שתף קטע נבחר

ירדן חתמה על הסכם שיתוף פעולה גרעיני עם יפן

עד 2019 מתכננת הממלכה להקים את תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה, למטרות אזרחיות. ההסכם החדש סולל את הדרך עבור חברה יפנית-צרפתית המתמודדת במכרז

ירדן ויפן חתמו היום (ו') הסכם לשיתוף פעולה בתחום הגרעין - שמקדם מאוד את האינטרס של חברה יפנית-צרפתית שמתמודדת על בניין תחנת הכוח הגרעינית הראשונה של הממלכה ההאשמית.

 

ראש הוועדה לאנרגיה אטומית בירדן, חאלד טוקאן, אמר כי ההסכם מכין את הקרקע לבחינה מעמיקה של מרבצי האורניום של הממלכה, ולניצול יעיל שלהם. לדבריו, יפן תסייע לחברה שתקים את תחנת הכוח ותפעיל אותה, ותספק לה מחקרים בנושא איזוטופים רדיואקטיביים וקרינה.

 

ירדן מתכננת להקים תחנת כוח גרעינית עד שנת 2019, כדי שזו תשתתף בייצור האנרגיה במדינה, שצרכיה בתחום זה הולכים וגדלים. שימוש באנרגיה גרעינית אמור להיות יעיל יותר, ולהפחית את ההוצאה העצומה על אנרגיה - העומדת על כ-20 אחוז מהתקציב השנתי של ירדן.

 

על בניין הכור מתמודדים, לצד החברה היפנית-צרפתית, גם חברות מקנדה ומרוסיה. המכרז ייסגר בעוד שנה.

 

תוכנית הגרעין הירדנית - שככל הידוע, מטרותיה אזרחיות בלבד - עלתה לכותרות ביוני האחרון, אז האשים מלך ירדן עבדאללה את ישראל בניסיון למנוע מארצו להשיג יכולת גרעינית.

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" אמר המלך כי ישראל לוחצת על צרפת ודרום-קוריאה לא למכור לממלכה טכנולוגיות גרעין, וכי הפעולות הסודיות שלה דרדרו את יחסי ירדן-ישראל לשפל הגדול ביותר מאז הסכם השלום ב-1994.

 

כמה שבועות לאחר מכן, דיווחו כלי תקשורת ערביים כי ארה"ב הבהירה לירדנים שאם לא יתאמו את תוכנית האנרגיה הגרעינית שלהם עם ישראל, יפסיקו את הסיוע הכלכלי החיוני שהם מעניקים לממלכה. לפי הדיווחים, האיום האמריקני בא על רקע העובדה שעמאן דחתה את דרישות ישראל להשתתף בכריית האורניום והעשרתו, ולא קיבלה אישור מארה"ב לתוכנית. זאת, חרף שיחות בין הצדדים שנמשכו שישה חודשים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים