שתף קטע נבחר

 

צריך לישון על הגב בלבד? 16 מיתוסים על הריון ולידה

אסור לשתות קפה, לשכב על הבטן ולהשתמש בתרופות? מומחי מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מפריכים מיתוסים ומציגים עובדות על תנוחות, צרבת, סקס וקפה בזמן ההריון והלידה. כתבה 3 בסדרה

1. יש להימנע משתיית קפה במהלך ההריון.

לא נכון. בעבר סברו שבמהלך ההריון לא מומלץ לשתות משקאות המכילים קפאין, כי אלה עלולים להעלות את הסיכון ללידה מוקדמת או ללידת תינוק במשקל נמוך. אך מחקרים מהשנים האחרונות לא מצאו קשר בין צריכת קפאין למשך ההריון או למשקל התינוק בלידה. בכל מקרה, מומלץ לא להפריז בכמות הקפאין שאישה צורכת במהלך ההריון.

 

2. אסור לשכב על הבטן בזמן ההריון.

לא נכון. מותר, ואין בתנוחת שינה על הבטן כל מקום לחשש.

 

3. צורת הבטן מרמזת על מין היילוד.  

לא נכון. המיתוס אומר שבטן "גבוהה" מעידה על תינוקת בעוד שבטן "נמוכה" היא סימן לתינוק זכר. בפועל צורת הבטן קשורה בעיקר לתנוחת העובר ברחם ולמבנה האישה ולשריריה. אין כל קשר בין צורת הבטן לבין מין העובר. ניתן לראות את מין העובר בבדיקת אולטרסאונד או בבדיקת מי שפיר בלבד.

 

4. בזמן ההריון את אוכלת בשביל שניים.

לא נכון. בזמן ההריון חשוב לאכול בריא ומאוזן ולהוסיף מזונות עשירים בסידן ובברזל, אך מבחינת קלוריות לא מומלץ להוסיף יותר מ‭300-‬ קלוריות בלבד לתפריט. נשים המעלות משקל רב בהריון נוטות לסבול יותר מסיבוכים כמו סוכרת הריונית וסיבוכי לידה שונים.

 

5. מסוכן להשתמש בתרופות במהלך ההריון.

לא נכון. רוב התרופות, לרבות אנטיביוטיקה, מותרות לשימוש בהריון ואין בהן סיכון. מאידך, בזמן מחלה להימנעות מתרופות עלולה להיות השלכה מזיקה לעובר.

 

6. מומלץ לאישה הרה להימנע מחיסון לשפעת.  

לא נכון. החיסון הוכח כמונע שפעת בשיעור גבוה, ואין לו כמעט תופעות לוואי. עדיף אלף מונים להיחשף לחיסון מאשר למחלת חום שעלולה להסתבך.


לא חייבת לאכול בשביל שניים (צילום: index open)

 

7. רטיבות בתחתונים בשבועות האחרונים של ההריון מעידה על דליפת מי שפיר.  

נכון חלקית. לעיתים רטיבות יתר בתחתונים, שהיא נפוצה מאוד בהריון, יכולה להיות דליפת שתן, שאין בה סכנה. בעזרת ערכות לבדיקה ביתית ניתן לבדוק אם מדובר בדליפת מי שפיר, ואם כן, להגיע מיידית לבית החולים.

 

8. מסוכן לטוס בתקופת ההריון.  

נכון חלקית. טיסה עד השבוע העשירי מסוכנת ואינה מומלצת לנשים הרות. מהשבוע העשירי ועד סוף ההריון אין סכנה לטוס, אם כי חברות הביטוח מבטחות נשים הרות רק עד השבוע ה‭28-‬ מחשש ללידה מוקדמת.

 

9. בשבועות הראשונים של ההריון יש סכנה גדולה יותר להפלה.  

נכון. כ‭98%-‬ מכלל ההפלות הטבעיות מתרחשות עד השבוע השמיני או התשיעי של ההריון. הסיכויים להפלה טבעית לאחר השבוע התשיעי נמוכים מאוד.

