שתף קטע נבחר

 

נפטר ישראל טל, אבי פרויקט טנק המרכבה

האלוף במיל' ישראל טל, שהיה אחראי לפיתוח הטנק הישראלי, נפטר ברחובות בגיל 86. טל, שכונה "טליק", זכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל וסיים את שירותו הצבאי כסגן הרמטכ"ל. הסיסמה "האדם שבטנק ינצח" מבוססת על דבריו

אחד האנשים שהשפיעו יותר מכל על התפתחות התעשיות הביטחוניות בארץ הלך היום (ד') לעולמו. האלוף במיל' ישראל טל, אבי פרויקט טנק המרכבה, נפטר בבית החולים "קפלן" ברחובות, שבוע לפני יום הולדתו ה-86. טל, שזכה פעמיים בפרס ביטחון ישראל - ב-1961 וב-1973 - הותיר אחריו את חגית אשתו ואת בניו יאיר ופנינה. הסיסמה "האדם שבטנק ינצח" מבוססת על דבריו.

 

לאחר ההחלטה ב-1970 לפתח טנק מערכה ישראלי, כדי להימנע מתלות במדינות זרות, הוקם במשרד הביטחון גוף עצמאי בשם "מנהלת תוכנית טנק" (מנת"ק), אשר נשא באחריות הכוללת לפיתוח ולייצור הטנק. לראש המנהלת התמנה האלוף טל, הנחשב מאז לאבי המרכבה - אחת ההצלחות הגדולות ביותר של התעשיות הביטחוניות הישראליות. הוא פיתח גם את גשר הגלילים, בו השתמש צה"ל לחצית תעלת סואץ במלחמת יום הכיפורים.

 

נלחם בחזית האיטלקית, כבש את סיני

טל, שכונה "טליק", נולד בארץ ב-1924 והתגייס לצבא הבריטי בגיל 18. הוא נלחם בחזית האיטלקית במלחמת העולם השנייה ביחד הבריגדה היהודית ושנה אחר-כך, ב-1946, התגייס להגנה. במלחמת העצמאות הוא השתתף בקרבות על הדרך לירושלים, ובמבצע "נחשון" פיקד על מחלקה באחד מגדודי חטיבת "גבעתי".


טל והטנק. עמד בראש מנהלת המרכבה (צילום: עמית מגל)

 

לאחר מלחמת העצמאות עלה טליק בסולם הדרגות, ובדרך שימש כמפקד בית ספר לקצינים בה"ד 1, מפקד חטיבה 7  ומפקד גייסות השריון. במלחמת ששת הימים הוא פיקד על "אוגדת הפלדה", שלחמה בצפון סיני וכבשה את חצי האי - החל מרצועת עזה ועד לצפון תעלת סואץ. 

 

טל השתחרר מצה"ל וחזר לשירות כדי לשרת כראש אגף מבצעים, סגן רמטכ"ל ומפקד חזית הדרום לאחר מלחמת יום הכיפורים, לפני ששוחרר בפעם השנייה משירות, ב-1974. בהמשך התמנה טל כיועץ במשרד הביטחון לשר שמעון פרס. הוא חזר שוב לשירות צבאי ב-1978, והכין את תוכנית הארגון החדש, שבמרכזה הקמת מפקדת כוחות שדה.

 

אחד מחמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה

אלוף טל זכה להנצחה על כותל "חמשת מצביאי השריון הטובים בהיסטוריה" (יחד עם האלוף משה פלד, הגנרל ג'ורג' פטון, קרייטון אברהמס, והפילדמרשל הגרמני

ארווין רומל) במוזיאון השריון בפורט נוקס. סיסמת חיל השריון הישראלי, "האדם שבטנק ינצח", מבוססת על דבריו. בתשובה לשאלה איזה מן הטנקים הקיימים עדיף על כולם וינצח בשדה הקרב, ענה טל - הטנק בו הצוות הטוב ביותר, הוא אשר ינצח.

 

שר הביטחון, אהוד ברק, ספד לטל וכינה אותו "אדם אמיץ ובעל חזון, שתרומתו ועשייתו למען ביטחון ישראל ילוו אותנו עוד שנים ארוכות לאחר לכתו". ברק אמר כי טל הוא "מבכירי בניה, בוניה וחולמיה של הארץ. הימצאותו בצמרת צה"ל ובצמרת העשייה הביטחונית היוותה תרומה חשובה לא רק לעליונותה הצבאית, ליתרון האיכותי ולעוצמתה הכוללת של ישראל, אלא קודם כל לחותם האנושי שהותיר האלוף טל בעשרות אלפי אנשים. אלופים רבים עוצבו ברוחו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל טל במלחמת יום הכיפורים
צילום: לע"מ
האלוף במיל' טל. "אמיץ ובעל חזון"
צילום: יעקב סער, לע"מ
מומלצים