שתף קטע נבחר
 

אסותא: ניתוח הסתבך; הכירורג סירב להיכנס לסייע

הנהלת אסותא התלוננה על התנהגות חריגה של הכירורג הבכיר. הכירורג טען שמדובר ב”אי הבנה”, הביע חרטה עמוקה ושב לעבוד בבית החולים

אם הניתוח שלכם בבית החולים מסתבך, אתם מדממים, ומצבכם מחמיר עד שהרופאים מתקשים לעצור את הדימום - האם תקוו ותצפו שכירורג בכיר שיימצא מחוץ לחדר הניתוח וייקרא לסייע בדחיפות יעשה זאת ללא היסוס ובמהירות? קרוב לוודאי שכן. זו הרי הציפייה של כולנו מרופאים מעצם היותם אמונים על הצלת חיים ועל כללי האתיקה הרפואית.

 

תושבת נהריה בת כ־30 עברה ניתוח לקיצור קיבה בבית החולים אסותא בחיפה. בזמן הניתוח נפגע כלי דם שגרם לדימום קשה, והרופאים לא הצליחו להשתלט עליו. בהמשך התברר שיש דימום גם מהטחול והכבד. החולה נזקקה לעשר מנות של דם ומוצרי דם והיה אף צורך בכריתת הטחול.

 

הדרמה הרפואית התרחשה בחדר הניתוח, כשמחוץ לחדר הניתוח ביקש המנהל האדמיניסטרטיבי של בית החולים מהרופא הכירורג ד”ר אחמד מחאג’נה להיכנס לחדר הניתוח. מדובר בכירורג בכיר במרכז הרפואי רמב”ם שמנוסה מאוד בניתוחים לקיצור קיבה ונחשב לאחד המומחים בתחום זה בארץ. על פי תלונת הנהלת בית החולים, ד”ר מחאג’נה לא נענה לבקשה.

 

הרופא טען: חשבתי שאני לא באמת נחוץ

בתשובתו לתלונה אמר ד”ר מחאג’נה כי הוא לא חשב שהוא באמת נחוץ והוא חיכה שיחזרו אליו עם עוד פרטים. כך או כך, התוצאה הייתה שרופאים אחרים, ביניהם כירורג מומחה לקיצורי קיבה מבית חולים ציבורי בחיפה, הוזעקו לחדר הניתוח, הדימום נעצר והחולה יצאה מכלל סכנה. המקרה, שמסעיר את קהיליית הכירורגים בצפון הארץ, התרחש לפני כשנה, אבל רק לאחרונה הגיעה הפרשה לסופה.

 

לאחר המקרה כתבה ד”ר אורנה אופיר, המנהלת הרפואית של רשת בתי החולים אסותא, מכתב תלונה יוצא דופן ללשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית. במכתב נטען כי ד”ר מחאג’נה ”סירב להיכנס וטען ש’אין זה עניין שלו’ וכי עליו להיכנס לנתח את החולים שלו בקרוב. זאת למרות שהובהר לו שמדובר במקרה חירום באופן שאינו משתמע לשתי פנים”.


 

ד”ר מחאג’נה כתב בתגובה ליו”ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית, פרופ’ אבינועם רכס, כי לאחר שפנו אליו הוא ביקש שיבדקו אם אכן יש צורך בעזרה שלו, אבל לא שבו אליו עם תשובה והוא הניח כי העניין סודר. לדבריו, הוא לא אמר "זה לא ענייני", ולא יעלה על הדעת שיסרב לעזור. מחאג’נה כתב עוד כי הדימום שאירע הוא שכיח למדי בניתוחים אלה וגם לו אירעו דימומים כאלה בניתוחים דומים. ואולם, הוא הוסיף כי הוא נוהג לבצע את הניתוח בגישה הלפרוסקופית (ללא פתיחה מלאה של הבטן), ואילו במקרה זה עברו המנתחים בגלל הדימום מהגישה הזאת לפתיחה מלאה של הבטן ולא היה נראה לו שיש יתרון ליכולותיו על פני המנתחים המנוסים בחדר הניתוח.

 

”כל עמיתיי למקצוע ומטופליי יעידו לטובתי על היותי רופא מסור ביותר לעבודתו... אין כל ספק כי לו הייתה מועברת אלי פנייה ברורה לעזרה מאת מנתח כלשהו, הייתי מתגייס מיד לעזרה. אני משמש כמנתח בכיר ברמב”ם זה כשמונה שנים ומעולם לא הוגשו נגדי טענה או תלונה מצד המטופלים”.

 

מחאג’נה מציין כי החולה עצמה הועברה למחרת הניתוח באסותא לטיפול בבית החולים רמב”ם והוא טיפל בה שם במסירות, והיא שוחררה לביתה במצב משביע רצון.

 

הנהלת "אסותא": מדובר ב"אי הבנה"

בלשכה האתית של ההסתדרות הרפואית ביקשו מהנהלת אסותה לערוך שימוע לרופא.

ד"ר חי-עם, עד לאחרונה מנ"כל משרד הבריאות וכיום המנכ"ל החדש של רשת אסותא, קיים בירור שבסופו נקבע כי למרות חומרת העניין מדובר ב"אי הבנה", וד"ר מחאג'נה ממשיך לנתח באסותא.

 

עו"ד ערן בקר, שמייצג את המטופלת, מסר כי: "המידע על התלונה נגד הכירורג הוא נדבך נוסף על השאלות שעולות על דרך ביצוע הניתוח לקיצור קיבה והטיפול באישה בבית החולים אסותא".

 

ד"ר מחאג'נה סירב להגיב למגזין "מנטה".

 

מעניין שכך הנהלת אסותא מגישה תלונה חריפה ויוצאת דופן נגד מנתח בכיר מצד אחד, ופותרת את אותו מקרה כ"אי הבנה" מצד שני.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לטענת הרופא "לא יעלה על הדעת שיסרב לעזור"
ויז'ואל פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים