לא רק ללב: סטטינים עשויים למנוע דלקת מפרקים
מחקר ישראלי חדש ורחב היקף מצא כי תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים עשויות להפחית ב-40% את הסיכון לפתח דלקת מפרקים שגרונית
הן חוללו מהפך במניעת מחלות לב, וכעת נראה כי יש בהן יתרון נוסף: מחקר ישראלי חדש ורחב היקף, שהתפרסם בכתב העת PLos Medicine, מצא כי התרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים עשויות להפחית משמעותית גם את הסיכון לפתח דלקת מפרקים שגרונית.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
סטטינים: מפחיתים את הסיכון ב-40%
המחקר נערך על ידי ד"ר ורדה שלו, ד"ר גבי חודיק, ד"ר הווארד עמיטלוחבריהם מ"מכבי שירותי בריאות" ואוניברסיטת תל אביב. הוא התבסס על ניתוח מאגרי המידע הממוחשבים של קופת החולים "מכבי".
במחקר נכללו 210 אלף איש שטופלו בתרופות מסוג סטטינים ונמצא כי אלו שהמשיכו ליטול את התרופות על פני תקופת המעקב, שנמשכה עד ל-10 שנים, היו בסיכון נמוך ב-40% לפתח דלקת מפרקים שגרונית, בהשוואה לחולים שלא התמידו בטיפול. מתוך כלל הנבדקים נמצא כי למעלה מ-2,500 מתוכם לקו בדלקת מפרקים שגרונית. עוד נמצא כי חולים שהחלו בטיפול בגיל צעיר יותר ובתרופות סטטינים במינון גבוה יותר, היו בסיכון נמוך יותר לפתח את המחלה.
לדברי החוקרים הסיבה לתוצאות הללו נובעת מכך שבנוסף לאפקט הורדת הכולסטרול, לסטטינים ישנה השפעה אנטי דלקתית. כבר במחקרים קודמים נמצא כי תרופות מסוג זה עשויות להועיל גם לאנשים שלא חלו במחלות לב ושאינם סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול בדמם.
דלקת מפרקים שגרונית: עלולה להוביל לנכות
דלקת מפרקים שגרונית (rheumatoid arthiritis) היא מחלה אוטואימונית הגורמת להתנפחות וכאבים במפרקים (בעיקר בכפות הרגליים והידיים), להרס החלק הפנימי שלהם ולעיוותם. חלק מהחולים מידרדרים לכדי נכות ומגבלה פיזית.בישראל ישנם כ80- אלף חולים בדלקת מפרקים שיגרונית. המחלה מופיעה בעיקר בבני 40 ומעלה, אך עשויה להתפרץ בכל גיל. הגורמים להתפרצות אינם ידועים, אולם שיעורה בנשים גבוה פי שלושה מאשר בגברים.
מגוון התרופות לטיפול בדלקות מפרקים כולל תרופות המדכאות את המערכת החיסונית, תרופות אנטי-דלקתיות, סטרואידים, כימותרפיה במינון נמוך ועוד. כיום, אחרי שממצים את הטיפול הכימי, מוצע לחולים טיפול בתרופות ביולוגיות.