משהו עם בטאטֶה: ארוחה מפסקת בסגנון חלבּי
לא רק שההכנה שלה קצת מסובכת - אפילו השם שלה לא ברור. אבל זה לא מפריע לאלומה בליליוס לתת לכם את המתכון למנה המושלמת לארוחה המפסקת, זו שאוכלים פעם בשנה ומתגעגעים אליה כל שאר הזמן
אצלנו בבית נהוג לאכול את הארוחה המפסקת של העדה החלבּית. הארוחה כוללת תבשיל של אורז עם תפוח אדמה מטוגן מתובל בקינמון, לצידו כרעיים של עוף וסלט עם רימונים. זאת ארוחה מפסקת שאני, אישית, מחכה לה כל שנה פשוט כי אוכלים אותה רק פעם בשנה.
הסיפור מסתבך
כשהחלטתי להביא את המנה הזאת לטור, שאלתי את אבי איך קוראים למנה הזאת בערבית. הוא לא זכר ולכן התקשר לאחותו, לבנה. לבנה לא היתה בבית ולכן הוא החליט שקוראים למנה "ריז אל-בטאטֶה". לאחר שבוע יצא לי לשוחח עם בת-דודתי מיכל. היא שאלה אילו מנות הולכות להתפרסם, וסיפרתי לה, בין היתר, על המנה של הארוחה המפסקת, והיא בהתלהבות קראה למנה "בטאטֶה מטבוחה". אמרתי לה שאבא שלי קורא לזה "ריז אל-בטאטה", והיא התעקשה שלא כך שמה של המנה.
מכאן כל הסיפור התחיל להסתבך. הפצרתי באבא שלי שישאל את דודה לבנה איך קוראים למנה, למרות שהוא נשבע לי שקוראים לה "ריז אל-בטאטה" וש"בטאטה מטבוחה" זאת בכלל מנה שאמא שלו היה מכינה לשבת בצהריים. לא עזר לו כלום, והוא נאלץ להתקשר שוב לאחותו ולוודא איך קוראים למנה. עם המזל שלי, דודה לבנה לא זכרה איך קוראים למנה ולכן אבי פסק שהמנה תיקרא "ריז אל-בטאטה".
בעקשנותי התקשרתי לדודה לבנה שסיפרה שהיא באמת לא זוכרת איך קוראים למנה, אבל ילדיה זוכרים שהמנה נקראת "בטאטה מטבוחה" וכך גם אחותה הקטנה (האמא של הבת-דודה). בקיצור, למרות שעד היום אין הסכמה מוחלטת איך קוראים לה, כולם מסכימים שזו מנה מורכבת שלוקח להכין אותה לא מעט זמן, אך שהיא גם מאוד טעימה. אז בין אם זו "ריז אל-בטאטה" או "בטאטה מטבוחה", מדובר במנה מנצחת גם לארוחה המפסקת וגם לסעודת גמר הצום. את שתי הארוחות אנחנו מלווים באכילת "כאעכ מאחלב", עוגיות "גרייבה" ובשתייה של הרבה תה וסודה קרה.
כרעי עוף
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 כרעיים, מחולקות לרבעים (אפשר להסיר או להשאיר את העור, לפי ההעדפה האישית)
3-4 כפות שמן קנולה
3 כפות רוטב סויה (חידוש של אמא שלי)
1/2 כפית מלח דק
1/2 כפית פלפל טחון דק
אופן ההכנה:
- בסיר עם מים חמים מרתיחים את העוף. לאחר 2-4 דקות של רתיחה מסירים מהאש את הסיר ושופכים את המים לתוך מסננת עם העוף. שוטפים היטב את העוף ומנקים את הסיר מכל הקצף שהצטבר.
- מחזירים את העוף לסיר בתוספת הסויה, מלח, פלפל, השמן ומים עד למחצית גובה העוף.
- נותנים לעוף להתבשל על אש קטנה למשך חצי שעה כשכל כמה דקות הופכים את העוף כדי שיקבל צבע אדמדם.
- לאחר חצי שעה מעבירים את העוף לתנור שחומם מראש לחום של 150 מעלות (לא טורבו) עד שכל הנוזלים מתייבשים.
- אם רוצים אפשר להשאיר את העוף בתנור עד לתחילתה של הארוחה המפסקת. מגישים עם תבשיל האורז ותפוחי האדמה וסלט הירקות והרימונים.
מנה של פעם בשנה (צילום: יולה זובריצקי)
ריז אל בטאטה / בטאטה מטבוחה
המרכיבים (ל-4 מנות):
4-5 תפוחי אדמה אדום, קלוף ופרוס לפרוסות בעובי של 1-1.5 ס"מ
שמן לטיגון
2-3 כוסות אורז פרסי או בסמטי
4-6 כפות שמן קנולה
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
1/2 כפית בהרט
1/2 1 כפיות מלח דק
1 כפית שטוחה של פלפל שחור טחון דק
אופן ההכנה:
- במחבת רחבה מחממים שמן בגובה של כ-2 ס"מ ומטגנים בו את תפוחי האדמה עד להזהבה בלבד. אין לעבור את צבע ההזהבה.
- בתחתית סיר רחב מפזרים את תפוחי האדמה המטוגנים וממליחים מעט.
- שוטפים את האורז היטב, מעבירים לקערה ומוסיפים את השמן והתבלינים ומערבבים היטב.
- מעבירים את האורז לסיר עם תפוחי האדמה ומרתיחים מים. על כל כוס אורז יש להוסיף כמות מים רותחים בהתאם לסוג האורז - 2 כוסות מים לכוס אורז בסמטי, 1/2 1 כוסות מים לכוס אורז פרסי. במידת הצורך ניתן להוסיף מים נוספים באם האורז לא התרכך.
- לאחר 25 דקות בודקים אם האורז מבושל, מתקנים את התיבול ומעבירים לתנור שחומם מראש (לא טורבו) לחום של 150 מעלות, עד לארוחה.
סלט ירקות עם רימונים
המרכיבים (ל-4 מנות):
2-3 עגבניות בשלות ואדומות (לא רכות) חתוכות לקוביות קטנות
4-6 מלפפונים חתוכים לקוביות קטנות
8-10 עלי חסה קצוצים דק
1 רימון חמוץ ואדום מקולף (במידה ואין רימון חמוץ, ניתן להשתמש גם ברימון מתוק)
מיץ מ-1/2 לימון או לפי הטעם
מלח לפי הטעם
שמן זית לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מעבירים לקערה את כל הירקות.
- בכלי נפרד מערבבים את חומרי הרוטב: מלח, מיץ לימון ושמן זית.
- כמה דקות לפני הארוחה שופכים את הרוטב על הסלט, מערבבים ומגישים לשולחן.
(צילום: יולה זובריצקי)
- אלומה בליליוס היא שפית וקונדיטורית המציעה שירותי קייטרינג לאירועים
- צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי
- בשרים: מעדניית דלישס באפקה, ת"א 03-6491122