ספרד: על המחתרת הבאסקית להתפרק מנשקה
הארגון הבדלני ETA, האחראי להריגתם של מאות בני אדם במשך ארבעה עשורים, הכריז על הפסקת אש, אבל שרה בממשלת ספרד לא מרוצה: "הניחו את הנשק אחת ולתמיד"
ממשלת ספרד הגיבה באיפוק להכרזת המחתרת הבאסקית (ETA) על כוונתה לפתוח בשביתת נשק ולקדם את עצמאות החבל באופן דמוקרטי. השרה לירה פחין אמרה שההודעה אינה מספיקה וקראה לארגון להתפרק מנשקו ולזנוח את דרכי האלימות.
המחתרת פרסמה סרטון, שבו הופיעו שלושה רעולי פנים תחת הסמל המוכר של התנועה. האדם במרכז הקריא הצהרה בשפה הבאסקית, שבישרה על הפסקת האש במאבק נגד ספרד. "ETA מבקשת להכריז שלפני כמה חודשים קיבלה החלטה לא לבצע תקיפות מזוינות", נאמר בהודעה אך לא נמסר אם שביתת הנשק היא זמנית או קבועה.
ילד צופה בסרטון שפרסמה המחתרת, אתמול (צילום: רויטרס)
ממשלת ספרד טרם פרסמה תגובה רשמית להודעה, אולם השרה פחין אמרה בראיון לתחנת רדיו מקומית ש"החברה הספרדית, בהיותה דמוקרטיה, תובעת מארגון הטרור משהו מאוד ברור: הניחו את נשקכם אחת ולתמיד - והתפרקו".
ETA כבר חתמה בעבר על שני הסכמי הפסקת אש מול הממשלה. ההסכם האחרון שהושג בשנת 2006 קרס כעבור חודשים ספורים אחרי שהמחתרת סירבה לקבל את תנאי הממשלה וכן ביצעה פיגוע במתחם נמל התעופה במדריד, שבו נהרגו שני אזרחי אקואדור.
ארגון המחתרת נאבק זה ארבעה עשורים למען עצמאות חבל הבאסקים שבצפון ספרד ודרום צרפת. מאז תחילת המאבק, הרגה המחתרת 850 שוטרים, פקידי ממשל ואחרים. אולם באחרונה נחלש הכוח הצבאי של המחתרת,
אחרי שבשנה החולפת נעצרו עשרות מבכירי הארגון. המכה הגדולה האחרונה התרחשה בפברואר כשנעצר ראש הזרוע הצבאית של הארגון, איבון גוחאסקוצ'אה, המבוקש בגין תוכניתו להתנקש במלך ספרד, חואן קרלוס, ב-1997.
עם זאת, נראה שהבעיה הגדולה ביותר של פעילי המחתרת היא השינוי בעמדת האוכלוסייה הבאסקית עצמה. בשנים האחרונות נראה שהלאומנות בחבל התרככה ועימה התמיכה במאבק המזוין. כיום תומכים רוב הבאסקים בקידום עצמאותם בדרכים חוקיות, ומפנים את תשומת לבם לבחירות המקומיות שיתקיימו ב-2011.