גורמים במשרד הפנים: אחרי החגים יחל הגירוש
עמימות אופפת את שאלת המועד המדויק שבו יחל גירוש ילדי הזרים, וברשות ההגירה מבהירים: לא מתוכננים מבצעים. בינתיים תתחדש היום פעילות המחאה, ובקיבוצים מבטיחים להחביא את כל 400 המועמדים. שר בכיר: "לא רואה מצב שילדים יגורשו"
מאמץ אחרון למנוע את הגירוש. היום (ג') תתקיים בתל-אביב הפגנה מחאה נגד גירושם המתוכנן של 400 ילדי העובדים הזרים. גורמים במשרד הפנים אומרים כי לאחר החגים, ואחרי שהורי הילדים יקבלו הודעה בדבר דחיית בקשותיהם להישאר בישראל, תחל יחידת עוז, האמורה להוציא אל הפועל את הגירוש, בפעולות האכיפה שלה.
יגורשו? כותרות אחרונות ב-ynet:
- יו"ר הכנסת נגד הגירוש: "אנושי ומוסרי"
- ברק: הילדים לא יגורשו, לא נוותר על כך
- תלמידי רוגוזין פתחו שנה: "ענן כבד מעל החגיגה"
- רק 1,000 ביקשו מעמד חוקי
ברשות ההגירה הסבירו, כי אין תוכנית מיוחדת לגירוש ולא מתוכננים מבצעים מיוחדים. הספירה לאחור של 30 הימים לעזיבה מרצון החלה, כך אומרים משרד, ב-1 לספטמבר, למעט אותם מהגרי עבודה שביקשו להישאר ונענו בסירוב - ו-30 הימים שלהם החלו ביום קבלת הסירוב. על פי החלטת הממשלה בנושא, 30 הימים אמורים היו להתחיל ביום פרסום ההחלטה, אך ככל הנראה, בעקבות עבודת שטח שנעשתה באחרונה ברשות ההגירה, הוחלט אחרת.
"גירוש הילדים אינו תחליף לגיבוש מדיניות הגירה אמיתית", אומרת רותם אילן מארגון "ילדים ישראלים". "הגיע הזמן שהממשלה תטפל בנושא החשוב באמת - וזה הקלות בה מגרשים מהגרי עבודה הנמצאים כאן רק כדי להביא עוד ועוד מהגרים חדשים. האכיפה צריכה להתבצע כלפי קבלני כוח האדם - ולא על גבם של 400 ילדים".
בהפגנה שתתקיים היום ברחבת הסינמטק יהיה בין היתר מעגל מתופפות שינגנו יחד עם הילדים. כן ינכחו משוררים שיקראו משריהם נגד הגירוש, בהם רוני סומק, אגי משעול ויהודה אטלס.
קיבוצניקים יסתירו ילדים בבתים - "כמו בפלמ"ח"
אגף המשימות של התנועה הקיבוצית הודיע כי ברגע שילד אחד מגורש - יחל לאסוף את כל הילדים המועמדים לגירוש באוטובוסים, ולהביאם ל-22 קיבוצים, בהם התנדבו חברים לארחם בבתיהם.
בין הקיבוצים שהתנדבו: לוחמי הגטאות, נחשולים, צרעה, ניר יצחק, חצור, רמות מנשה, עין השופט, נחשונים, אורים, ברעם, דליה, מגידו ומשגב עם.
הכנות לשנת הלימודים בדרום ת"א, לפני כשבועיים (צילום: ירון ברנר)
"יש בארץ 280 קיבוצים, למעלה מ-30 אלף בתי אב", נמסר מאגף המשימות. "מדובר בסך הכל ב-400 ילדים והוריהם, שיפוזרו בדיסקרטיות בין כולם. יחידת עוז רשאית להיכנס לכל קיבוץ ולנסות ולמצוא 400 ילדים בין כל הקיבוצים".
"אנחנו נפעל כפי שפעלו אנשי הפלמ"ח", אמר ראש אגף המשימות, יואל מרשק. "בלילה אחד הם הורידו את המעפילים מהספינות ופיזרו אותם בין 280 קיבוצים. למחרת המשטרה הבריטית חיפשה אותם והעלתה חרס. אנו נלמד מההיסטוריה שלנו, וכפי שעשו לנו בעבר, לא נעשה לילדים חפים מפשע. גירוש הילדים אינו תחליף או פתרון לגיבוש מדיניות הגירה אמיתית ומוסדרת במדינה".
"אן כרגע החלטת אכיפה"
גירוש הילדים ממשיך להעסיק גם את המערכת הפוליטית, ולא מעט ח"כים ושרים מביעים בגלוי התנגדות לגירוש. "זו בעיה של המדינה שמגרשים ילדים שרוצים להיות אזרחים", אמרה אתמול ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו). "אני מקווה מאוד שימצאו פיתרון הוגן לכל הילדים, הם מסכנים. נפנה לממשלה ונבקש שיפתרו את הבעיה הזו".
גם ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) אמר כי "ברגע שמדובר על מספר קטן של ילדים, אני הייתי מוותר על הגירוש. זה לא שווה את הנזק שייגרם לישראל".
גורמים בממשלה המעורים במאבק למען השארתם של הילדים אומרים כי לפי שעה כי "אף אחד מהילדים לא קיבל תשובה שלילית או חיובית לגבי הישארותו. לא יהיו תשובות לפני החגים, וגם אחרי החגים יהיה זמן לערער. ממה שידוע, אין כרגע החלטת אכיפה".
שר בכיר בממשלה, המעורה גם הוא בנעשה, העריך הערב כי בסופו של דבר, "הילדים לא יגורשו. הדרך הטובה ביותר לעשות, זה פשוט לא לעשות. כשלא רוצים לבנות בירושלים, פשוט לא מוציאים מכרזים. על פי הערכתי, זה יהיה המקרה גם עם הילדים. אני לא רואה מצב שילדים יגורשו מישראל".
Read this article in English