בניגוד לפסיקה: גרמניה מסתירה את "תיק אייכמן"
למרות שבית משפט הורה על חשיפה מלאה של אלפי מסמכים על קורותיו של הבכיר הנאצי בין 1945 ל-1960, ברלין ממשיכה להסתיר חלק גדול מהם. עיתונאית שביקשה אותם קיבלה 2,400 דפים בלבד, כשחלק גדול מהפסקאות מושחר. היא הבטיחה להמשיך להיאבק כדי לחשוף את החלקים החסרים בפאזל
המאבק על חשיפת "תיק אדולף אייכמן" נמשך: עיתונאית גרמנייה דרשה אתמול (יום ג') מבית משפט להורות על חשיפה מלאה של אלפי מסמכים על קורותיו של מי שכונה "ארכיטקט השואה" בין 1945 ועד לכידתו על-ידי ישראל בשנת 1960 בארגנטינה.
למרות שבאפריל הורה בית המשפט בלייפציג לסוכנות הביון הגרמנית (BND) למסור את 3,400 המסמכים לידי העיתונאית העצמאית גבריאל ובר, היא טוענת כי אלף מסמכים כלל לא הגיעו לידיה וכי חלק גדול מהפסקאות הושחר. "מבין 2,400 דפים, אולי מאה מעניינים", אמרה ובר. לדבריה, המסמכים החסרים מכילים מידע קריטי על השנים שלפני לכידת אייכמן.
עורך דינה של ובר הביע ביטחון בכך שתקבל לידיה את כל המסמכים בסופו של דבר, למרות שלשכתה של הקנצלרית אנגלה מרקל, הממונה על BND, מתעקשת כי חלק מהמסמכים חייבים להישאר סודיים.
מי עזר לו להימלט מגרמניה? אייכמן במהלך משפטו בירושלים (צילום: לע"מ)
בחודש שעבר טענה הממשלה בבית המשפט כי אין לפרסם את המסמכים בגלל מגוון סיבות. בין
היתר, היא הביעה דאגה שבגלל שהמידע שהם מכילים התקבל מסוכנויות מודיעין אחרות, הפרסום יביך את BND. בכל מקרה, הטיעונים דומים לאלה שבית המשפט דחה בהחלטתו הקודמת.
מלשכתה של מרקל לא התקבלה תגובה על טענותיה של ובר, וה-BND סירב לפרט בזמן שהסוגייה מונחת לפתחו של בית המשפט. "אני בטוח שנקבל את כל המסמכים, אבל זה ייקח זמן", אמר פרקליטה של ובר.
המסמכים הסודיים יכולים לשפוך אור על קורותיו של אייכמן בין סוף מלחמת העולם השנייה ועד לתפיסתו על-ידי המוסד כעבור 15 שנים. למרות שהפרטים הבסיסיים על סיפורו ידועים - הוא נמלט מגרמניה, נתפס ב-1960, ונתלה כעבור שנתיים בישראל לאחר שהועמד לדין - ובר מקווה שהמסמכים יחשפו את החלקים החסרים בפאזל ויגלו בין היתר מי עזר לו להימלט ואם גרמניה ידעה על מקום הימצאו.
Read this article in English