שתף קטע נבחר

 

אין פוטבול בעברית: למה ה-NFL לא תופסת?

אחד הענפים המרתקים בעולם אינו מצליח לשבות את לב אוהדי הספורט במזרח התיכון, מדוע הישראלים מעדיפים 0:0 משמים בווינטר על פני משחק עמוס באקשן ואלימות? שי גולדן, אמיר בוגן ורחביה ברמן מעלים את עניין המסורת והמורכבות כסיבה. האם שידור בעברית יעזור לחשיפה? שניים מהם מעדיפים שלא

דקה 89. לירן דיאמנט, חלוץ הפועל רמת גן, שועט לאורך קו האורך הימני במה שנראה כמו מתפרצת נדירה של המארחת. יחד איתו רצים שניים מחבריו ומתמקמים במרכז הרחבה, הגבהה טובה ואחריה נגיחה למסגרת ומאות הצופים עשויים לזכות ברגע נדיר של אושר - שער ראשון בווינטר.

 

פסקת הפתיחה היא פרי דמיוני בלבד, אבל אין ספק שרוב אוהדי הספורט הממוצעים בישראל יעדיפו למצוא את עצמם צופים במשחק המתואר באצטדיון או בטלוויזיה מאשר לשבת ולראות משחק פוטבול מליגת ה-NFL.


ג'יי קוטלר משיקגו ברס מתעופף באוויר. משחק עמוס באקשן (AP)

 

מדוע אם כן, לא מצליח אחד מענפי הספורט בולטים באמריקה לשבות את ליבו של חובב הספורט הישראלי? "מדובר במשחק מסובך שמאוד זר לתרבות הישראלית
הימורי פתיחת העונה
שם אלופה בסופרבול
שי גולדן אינדיאנפוליס קולטס וושינגטון רדסקינס
רחביה ברמן ניו יורק ג'טס גרין ביי פאקרס
אמיר בוגן בולטימור רייבנס ניו אורלינס סיינטס
, צריך להשתקע עמוק באמריקנה בשביל להבין אותו", מסביר רחביה ברמן, עורך אתר יו-פוסט ומייסד וואלה פוטבול.

 

"הוא פשוט נגוע במסורת תרבותית אמריקנית שלא קשורה אלינו", מוסיף שי גולדן, עורך מוסף הארץ ואחד מכוכבי הסדרה מחוברים, חובב פוטבול מושבע. "באותה מידה שדברים תרבותיים אחרים לא תופסים כאן, כמו הסדרה "כולם אוהבים את ריימונד", שלא עניינה פה אף אחד.

 

"זה משחק מאוד ארוך ומסובך ושחלק גדול מהמהות שלו הוא הבילוי המשפחתי שהוא מספק לאמריקנים, זה לא פשוט לקחת רק את המשחק ולהטמיע אותו בתרבות אחרת. יש לפוטבול מורכבות שלא מתאימה לאופי הישראלי, היא דורשת סבלנות ויכולת עיכול. לא מדובר במשהו מיידי שמתאים או יתאים אי פעם למדינת הבום-בום באנג-באנג שלנו", ממשיך גולדן.


אוהד אוקלנד ריידרס. ככה נראה בילוי משפחתי מסורתי? (רויטרס)

 

גולדן גם מסביר מדוע בישראל נשארים נאמנים לכדורגל: "זה משחק שנטוע במסורת שלנו, אנחנו משחקים אותו בבית הספר ובשכונה. יש לנו סבלנות להכיל כל 0:0 בגלל שאנחנו מרגישים חלק ממנו כי שיחקנו את המשחק, אף אחד לא משחק עם החברים שלו פוטבול בשכונה".

 

ברמן אינו מסכים עם הקביעה כי הפוטבול לא תפס את השטח שלו בישראל: "זה קורה לאט, זה אף פעם לא יהיה כמו כדורגל או NBA. אבל צריך לזכור שה-NBA נכנס לתודעה הישראלית בזמן השנים הטובות של מכבי תל אביב עם מיקי ברקוביץ' וארל וויליאמס, היה לך לאן לשאוף.

 

"יותר ויותר אנשים נפתחים לפוטבול, זה במצב של 'חבר מביא חבר'. לפני 11 שנים ייסדתי סיקור שבועי עם מילון מונחים ומסביר עמדות, יחסית לארץ הענף בצמיחה אדירה. כל פורטל מסקר את הפוטבול, יש פורומים. הליגה האירופית של ה-NFL התקפלה, אבל ליגת הפוטבול הישראלית מתפתחת", ממשיך ברמן.


אוהדי באפלו בילס, מגיעים גם כשהשלג לא מפסיק לרדת (AP)

 

לאמיר בוגן, מי שסיקר עבור ynet את הענף במשך שנים רבות, יש הסבר אחר: "הפוטבול לא מצליח באופן כללי מחוץ לאמריקה, יש אנשים שאוהבים את המשחק אבל אין ליגות. למרות הניסיון של ה-NFL לשווק את הליגה בעולם, הפוטבול מורכב מדי בשביל לראות טלוויזיה וסתם להתרשם ממנו. צריך ללמוד ולנתח בשביל להבין באמת את המורכבות הממכרת שלו, בעולם מעדיפים משחקים פשוטים יותר כמו כדורגל או כדורסל.

 

"אולי הניחוח ההתחלתי של הענף מגרה, אבל אחרי זה צריך לאכול ולעכל את זה. ואז לאכול עוד מנה", מסביר בוגן. "האמריקנים גדלים לתוכו ומכירים אותו מבפנים, אפילו הטיפשים שבהם לא מתקשים להבין אותו בשל כך. שאר העולם צריך להשקיע ולהיכנס לתהליך ארוך של למידה. איזה אוהד ספורט יכניס את עצמו לדבר כזה? ואז עוד לפתח אהדה לקבוצה מסוימת?".

 

סך הכול המצב בישראל לא רע בכלל עבור אוהבי הכדור האליפטי. כל שבוע משודרים בישראל (בערוצים ESPN, פוקס ו-METV) חמישה משחקים ממחזור של 16 (לא מעט משוחקים בשעות מקבילות), רובם מהמרתקים ביותר שיש לאותו שבוע להציע. "זה יותר טוב מארה"ב, שם יש קבוצות מקומיות שמחשיכות את המסך ומכריחות אותך לראות רק את המשחקים שלהן. מאז הירידה ברמת הליגה האיטלקית בכדורגל, שהתחרתה עם הענף על אותן שעות, יש עלייה מסוימת באחוזי הצפייה", טוען ברמן.


מאנינג ובריז. ליגה שעמוסה במוחות מבריקים ואתלטים מדהימים (AP)

 

בוגן מוסיף: "יחסית לענפי ספורט איזוטריים יש פה קהילה לא קטנה. אולי הגלובליזציה תשפר את המצב, אנשים ייחשפו לזה בגיל צעיר ויתנסו בזה. להעיף את ESPN מהוט זאת לא דרך לשפר את המצב. כשהתעסקתי בזה ניסיתי להביא את הצדדים האנושיים והסיפורים עצמם, לא סתם עשו על הענף הזה המון סרטים. יש המון אנרגיות מעבר להבנה של המשחק".

 

שידורים יש, אבל כיצד אני יכול לפנות לליבם של חבריי אוהדי הכדורגל ולשכנע אותם שהם מפסידים משחק לא רע? "שידור בעברית יעזור, זאת לא דרישה גדולה מדי", מציג ברמן את הפיתרון שלו. "ניסיתי להרים את הכפפה הזאת לאורך השנים ולא הצלחתי, הערוצים פה רוצים לראות רייטינג בעיניים. הם לא מבינים שחצי נקודת רייטינג קבועה שווה יותר משלוש נק' הפכפכות".


ג'ון גרודן חוגג ב-2003. מאמן מנצח שהפך לפרשן מעולה (AP)

 

בוגן מסתייג מעט מההצעה: "זה אכן יעזור, אבל גם יפגע לוותיקים שבינינו בחוויה. חלק מהעניין הוא השדרנים והפרשנים, שהם דמויות מרתקות בפני עצמם. תוכן מקצועי בעברית יסייע, תוכניות מגזיניות וסיכומי מחזור". גם גולדן לא מת על הרעיון: "שלא ישדרו. אני מעדיף לשמוע את פיל סימס או ג'ון גרודן במאנדיי נייט פוטבול מאשר כל פרשן ישראלי".

 

אם לומר את האמת, אני נוטה להסכים עם בוגן וגולדן. מאחר שמדובר במשחק שלהם, האמריקנים הם אלו שמעבירים אותו בצורה הטובה ביותר. אין ספק שמדובר בהחמצה עבור לא מעט מחובבי הספורט בארץ. אלו מוותרים על אחד הענפים המרתקים שיש לעולם להציע, בליגה שנחשבת מבחינה מקצוענית לאחת מהטובות בעולם.

 

האם שידור בעברית יכניס יותר ישראלים לעניין? יכול להיות, אבל אלו שכבר גילו את אמריקה לא מעוניינים שתפריעו להם. אז בבקשה תסגרו את הדלת ותנו להם לצרוך את מנת הפוטבול השבועית שלהם.

פורסם לראשונה 08/09/2010 23:50

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים