שתף קטע נבחר

דחיפה קדימה בדרך להגשמת חלום

מיקרו-פיננסים או "מימון זעיר", נחשב כיום לאחד הכלים המרכזיים למאבק בעוני בעולם. מתן שירותים כמו אשראי, ביטוח, הכשרה וייעוץ עסקי לאוכלוסיות שאינן יכולות לקבל אשראי ממוסדות פיננסיים רגילים בשל העדר ערבויות, מקדם אותן לתעסוקה ולחיים בכבוד. בארץ הפרויקט מאפשר לפליטות מקונגו להפוך משכירות יום לנשות עסקים

פאידה (28) נמלטה מקונגו מולדתה לפני ארבע שנים והצטרפה למשפחתה בישראל. הפליטה בעלת ההשכלה האקדמית החלה כמו רוב חברי קהילת הפליטים מקונגו לחפש עבודה. קשיי השפה החדשה חברו לסטיגמות ופאידה מצאה עצמה עובדת ניקיון יומית, החלומות נגנזו לטובת ההשרדות היומיומית. אבל אז פגשה פאידה את לורן ואנדראה, עולות חדשות שהקימו בישראל פרויקט מיקרו-פיננסים חדש בשם "מיקרופיי", ושינתה בעזרתן את חייה. היום פאידה מחייכת ואיתה עוד עשרות נשים המשתתפות בפרויקט.

 

הכתבה מלווה בכתוביות להנגשה לכבדי שמיעה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מיקרו-פיננסים או "מימון זעיר", נחשב כיום לאחד הכלים המרכזיים למאבק בעוני בעולם הרחב, העיקרון מאחורי השיטה הוא מתן שירותים פיננסיים, כגון אשראי, חסכון וביטוח, ושירותים אחרים, כגון הכשרה עסקית, ייעוץ עסקי ופיתוח כישורים אישיים לאנשים מעוטי יכולת ולאוכלוסיות החיות בעוני, שאינן יכולות לקבל אשראי ממוסדות פיננסיים רגילים, בשל העדר ערבויות ובטחונות ובכך לקדם אותן לתעסוקה ולחיים בכבוד.

 

בשנת 2006 זכה פרופסור מוחמד יונס בפרס נובל על מודל מיקרו-פיננסים שפיתח בבנגלדש, המודל משרת כיום 5.5 מיליון לקוחות בבנגלדש ומהווה מקור השראה לאלפי ארגונים בעולם. בישראל נדיר למצוא פרויקטים כאלו שכן היא נחשבת למדינה מפותחת. פרויקט מיקרופיי בישראל מתקיים כולו מתרומות, הכספים מוענקים כהלוואות ומוחזרים על ידי המשתתפים בו.

 

אחרי שלוש שנים של עבודות ניקיון, חלמה פאידה להקים גן ילדים. ''גישה לילדים ואהבה גדולה תמיד היו לי'' היא מספרת, ''והתחלתי בדירה שלי בקטן, מספר ילדים מצומצם''. גנים פרטיים כאלו נפוצים מאד בקהילה הזרה בה הורים נאלצים לעבוד שעות ארוכות ומחפשים פתרון לשמירה על הילדים, גנים פרטיים המיועדים לילדים ישראלים אינם בהישג יד ולכן הם פונים לגנים הקטנים המנוהלים על ידי בני הקהילה.

 

"אין כמעט אפשרות לחסוך כסף ולהגשים חלומות"

אך פאידה רצתה משהו גדול יותר, נגיש יותר להורים שיעניק טיפול מקצועי יותר לילדים ''לפתוח עסק בישראל זה לא קל, בתור עובד זר או פליט זה בכלל לא קל, אין מי שייתן סיוע בהתחלה. חיי הפליטות הם מהיום להיום ואין כמעט אפשרות לחסוך כסף ולהגשים חלומות''.

 

לשמחתה של פאידה החלום והמציאות נפגשו. את אנדראה ולורן הכירה במפגש היכרות שערכו לנשות הקהילה הקונגולזית לפני כשנה ומשם דהרה קדימה ''מיקרופיי שינו לי את החיים'' היא מצהירה בחיוך.

 

''קיימנו מפגש לעשרות נשים ומתוכן כ-12 רצו להמשיך הלאה בפרויקט, לכולן היו רעיונות ואנחנו סייענו להן להבין איך להוציא אותם לפועל'', מספרת לורן אייזקס, אחת ממנהלות מיקרופיי. קורס אנגלית ועברית למתקדמים וקורס ניהול עסקי בשיתוף הקליניקה המשפטית של אוניברסיטת תל אביב הכשירו את הנשים לשלב הבא.

 

''אנחנו מעניקות הלוואות זעירות, מ-1,500 ועד 7,000 שקלים, סכום קטן לכל הדעות, אבל הנשים הללו מצליחות בכסף הזה לעשות דברים עצומים'',מספרת אייזקס. ''פאידה למשל עברה השתלמות חינוכית במסיל"ה(מרכז הסיוע לקהילה הזרה של עיריית תל אביב-יפו) בחינוך ובניהול גני ילדים, מצאה מיקום חדש, רכשה ציוד, פרסמה את הגן ובספטמבר תפתח את שעריו של הגן החדש ל-30 ילדים וכל זאת - במהלך שנה אחת בלבד. משתתפת נוספת בפרויקט פתחה קייטרינג קונגולזי ומספקת מזון לאירועי הקהילה וגם לבאים מבחוץ, נשים נוספות מקימות בימים אלו עסקים זעירים בתחום הלבוש והמזון''.

 

"למודל המימון הזעיר תפקיד עצום גם גם בישראל"

טילי ליברמן, מתנדבת בפרויקט ומנהלת הקורס העסקי מספרת על הקשיים בבניית הביטחון העצמי מחדש לנשים בפרויקט שהתרגלו לתדמית של פליטה ועובדת ניקיון: "כל אחת מהנשים הללו, פליטות מקונגו, באה עם ידע ועם ניסיון חיים שלא באו לידי ביטוי פה בארץ. מה שעשינו בקורס הזה הוא להחזיר להן את האמונה בעצמן וביכולות אחרות שיש להן מלבד ניקוי בתים''.

 

ללורן ואנדראה תוכניות גדולות לעתיד, הן בטוחות שמודל המיקרו פיננסים ישים גם בקהילות ישראליות ותיקות ולא רק בקהילות פליטים ומבקשי מקלט'' אנחנו רוצות שמודל המיקרופיננס יהיה שימושי בישראל כולה, ויכשיר אנשים ברחבי המדינה להפעיל מודלים דומים בקהילות שלהם. חשוב שאנשים בישראל יבינו שמודל המימון הזעיר אינו בהכרח ישים רק באפריקה, הודו או דרום אמריקה אלא שיש לו תפקיד עצום גם כאן''.

 

לצורך פיתוח הפרויקט הן זקוקות למתנדבים ומתנדבות נוספים ''נשמח לפניות מכל מי שרוצה לסייע בקידום הרעיון, וגם למשקיעים שיתנו הלוואות לפרויקט שאותן כמובן נחזיר – באותו מודל שאנחנו מקיימות''.

 

  • להתנדבות, תרומות ופרטים נוספים על הפרויקט לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבודת ניקיון להקמת גן ילדים
צילום: אבי חי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים