שתף קטע נבחר
 

לנגן על המנדולינה

מאחורי השם "מנדולינה" מתחבא אחד הכלים הכי שימושיים במטבח - זה שיחתוך במקומכם עיגולי עגבניות, מקלוני גזר ופרוסות תפוחי אדמה. מירי צל דונטי חונכת מדור חדש ובודקת איזו מנדולינה כדאי לרכוש

בין אם אתם בשלנים ותיקים ובין אם אתם עושים את צעדיכם הראשונים בתחום, אביזרי מטבח הם חלק בלתי נפרד בחייכם. מכיוון שקשה ליהנות מחוויית הבישול ללא סירים איכותיים, סכינים טובים וכו', זהו תחום שופע גאדג'טים ואביזרים, גם אם חלקם מופרכים לחלוטין או סתם יקרים מאוד.

 

בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. כתבה זו פותחת מדור חדש בשם "כלים שלובים" שבמסגרתו נערוך השוואות בין אביזרי מטבח שונים. המטרה: לעזור לכם לצייד את המטבח בכלים איכותיים וטובים. סקירת המוצרים תיעשה בכמה מישורים וקטגוריות: טיב הביצועים, קלות ונוחות השימוש, איכות, עיצוב, מחיר וכדומה. כמובן שלא נוכל לסקור את כל המכשירים הקיימים בשוק, אולם תוכלו להיעזר בסקירה זו על מנת לבחור בחוכמה גם מוצרים שלא נכללו בה.

 

נקודה אחת חשובה: אני מאמינה שתמיד כדאי לרכוש מוצר איכותי, גם אם הוא יקר יותר. אמנם מחיר גבוה איננו בהכרח ערובה לאיכות, אולם אין ספק שכדאי תמיד לחפש מוצרים של חברות מוּכּרות, שנקנים בחנויות מסודרות ומגיעים עם אחריות של היבואן. קחו למשל את המנדולינה כדוגמה. גם אם במרכז הקניון עומד נציג ומבצע חיתוכים מרהיבים, ממש כמו קוסם, לא כדאי להתפתות ולקנות מנדולינה זולה ולא מוכרת. בסופו של דבר האכזבה עלולה להיות גדולה ולמטבח שלכם יצטרף עוד כלי חסר ערך.

 

מנדולינה במטבח

"מי צריך מנדולינה? הכל אפשר לפרוס בעזרת סכין או במעבד מזון", שאלה אותי אחת הנסייניות ממנה ביקשתי לבדוק את איכות המנדולינות, שמעולם לא חיבבה אביזרים מיותרים במטבח. היא, שלא כמוני, גורסת שבמטבח צריך רק אביזרים בסיסיים וחיוניים, ובכלל אין צורך להתמסר למטבח יותר מדי. נכון, המטבח שלה תמיד מבהיק בנקיונו ואין כלום על השיש למעט טוסטר ומיקסר. "בואי נדבר על המנדולינה אחרי שתעשי כמה ניסיונות", אמרתי, וציידתי אותה באחת המנדולינות ובירקות ופירות קשים ורכים - "עכשיו לעבודה!".

 

לא ייאמן, אך תוך שעות בודדות דעתה השתנתה לחלוטין. היא כל כך התפעלה מהקלות הבלתי נסבלת של הפריסה הדקיקה והעבה, שהחלטתי לקנות לה מנדולינה לראש השנה. מי יודע, אולי גם היא תתחיל ליהנות מצעצועי מטבח?

 

ובכן, המנדולינה היא בהחלט אביזר חיוני למטבח. במתכונים רבים מתבקש לפרוס פרוסות דקיקות כמו נייר, אותן ניתן לעשות זאת אך ורק בעזרת מנדולינה. גם כשצריך פרוסות עבות של תפוחי אדמה, מנדולינה טובה בעלת סכין חד תעשה זאת בקלי קלות. ואם צריך ז'וליינים (גפרורי ירקות או פירות)? במקום סכין חד כתער ומיומנות רבה - המנדולינה תעשה את העבודה כמעט בעצמה.

 

השימוש במנדולינה, כמו באביזרים רבים אחרים, החל במטבח התעשייתי. אז מדובר היה במכשירי נירוסטה יקרים מאוד ודי מסובכים לתפעול. אבל עכשיו ניתן למצוא המון סוגי מנדולינות שמיועדות לשימוש ביתי. אלה עשויות לרוב מפלסטיק, מכילות סכינים מתאימים ובהחלט עושות את עבודתן נאמנה. חלקן מאפשרות פריסה בעוביים שונים, חלקן כוללות חלקים נוספים לחיתוך ז'וליינים ולפעמים גם פומפיות.


ירקות ופירות בשלל צורות (צילום: דלית שחם)

 

טיפים

  1. המנדולינה איננה מיועדת לבשר, אלא לחיתוך ירקות. היא שימושית מאוד בהכנת טבעות בצל, תפוזים ולימונים להכנת ריבות, קרפצ'יו סלק, פרוסות קישואים לגריל, סלט מלפפונים, גראטן תפוחי אדמה וכדומה.
  2. לגבי השאלה אם קיים הבדל משמעותי בין סכין בצורת "וי" (V) לבין סכין ישר, הדעות חלוקות. יש הטוענים כי צורת וי יעילה יותר בחיתוך עגבנייה או פרי רך. אולם אני מאמינה שאם המנדולינה איכותית והסכין חד הוא יעשה את העבודה באותה יעילות.
  3. פריסה במנדולינה תיעשה בתנועה מהגוף החוצה, ולא הצידה.
  4. חשוב מאוד להשתמש במגן אצבעות. אם הירק הנחתך קטן ואינו נתפס במגן האצבעות - ותרו עליו ושמרו על האצבעות.
  5. יש לשמור על לחץ שווה בעת הפריסה.
  6. אם הירק נדבק בעת החיתוך, אפשר לשמן את המסלול וסכין המנדולינה.
  7. לפני שחותכים ירק או פרי עגול כגון תפוז, תפוח אדמה וכד' כדאי לחתוך את החתיכה הראשונה בסכין כדי ליישר את פניו.
  8. ירקות קשים וארוכים, גזר למשל, רצוי לחתוך לרוחב לשני חלקים לפני הפריסה במנדולינה.

 

מבחן ביצועים

החלטנו לבדוק מספר מנדולינות שנבחרו בצורה אקראית. תנאי הבסיס היה שהמנדולינה "מגיעה מבית טוב", מה שמבטיח שהמוצרים עשויים מחומרים טובים, שהסכינים טובים ועמידים מפני חלודה ושבמדיה שחלק מסוים נשבר או אינו פועל ניתן יהיה לקבל שירות מהחנות או היבואן. חיפשנו מנדולינות שפורסות טוב בעוביים שונים, כאשר פונקציות נוספות, אם ישנן, הן תוספת חיובית. מתוך המנדולינות שנבדקו פסלנו אחת משום שקשה להשיגה בארץ. בנוסף, מנדולינה אחת שמופיעה כאן משמשת רק לחיתוך ז'וליינים ולא פרוסות. שיתפתי במלאכה כמה נסיינים שונים. יחדיו העבדנו קשות את כל המנדולינות ופרסנו בעזרתן מגוון ירקות ופירות - מירקות קשים כמו תפוחי אדמה וגזרים ועד ירקות רכים כמו עגבניות, וגם תפוחי עץ, בצלים, צנוניות ועוד. והרי התוצאות:


המנדולינות שנבדקו (צילום: דלית שחם) 

 

1. Pro Slicer עם סכין ישרה

ביצועים: מנדולינה מצויינת בעלת סכין ישר שפורסת ללא מאמץ ירקות רכים וקשים כאחד. עובי הפרוסה נקבע על ידי סיבוב כפתור, וכפתור נוסף נועד לחיתוך ג'יליאנים עבים או דקים. ניתן לפרוס ישירות לקערה או לפתוח את הרגליות ולפרוס על קרש חיתוך.

עיצוב: מנדולינה לבנה,יפה וקומפקטית עם רגלית נסגרת. לא תופסת מקום רב בארון למרות ריבוי הפעולות.

תוספות: מלבד סכיני ז'וליין יש תוספת של פומפייה, מגררת גסה ועבה, סכין גלים, וצ'ופר - סוחט מיצי הדרים.

מגן אצבעות: נוח ובטיחותי.

הרכבה, פירוק וניקוי: חלקי הפריסה וסכיני הז'וליין מובנים בתוך המנדולינה. הפומפיות הנוספות קלות להרכבה. הניקוי פשוט ובטיחותי.

מחיר: 179 שקלים, להשיג באתר.

יתרונות: יש לה את כל היתרונות שניתן לקבל במנדולינה.

חסרונות: לא התגלו.

השורה התחתונה: מכשיר מעולה שנותן תמורה מלאה במחיר סביר.



(צילום: דלית שחם)

 

2. Hend held adjustable slicer של מיקרופלן (Microplane)

ביצועים: מנדולינה מצויינת המיועדת אך ורק לפריסה. פורסת בקלות ירקות ופירות קשים ורכים, כאשר עובי הפרוסה נקבע על ידי סיבוב גלגל בתחתית. הפריסה מתבצעת על גבי קערה (בגדלים שונים).

עיצוב: מנדולינה שחורה, קלאסית ויפה, בעלת סכין V וידית אחיזה.

מגן אצבעות: נוח ובטיחותי.

הרכבה, פירוק וניקוי: אין חלקים להרכבה, הניקוי פשוט.

מחיר: 284 שקלים, להשיג בחנויות אביזרי מטבח.

יתרונות: פריסה קלה ונוחה, סכין חד ואיכותי.

חסרונות: מיועדת רק לפריסה, מחיר גבוה.

השורה התחתונה: מעולה לפריסה.



(צילום: דלית שחם) 

 

3. Tools Smart and Easy

ביצועים: פורסת בקלות ירקות רכים וקשים ישירות מעל קערה.

עיצוב: מנדולינה כתומה חמודה וקטנה שנכנסת לכל מגירה.

תוספות: אין.

מגן אצבעות: אין, וזה עלול להיות מסוכן.

הרכבה, פירוק וניקוי: אין חלקים מתפרקים, קלה לניקוי.

מחיר: 79.90 שקלים, להשיג בחנויות אביזרי מטבח.

יתרונות: לא מסורבלת - מוציאים מהמגירה ופורסים בקלות.

חסרונות: אין מגן אצבעות, היא פורסת רק בשני עוביים, ירק קשה עלול לשבור את המנגנון.

השורה התחתונה: תמורה טובה למחיר הזול.



(צילום: דלית שחם)  

 

4. Wide Julienne Slicer של קיוסרה (Kyocera)

ביצועים: מנדולינה פשוטה לשימוש בעלת סכין קרמית. אינה מיועדת לפריסה, ומשמשת אך רק לחיתוך ז'וליינים דקיקים.

עיצוב: ירוקה, קטנה וחיננית.

מגן אצבעות: קטן אך בטיחותי.

הרכבה, פירוק וניקוי: אין צורך בהרכבה; הניקוי קל.

מחיר: 188 שקלים, להשיג: בחנויות אביזרי המטבח המובחרות.

יתרונות: קלה ונוחה להכנת ז'וליינים, בעיקר מירקות קשים, היישר לתוך קערה.

חסרונות: יקרה יחסית למכשיר המאפשר אך ורק סוג אחד של חיתוך.

השורה התחתונה: מכשיר טוב, עם מגבלות.



(צילום: דלית שחם)

 

5. Gourmet hobel של זיליס (Zyliss)

ביצועים: למרות שהמנדולינה באה מבית טוב, הפריסה קשה ולא חלקה. אין אפשרות לקבּע את הרגלית במקומה.

עיצוב: מנדולינה לבנה, סכין V.

תוספות: חיצוניות למכשיר. על מנת לשנות את רוחב הפרוסה, את סוג הסכין או לעבור לחיתוך ז'וליינים יש צורך לפרק ולהרכיב כל פעם מחדש. כל החלקים הנוספים מאוחסנים בקופסה נפרדת, מה שמחייב יותר מקום לאחסון.

מגן אצבעות: נוח ובטיחותי.

הרכבה, פירוק וניקוי: ההרכבה קצת מסובכת - יש ללמוד היטב את חוברת ההסברים ולהיזהר מאוד מהסכינים החדים. הניקוי קל אך מצריך זהירות רבה.

מחיר: 298 שקלים, להשיג בחנויות אביזרי המטבח המובחרות.

יתרונות: אין יתרונות ייחודיים.

חסרונות: מחיר גבוה, קושי בהרכבה, לא נוחה לעבודה.

השורה התחתונה: לא מומלץ.



(צילום: דלית שחם)

 

  • מירי צל דונטי היא עיתונאית מזון, מומחית באביזרי מטבח וגאדג'טים. לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח כיתבו למייל .

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנדולינה בעבודה
צילום: יניב חן
מומלצים