המשמעות היא שלא ירדו גשמים לפחות לעוד שבועיים או שלושה, ושמפלס המים בנהר ירד בעוד 20 עד 30 ס"מ", אמר פארדס.