נתניהו ידרוש בשארם: קץ הסכסוך כתנאי להסכם
"אבו-מאזן צריך להכיר בעיקרון, שאם נגיע להסדר בתחומי הגבולות, אז ישראל דורשת שזה יהיה קץ הסכסוך, והפלסטינים יכירו במדינה יהודית", אמרו גורמים מדיניים בירושלים, לקראת הפסגה במצרים. "אחרי שעושים עסקה - נגמר הסיפור"
בירושלים לא רוצים הפתעות בהמשך המשא-ומתן הישיר: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צפוי לדרוש ביום שלישי בפסגת שארם א-שייח מהנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, להתחייב כבר בשלב זה, כי לאחר שיושג הסכם מסגרת שיכלול פרטים על גבולות המדינה הפלסטינית ושל ישראל - לא יהיו לפלסטינים דרישות נוספות בשטחה של מדינת ישראל. נתניהו ידרוש מאבו-מאזן להסכים לעקרון, לפיו הסכם פירושו "קץ התביעות הפלסטיניות" ו"מה שבישראל ליהודים, ומה שבפלסטין - לפלסטינים". בנוסף הוא יעמוד על התנאי שהפלסטינים יכירו בישראל כמדינה יהודית.
"ברור לנו לגמרי שאבו-מאזן לא יוכל לומר את הדברים האלה מול המצלמות בשלב הזה", ציינו אמש (שבת) גורמים בירושלים. "אולם הוא צריך להכיר
בעיקרון, שאם נגיע להסדר בתחומי הגבולות, אז ישראל דורשת שזה יהיה קץ הסכסוך, והפלסטינים יכירו במדינה יהודית.
הפתרונות לבעיות השונות צריכות להיגזר מכך שאחרי שעושים עסקה - נגמר הסיפור.
ראש הממשלה לא יסכים לשום עיקרון שיאפשר לפלסטינים להקים מדינה, ולהמשיך בוויכוח למי שייך השטח".
לפני כעשור פוצץ המשא ומתן בין ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, ליו"ר הרשות יאסר ערפאת בין היתר לנוכח סירובו של האחרון להכריז על סוף הסכסוך, בוועידת קמפ דייוויד השנייה.
גורמים מדיניים אמרו, כי נתניהו וצוות המשא ומתן יעלו במצרים שני נושאים עיקריים: סידורי הביטחון והדרישה להכריז על קץ התביעות במסגרת של הסכם קבע. נתניהו צפוי להיפגש גם עם הנשיא המצרי, חוסני מובארק, ולקיים שיחה בארבע עיניים עם אבו-מאזן. לאחר מכן צפויים להתקיים סבבי שיחות בהרכבים שונים ובנושאים שונים. בפסגה אמורה להשתתף גם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שתגיע לאזור במיוחד. לאחר הפסגה היא תגיע לפגישות עם הצמרת המדינית בישראל.
"הסכם לא בכפייה"
בפתחו של שבוע מדיני ניסו בירושלים להקטין מחשיבות דבריו של נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, בכל הנוגע לבנייה בהתנחלויות. אובמה אמר במהלך ראש השנה כי המליץ לראש הממשלה נתניהו, שלא לחדש את הבנייה בהתנחלויות בתום תקופת ההקפאה בסוף החודש. גורמים מדיניים אמרו: "הטונציה של הנשיא כלפי ישראל היא לא של כפייה. אנחנו מסתכלים על חצי הכוס המלאה, והיא שאובמה דורש מאבו-מאזן לעשות צעדים בוני אמון כלפי הציבור הישראלי. יש דברים טובים בדבריו, ויש גם דברים פחות טובים, אולם הטון הוא חיובי, וברור שארה"ב לא מתכוונת לכפות הסכם".לחיצת היד בתחילת החודש (צילום: AP)
עם זאת, גורמים הבקיאים ביחסי ישראל-ארצות הברית העריכו, כי דבריו של הנשיא האמריקני נועדו לאותת לנתניהו כי אם יחליטו הפלסטינים לפוצץ את השיחות הישירות בעקבות חידוש הבנייה - ארה"ב תוכל להבין את עמדתם, ולא תאשים אותם בחיסול התהליך המדיני. מאידך, בישראל יש גם המעריכים כי דבריו המרומזים של הנשיא יאפשרו לראש הממשלה לחדש את הבנייה בחלק מן השטח ביהודה ושומרון - אולם לא בכולו, ולא באזורים רגישים מבחינת מה שנחשב זה שנים כתוואי הגבול הסופי שיקבע בהסכם קבע אפשרי.
גורמים בכירים בירושלים הבהירו, כי ישראל נערכת לאפשרות שארגוני הטרור ינסו לבצע פיגועים לקראת או במהלך פסגת שארם א-שייח, בניסיון לפגוע בשיחות הישירות. במהלך ביקורו בוושיגנטון, נאלץ ראש הממשלה להתמודד עם שני פיגועים, שבאחד מהם נרצחו ארבעה ישראלים. מקורבים לנתניהו הבהירו כי פעולות טרור לא ימנעו את השתתפותו בפסגה, וכי לפי שעה - צוות המשא ומתן הישראלי נערך להגיע ולהתקדם בשיחות הישירות. "אירוע ביטחוני לא אמור לשבור את הנסיעה לשארם", אמרו גורמים המקורבים לראש הממשלה.
במקביל, נתניהו טרם קיבל החלטה סופית האם לנסוע לעצרת האו"ם החודש. בעקבות פתיחת המשא ומתן המדיני, התקבלו בלשכת ראש הממשלה פניות מכמה מנהיגים באירופה ובעולם, המבקשים להפגש עם נתניהו בשולי העצרת. לשכת ראש הממשלה טרם השיבה בחיוב או בשלילה לפניות אלה, שכן נתניהו עצמו לא קיבל עדיין החלטה כיצד לנהוג. בסביבתו אומרים כי לנוכח המשא ומתן הישיר עם הפלסטינים, ולנוכח החגים ולוח הזמנים הצפוף - לא ברור אם יצליח נתניהו להשתתף גם בעצרת האו"ם.