 

10. בהריון רצוי לישון על הגב בלבד.  

לא נכון. העובר נמצא בשק מי השפיר, המגן עליו מפני טראומות, ובתוך הרחם, שהינו איבר תוך-בטני שרירי וחזק ומגן ביותר. שכיבה שלא על הגב אינה מסוכנת, כל עוד לאישה נוח והיא לא סובלת מכאב או מקושי נשימתי.

 

11. אפשר לעבור אפילו שבעה ניתוחים קיסריים בלי בעיה.  

לא נכון. כאשר מבוצעים ניתוחים קיסריים מרובים, יש יותר סיבוכים כמו פגיעות באיברי הבטן (שלפוחית השתן והמעי‭.(‬ נוסף על כך, גם שיעור הפתולוגיות בשליה גבוה יותר בעקבות ניתוחים קיסריים רבים. 

 

12. צרבת בהריון קשורה בשיער רב על ראש התינוק.  

לא נכון. צרבת, תופעה נפוצה בקרב נשים הרות, נגרמת בעקבות שינויים הורמונליים בגופה של האישה במהלך ההריון. השינויים הללו אחראים לכך שהסוגר בין הוושט והקיבה נהיה רפוי, וחומצות עולות מן הקיבה וגורמות לתחושה של צריבה באזור בית החזה. אין לכך כל קשר לעובר.

 

13. יחסי מין בהריון עלולים לגרום להפלה.  

לא נכון. רק התפתחות עובר בלתי תקינה או מצוקה אמהית יגרמו להפלה. הריון שבו העובר עבר השרשה תקינה לא יינזק מיחסי מין.

 

14. יחסי מין מזרזים לידה

לא נכון. מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי יחסי מין אינם מהווים גורם להתפתחות צירי לידה ספונטניים ולזירוז מהלך הלידה. המיתוס נובע מהאמונה השגויה שהתכווצויות איבר המין הנשי במהלך האורגזמה הן הגורם לזירוז הלידה. עוד נטען כי הזרע מכיל חומרים שעשויים לסייע בזירוז, אך בפועל ריכוז החומרים האלה בזרע אינו מספיק כדי להביא לתוצאה זו.

 

15. האלרגיות של התינוק אינן קשורות למה שאכלתי בהריון.  

לא נכון. מתברר שמה שאכלת בתקופת ההריון משפיע על המערכת החיסונית של העובר. ככל שהקפדת על תזונה מאוזנת עם דגש על יותר ירקות, פירות, אומגה 3 ופרוביוטיקה, הגברת את הסיכוי ללדת תינוק בריא עם פחות אלרגיות.

 

16. עיסוי מזרז לידה.  

לא נכון. לידה מותנית בבשלות העובר שעובר תהליכים טרום-לידתיים, ולכן

לגורם חיצוני כמו עיסוי אין באמת משמעות בזירוז הלידה או בעיכובה.

 

סייעו: פרופ' מיכאל קופרמינץ, מנהל המחלקה להריון בסיכון גבוה, בית החולים ליולדות ליס, המרכז הרפואי איכילוב; פרופ' יריב יוגב, רופא בכיר בבית החולים לנשים, המרכז הרפואי בילינסון; ד"ר מיכאל שנהב, רופא בכיר במחלקת יולדות, בית החולים ליס, המרכז הרפואי איכילוב; פרופ' ברי קפלן, בית החולים לנשים במרכז הרפואי בילינסון; ד"ר אשר בשירי, רופא בכיר בחטיבה למיילדות ולגינקולוגיה, המרכז הרפואי סורוקה; נלי שניר, דולה ומדריכת הכנה ללידה בדיאדה.


 

ד"ר ברוריה טל, גאיה קורן, שי גרינברג, מירי בן-דוד ליוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא חייבים לישון רק על הגב
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים