שתף קטע נבחר

 
צילום: ישראל ברדוגו

חזנים בוחרים: בתי כנסת יפים בעולם (חלק א')

אמנם כל בית כנסת נקרא "מקדש מעט", אבל ישנם היכלי תפילה שיופיים ופארם בהחלט מעניקים תחושה של בית מקדש. לקראת יום כיפור ביקשנו מחזנים לבחור בתי כנסת ברחבי העולם שמצאו חן בעיניהם במיוחד. פרויקט חגיגי ב-ynet

זו השנה השלישית שבערב יום הכיפורים ynet יוצא למסע בין בתי כנסת יפים במיוחד. לפני שנתיים הבחירה ניתנה בידי אדריכלים מובילים, אשתקד יצאנו בעקבות המלצות הגולשים, והשנה הלכנו רחוק מאי-פעם: עשרה חזנים הובילו אותנו אל בתי כנסת מרהיבים ברחבי תבל.   

  

בתי הכנסת היפים בישראל:

 

אנו גאים להגיש את חמשת בתי הכנסת הראשונים בפרויקט השנה, כשכל אחד מהם מלווה בגלריית תמונות ובהסבר של החזן על החיבור המיוחד שלו להיכל התפילה. אז בפעם הבאה שאתם בפריז, ברלין או בודפשט - שווה לקפוץ ולראות את הכל מקרוב. (כאן תמצאו את החלק השני של הפרויקט).

 

גמר חתימה טובה.

 

מכלוף עטיה

חזן בית הכנסת הגדול בפריז

 

באדיבות בית הכנסת

 

בית הכנסת המרכזי "לה ויקטואר" הוא חלומו של כל חזן היוצא מבית הספר לחזנים. בצעירותי היבטתי בחזן בירלאנסקי, שקולו הערב מילא את החלל הענק ומקהלה של 21 קולות הוסיפה צבע, ניחוח ועומק לשירה. שלושת אלפים איש האזינו והתפללו איתו.

 

אני זוכר את אותו יום, לפני כמעט 50 שנה, שבו נקראתי לתפקיד. פחד ורעדה אחזו בי. כיצד אוכל לשיר בבית הכנסת המרכזי? איך אשיר כסולן לצד 21 זמרי אופרה? לא רק כוונת הלב יש כאן, אלא הקפדה על כל תו מוזיקלי ועל גובה הקול. אותה תחושה לא פסקה עד כה.

 

יופיו של ההיכל - מלאכת מחשבת מעשי ידי אומן, הכוללת תקרה גבוהה ומוטיבים מרהיבים ביופים - מוסיף לפעימות הלב בזמן שירת התפילה.

 

לכל אבן שבבית הכנסת יש נשמה. כל מתפלל חדש מוסיף לתחושה שלא חשתי אתמול. אני מרגיש בלבי את מאות אלפי היהודים - המקשיבים לתפילת "אל מלא רחמים" ולמזמורי התהילים שמתנגנים בנוסח יהודי אלזאס - ורואים מול עיניהם את הרגעים שבו פקדו את בית הכנסת עם הוריהם, הסבים והסבתות, נשים וילדים שנכחדו. כל מבוקשי הוא שקול יעקב יחדור ללבותיהם, יזכיר ימי רעדה ועצב, ומנגד את השירה שמחברת לאינסוף.

   

דודו פישר

חזן וזמר

 

צילום באדיבות בית הכנסת

 

עם הנחיתה בסאו-פאולו, כשהטייס מכריז שהגענו בשלום והמילים "מוטה אובריגאדו (תודה רבה) שטסתם איתנו", מתנגנות להן, אתה מבין שהגעת למקום שבו אפילו לדיבור היום-יומי יש קצב ומנגינה.

 

המקום שבו נמצא בית הכנסת מזכיר את אזור התחנה המרכזית בתל אביב, ועל רקע הבניינים הישנים והמוזנחים - בולט לו במיוחד "טמפל בית אל" בסגנונו המיוחד ובהדרו. ממש כמו בית הכנסת הגדול בתל אביב ברחוב אלנבי.

 

כמו בכל העולם, גם בסאו-פאולו בתי הכנסת שנבנו כשהגיעו המהגרים היהודים בתחילת המאה ה-20 נותרו שוממים וללא מתפללים קבועים, בשל נדידת היהודים לפרברים היוקרתיים יותר של העיר. בחגים זוכרים אותם יהודים חסד נעורים למקום שבו גדלו, וחוזרים בהמוניהם להתפלל בבית הכנסת שבו חגגו את ברית המילה, בר המצווה או את חתונתם.

 

חזן, כשהוא נכנס לבית כנסת חדש, מיד עולה לבמה ומשמיע קול כדי לבדוק את האקוסטיקה בחדר. וזה בדיוק מה שעשיתי. עליתי לבמה והשמעתי קול... נשארתי פעור פה כששמעתי את קולי חוזר אליי מהקירות העגולים. האקוסטיקה הייתה מהממת.

 

רק עכשיו לקחתי את הזמן להתבונן בצורתו המיוחדת של בית הכנסת. החדר לבן כולו ובנוי בסגנון כל-כך ייחודי ויפה. קירות עגולים בקווים שמזכירים מוזיקה, ארון קודש מעץ מגולף ועתיק וכולו אומר קדושה. לצערי, כיום בית הכנסת סגור והפך למוזיאון שבו אפשר לבקר ולחוות את זכרונות הימים שלא ישובו.

   

שלמה גליק

חזן בית הכנסת הגדול של ברלין 

 

צילום: gary landy

 

התרשמתי מבית הכנסת של מערב ברלין בשל האוכלוסייה המגוונת שמגיעה להתפלל בו - יהודים מכל העדות והמגזרים, ילידי ברלין, מהגרים מחבר העמים, ישראלים ואנשי עסקים יהודים מכל העולם. התחושה בתפילות הימים הנוראים שם היא חוצת גבולות. כולם חשים גאווה להיות יהודים ולהתפלל לבורא עולם.

 

השמירה האדוקה של המשטרה ואנשי הביטחון ישראלים מחוץ לבית הכנסת מזכירים לך את העובדה הפשוטה והנוראית: הגרמנים ועוזריהם רצחו את עמנו - ללא שום הבדל ברמת האדיקות הדתית. כשיהודים שלא מבינים עברית מתרגשים ובוכים יחד - אין הרגשה מרוממת יותר מזה.

 

בבית הכנסת פנימה הארכיטקטורה האירופאית במיטבה. זהו מבנה גבוה שהיה פעם אולם אירועים, ולאחר הפצצת ברלין הפך לבית כנסת יהודי. מי ייתן ואחווה ושלום ישררו בינינו, לא רק בגולה בימים הנוראים, אלא במשך כל השנה וגם בארץ הקודש.

 

אודי שפילמן

חזן בית הכנסת "בני תורה" 

 

צילום: באדיבות בית הכנסת בני תורה

 

בית הכנסת של קהילת "בני תורה" בבוקה רטון שבפלורידה ריגש אותי כבר בפעם הראשונה שביקרתי בו. זהו היכל בעל ארכיטקטורה מודרנית ואקוסטיקה מדהימה שפשוט נעים לשיר ולהתפלל בו. הקווים הנקיים והאדריכלות המקרינה קסם של קדושה, מדברת אל לבבות רבים. יש בבית הכנסת כשלושת אלפים מושבים - בהיכל הראשי ובשני ההיכלים הקטנים יותר.

 

אמנם, כמו כולנו, תמיד אוקסם ממראה של בית כנסת עתיק, עתיר פיתוחים, מנורות, חלונות ויטראז' וכדומה, אך כאן יש משהו חדש, בן זמננו, המשדר צניעות והרבה רוחניות.

 

מעבר ליופי שבארכיטקטורה, יש גם מקום לקנאה: מדהים לראות איך קבוצה של חברים מתנדבים, מצליחה להחזיק בית כנסת כזה בכוחות עצמה (ויש רבים כאלה בארה"ב וקנדה) ללא תמיכה ממשלתית או כל עזרה חיצונית. דמי חבר ותרומות בלבד.  

 

הרצון העמוק להיות יחד בחברותא עם בני עמך, לחגוג שבתות וחגים, מחבר בינינו, כמו גם האהבה האינסופית לארץ ישראל. 

   

ז'ולי (זאב) יקל

חזן מבודפשט

 

צילום: Róbert Vámos

 

בית הכנסת שמאוד נגע ללבי שוכן ב"או-בודה" והוא העתיק ביותר בבודפשט, בן כ-200 שנה. גודלו ויופיו של בית הכנסת נותנים

לי השראה מדהימה ומעיפים אותי לתקופות אחרות של הקהילה היהודית בהונגריה.

 

לפני כ-50 שנה המבנה הופקע, ובעשרות השנים האחרונות הוא שימש כאולפן טלוויזיה. הרב שלמה כובש משלוחי חב"ד להונגריה, גאל בשנים האחרונות את המבנה - ולאחר שחזורו הוא נפתח מחדש, ממש לאחרונה.

 

הרב כובש היה גם מי שהאיר את עיניי באור היהדות בשנות בחרותי. הוא היה המורה הראשון שלי לתפילות השבת, ומי שמלווה אותי גם כיום. כשהייתי בן 28, עליתי מהונגריה לישראל והשתתפתי בהופעות עם גדולי החזנים של דורנו. שנתיים לאחר מכן שבתי לבודפשט עם זוגתי, והתחלתי להיות חזן בבית הכנסת חב''ד בבודפשט.

 

  • התפללתם בבית כנסת עוצר נשימה? ביקרתם בהיכל תפילה יפהפה? ספרו לנו בטוקבקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיה. פריז
פישר. סאו-פאולו
צילום: לובקה
גליק. ברלין
צילום: סטודיו קרן לצילום
צילום: אורלי דיין
שפילמן. פלורידה
צילום: אורלי דיין
יקל. בודפשט
צילום: Zoltan Jakal
מומלצים