שתף קטע נבחר
 

צרפת מושבתת: נאבקים נגד העלאת גיל הפנסיה

מנהיגי האיגודים המקצועיים בצרפת יצאו למאבק נואש למען הסמל האחרון של ההגמוניה הסוציאליסטית ששררה בעבר ברפובליקה - גיל הפרישה הנמוך יחסית. מאות אלפים מפגינים נגד כוונת הממשלה להעלות את גיל הפנסיה מ-60 ל-62

איגודי העובדים בצרפת השיקו היום (ג') שורה של אירועי מחאה המוניים נגד תכניתו של נשיא צרפת ניקולא סרקוזי להעלות את גיל הפרישה ל-62, ההערכות של מנהיגי האיגודים הן שכ-2 מיליון שובתים יצאו לרחובות.

 

האיגודים קראו לשביתה כדי להיאבק בתכנית החקיקה של סרקוזי בנוגע לפנסיה, שצפויה להיות מוצגת בפני הפרלמנט מאוחר יותר היום ושהפכה לנקודת מפתח באג'נדה הפוליטית שלו, שנתיים לפני שהוא מבקש להיבחר מחדש.

 

בתחילתו של יום העבודה היה קשה להעריך האם המפגינים הצליחו להגיע לרמה של ההפגנה הקודמת מה-24 ביוני, במהלכה צעדו על פי הערכות שונות, בין 800 אלף לשני מיליון בני אדם ברחובות הערים השונות במדינה.

 

למרות שלא היה ידוע מראש כמה אנשים ישבתו, בתי ספר, רשת הרכבות הלאומית, שירותי ציבור ונמלי תעופה כבר הזהירו מראש את המשתמשים שהם צפויים לסבול מהפרעות, ומנהיגי האיגודים הביעו בטחון שקולם של התומכים באיגודים יישמע.

 

"אנחנו יכולים לראות שהעובדים מתניידים", אמר פרנסואז שארקואה מנהיג איגוד CFDT לרדיו הצרפתי וצפה שהתגייסות המפגינים תהיה דומה ואפילו תעלה על המחאה שנערכה בחודש יוני, "זה נראה כמו הצלחה", הוא אמר.

 

ברנרד ת'יבאולט, מנהיג איגוד העובדים הגדול ביותר (CGT) הזהיר ברדיו אירופה 1 כי "אם לא נזכה להשמיע את קולנו בנושא, ננקוט בצעדים נוספים, ושום פעולה לא נשללה עדיין".

 

שרים בממשלה הצרפתית עשו מעט מאוד כדי לנסות ולהפחית את להבות המחאה לקראת יום ההפגנות הנוכחי, כשהם מתעקשים להכריז שהרפורמה בנושא גיל הפרישה היא הכרחית ושלא תהיה שום נסיגה מהעלאת גיל הפרישה המינימאלי מ-60 ל-62.

 

הממשלה טוענת כי המהלך יכול להציל 70 מיליארד אירו (90 מיליארד דולר) עד לשנת 2030, בזמן שהגרעון הצרפתי, העומד על כ-8% מהתמ"ג, עומד הרבה מעל דרישות האיחוד האירופי לגירעון מקסימלי של 3% מהתמ"ג.

 

"מה שעומד פה בסיכון הוא עתיד מערכת הפנסיה כולה במדינה", אמר ז'אן-פרנסואה קופ, מנהיג מפלגת השלטון של סרקוזי (UMP) בפרלמנט, שאמור לדון בחקיקה מאוחר יותר היום.

 

"אם לא נעשה דבר, הגרעון במערכת הפנסיונית עלול להגיע ל-20 מיליארד אירו ב-2010, ל-45 מיליארד בשנת 2020 וכנראה ל-70 בשנת 2030", הוא טען בראיון לעיתון התומך בממשלה, לה פיגארו.

 

"כל הניתוחים מראים שאנחנו הולכים לדרך ללא מוצא, וכל המדינות האירופיות האחרות התמודדו עם זה על ידי העלאת גיל הפרישה לגיל 65 ואפילו 67, כמו בגרמניה, סקנדינביה וספרד", אמר בראיון.

 

62, גיל הפרישה המינימאלי, הוא עדיין מתחת לממוצע הפרישה במדינות ה-OECD, קבוצת הדמוקרטיות העשירות, שעומד על 64, זאת למרות שצרפת היא אחת המדינות עם תוחלת החיים הגבוהה בעולם.

 

אבל העובדים הצרפתים גם משלמים נתח מסים גבוה מתוך המשכורת שלהם לאורך הקריירה וצריכים לצבור זמן רב יחסית של עבודה במשרה מלאה כדי להיות זכאים לפנסיה ממשלתית מלאה.

 

פרישה בגיל 60 נתפסה בתור אחד הניצחונות הסמליים של הנשיא הסוציאליסטי המנוח, פרנסואה מיטראן, בכהונתו הראשונה, וההגנה על גיל הפרישה נתפסת כמעוז האחרון של המתנגדים לרפורמות העתידיות הקפיטליסטיות.

 

בינתיים, מאז ההכרזה על הרפורמה, סרקוזי נחלש בקיץ הנוכחי בעקבות שורה של שערוריות פיננסיות ופוליטיות וסקר שביעות הרצון של הציבור הצרפתי ממנו, שעומד על פי כמה סקרים על 34%, נמצא בשפל של כל הזמנים.

 

במסגרת המאבק של הנשיא לחדש את היוזמה, האשימה אותו מפלגת האופוזיציה הסוציאליסטית בהנהגת הטבות מס לעשירים, בזמן שהוא גורם לעובדים הרגילים לשלם על הגרעון שנוצר בתשלומי הפנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות בגשם בליאון
צילום: AFP
מומלצים