העיקר ההמלצות - כך תבחרו קבלן שיפוצים
מחפשים קבלן שיפוצים לצורך שיפוץ הבית? פנו לקבל המלצות מחברים, דרשו לראות עבודות קודמות, קבלו חוות דעת מספקים ואל תמהרו להתפתות להצעות המחיר הזולות ביותר
מתכוונים לשפץ את הבית? אם החלטתם לפנות לקבלן שיפוצים, יש לעשות זאת בחכמה, על מנת שהליך השיפוץ יעבור בחדוות יצירה ובהנאה. אז מה חשוב לבדוק לפני שבוחרים קבלן שיפוצים?
המלצות - המלצה מפיו של חבר היא הדרך המקובלת ביותר בענף. מרבית קבלני השיפוצים לא משקיעים בפרסום, שכן את עיקר העבודה הם מקבלים מפה לאוזן - דרך המלצות של חברים ולקוחות.
תיק עבודות - יש לקוחות שלא מסתפקים רק בהמלצות והולכים לראות את העבודה המוגמרת. כדאי לבקר במספר אתרים ולשאול את הלקוחות האם הם מרוצים מאיכות העבודה, מהאמינות, מהעמידה בלוח הזמנים וכיוצא באלה..
ספקים - אפשר לברר על קבלן השיפוצים גם דרך הספקים או קבלני המשנה שהוא עובד עימם. אפשר להרים טלפון למחסן חומרי הבניין או מחסן הגבס שקבלן השיפוצים קונה בו את הסחורה ולבקש חוות דעת על אמינותו והחוסן הכלכלי שלו. זו דרך יוצאת דופן אמנם , אך מקובלת יותר במקרים של עבודות גדולות, שבהם הסיכון ללקוח גדול יותר.
הצעת המחיר - לא כדאי להתפתות לקחת אוטומטית את ההצעות הזולות ביותר, מאחר שלעיתים הן עשויות להיות דווקא היקרות ביותר בסופה של העבודה. לפעמים מוגשות הצעות מחיר לא הגיוניות, וברור שאם קבלן השיפוצים יעמוד בהן, הוא יאלץ לעבוד בחינם או אפילו להשקיע מכספו. זו נקודה אדומה כמובן, מאחר שיש סיכון כי מדובר בחאפר או פורע חוק, שלא מתכוון כלל לסיים את העבודה אלא לקחת דמי קדימה ולהעלם, או שהוא מכין הפתעות להמשך - סעיפים ופרטים שלא מופיעים בהסכם ושידרוש עליהם סכום נוסף.
תנאי התשלום - מאחר שתנאי התשלום אמורים לייצג את התקדמות העבודה, אין לשלם מראש עבור עבודה שעדיין לא קיבלנו. יש שרבים משאירים סכום כספי למועד סיום העבודה, כדי להיות בטוחים שהיא מסתיימת בזמן ולשביעות רצונם המלאה. קבלני שיפוצים איכותיים לא מפחדים לעשות זאת, מכיוון שהם בטוחים בעצמם וביכולתם, ולפיכך יש להתייחס בחשדנות כלפי קבלנים שמתנגדים לכך בתוקף.
עובדים חוקיים - חשוב לוודא שהקבלן מעסיק עובדים כחוק ומחזיק גם בביטוח מקיף ובביטוח צד ג', שיכסה את המזמין במקרה של כל תאונה אפשרית ברכוש או בגוף במהלך העבודות.
קבלן רשום - חוק רישום קבלנים קובע, שכל עבודה מעל 35 אלף שקל, מחייבת את הקבלן להיות רשום ברשם הקבלנים שבמשרד הבינוי והשיכון. סיווג 131 – "קבלן שיפוצים מוסמך", מסמיך את הקבלן לבצע עבודות עד היקף של 1.3 מיליון שקל לפרויקט.
חברות בהתאחדות - קבלנים החברים בהתאחדות קבלני השיפוצים כפופים לתקנון ולכללי אתיקה, ובמקרה של מחלוקת בין הקבלן ללקוח - הלקוח יכול לפנות לוועדת הבוררות של ההתאחדות, שיש לה מעמד משפטי והחלטותיה מחייבות משפטית את הקבלן.
הכותב הוא יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים בישראל