יוצרים אמריקנים מצטרפים למחאת אריאל
150 אנשי תיאטרון וקולנוע אמריקנים חתמו על עצומת תמיכה במכתב אריאל, בהם השחקנית סינתיה ניקסון והמחזאי טוני קושנר: "מרגש לדעת שאמנים ישראלים סירבו לאפשר לעבודתם לקחת חלק בהפיכת הכיבוש האכזרי לדבר נורמלי ומקובל"
הדי מכתב המחאה של אנשי התיאטרון הישראלי, שהביעו בפומבי את סירובם לקחת חלק בהצגות שיתקיימו בהיכל התרבות באריאל, לא נשארים בגבולות ישראל. אחרי שאנשי תרבות נוספים מתחומים אחרים הצטרפו למחאה, הגיע תורם של יוצרים אמריקנים להביע הזדהות עם הסרבנים. כ-150 מהם חתמו על עצומה פומבית שמבטאת את דעתם ותמיכתם בהחרמת אריאל.
אל העצומה, שאורגנה על ידי ארגון "קול יהודי לשלום" האמריקני, הצטרפו בעיקר יוצרים מתחומי התיאטרון והקולנוע, ביניהם גם דמויות בולטות בארצות הברית כדוגמת כוכבת "סקס והעיר הגדולה", סינתיה ניקסון; המחזאי עתור הפרסים טוני קושנר ("מלאכים באמריקה", "מינכן"); הבמאי הרולד פרינס, זוכה 21 פרסי טוני; איב אנסלר, מחזאית "מונולוגים מהוואגינה"; שחקנית הקולנוע ג'ניפר טילי ("קליעים מעל ברודוויי"); שחקן הקולנוע אד אסנר ("JFK") ותיאדור ביקל, ממייסדי התיאטרון הקאמרי בתל-אביב.
אסנר. תמיכה אמריקנית בסירוב (צילום: MCT)
בעצומה עצמה נכתב: "ב-27 באוגוסט, הכריזו באומץ עשרות שחקנים, במאים ומחזאים ישראלים כי לא יופיעו באריאל, אחת מההתנחלויות הגדולות בגדה המערבית, אשר לפי כל אמות המידה של החוק הבינלאומי הינן בלתי חוקיות. כשחקנים, במאים ומחזאים אמריקאים, אנו מצדיעים לעמיתינו הישראלים על החלטתם האמיצה".
"רובנו ככולנו שותפים לפשרות יום-יומיות עם מעשים פסולים", כתבו האמנים האמריקנים, "ולכן, כאשר בקבוצת אנשים מתעוררת לפתע הכרה בהירה לגבי חוסר היכולת לסבול את הפשרה הבאה שבדרך - וכאשר בדרך כלשהי מוצאת אותה קבוצה את הכוח לסרב לשתף פעולה - אין אנו יכולים אלא להיות מאושרים, חדורי השראה ומלאי תקווה".
טילי. הקליעים מעל אריאל? (צילום: MCT)
הכותבים, כאמור, הביעו במכתבם הזדהות מלאה עם האמנים הישראלים: "מרגש לדעת שאמני התיאטרון האלה בישראל סירבו לאפשר לעבודתם לקחת חלק בהפיכתו של הכיבוש האכזרי לדבר נורמלי ומקובל. אותו כיבוש שהם יודעים שהוא פסול, שמוביל להפרת החוק הבינלאומי ואשר מכשיל את
התקווה לשלום צודק ובר-קיימא עבור ישראלים ופלסטינים כאחד. הם קיבלו החלטה נהדרת, והם זכאים לכבוד ולהערכה של שוחרי צדק בכל רחבי העולם. אנו עומדים לצידם".
"התגובה של אמנים אמריקנים לצעד האמיץ של הקולגות הישראלים שלהם מעורר השראה", קובעת מנהלת הארגון, רבקה וילקומרסון, שהתייחסה לתגובת בארצות הברית למכתב הסירוב לאריאל, עליו פורסם לראשונה ב-ynet. "במיוחד חשובה העובדה שרבים מבין החתומים הם יהודים אמריקנים עם קשר חזק מאוד לישראל".
"אנחנו מקווים שתצוגת התמיכה המרשימה הזאת של אמריקנים תעודד את של דיון מחודש בישראל וגם בארצות הברית", חתמה את דבריה וילקומרסון, " דיון שמכיר בכך שההתנחלויות בשטחים הכבושים הן בלתי חוקיות על פי כל אמות הדין הבינלאומי, תורמות להפרה היומיומית של זכויות האדם של הפלסטינים ומכשול מרכזי לשלום צודק באיזור".