שתף קטע נבחר
 

הבנייה הוקפאה, וגם הפיצוי לעסקים ולתושבים

בדיקת "ממון": רק 17 משפחות קיבלו פיצוי בעקבות הקפאת הבנייה, למרות ש-76 משפחות הגישו תביעות לפיצוי - רובן במסלול הירוק המחייב את משרד הביטחון להשיב תוך 30 יום מהגשת הבקשה. הקבלנים לא קיבלו שקל והם מזהירים מקריסה. משרד הביטחון: התקציב אושר רק בחודש שעבר

הבנייה בשטחים הופסקה לפני כ-10 חודשים, אך הנפגעים מהההקפאה - משפחות, בעלי עסקים וחברות קבלניות - עדיין ממתינים לפיצוי. בדיקת "ממון" מגלה כי עד כה אף חברה עסקית שנפגעה מהקפאת הבנייה לא קיבלה מענה לפנייתה, וכי בינתיים אושרו פיצויים בהיקף של כמיליון שקל בלבד לאזרחים פרטיים.

 

 

למעשה, אף שהוועדה לבדיקת תביעות לפיצויים במשרד הביטחון פועלת כמעט מראשית ימי ההקפאה, רק בחודש מרס הוסדרה פעילותה בהחלטת ממשלה באמצעות שני מסלולים: מסלול "ירוק" עם פיצויים קבועים לכל יישוב, שנועד בעיקר למשפחות פרטיות שקיבלו היתר טרם הקפאת הבנייה, ומסלול "אדום", המיועד בעיקר לחברות עסקיות ולאזרחים הסבורים כי נגרם להם נזק כלכלי גדול יותר מאשר הפיצוי המוצע במסלול הירוק. הקריטריונים פורסמו על ידי משרד הביטחון רק בחודש יולי.

 

וזה אינו העיכוב היחיד: תקציב ראשוני בהיקף של 30 מיליון שקל למתן פיצויים הועבר על ידי משרד האוצר רק ב-1 בספטמבר, כלומר יותר מ-9 חודשים לאחר תחילת הקפאת הבנייה. כתוצאה מכך, אף חברה או משפחה לא קיבלה עדיין את הכסף לידיה.

 

"הביורוקרטים במשרד הביטחון מתעללים במתיישבים ולמרות החלטות ברורות וסיכומים עד היום לא עבר שקל אחד לידי נפגעי הקפאת הבנייה. אני קורא לראש הממשלה להתערב אישית ולדאוג לכך שהסיכומים שהגענו אליהם ייושמו בפועל", אמר ל"ממון" ח"כ דני דנון, שגיבש יחד עם משרד האוצר את המסלול הירוק.

 

נתוני משרד הביטחון מגלים כי מאז פרסום הקריטריונים הגישו 7 חברות עסקיות בקשות לקבלת פיצויים אשר טרם אושרו או נדחו. כמו כן הגישו 76 משפחות תביעות פיצויים, רובן במסלול הירוק, המחייב את משרד הביטחון להשיב תוך 30 יום מהגשת הבקשה. רק 16 בקשות נענו והמשפחות קיבלו פיצויים בהיקף של מיליון שקל. מדובר בסכום זניח לעומת היקף הפיצויים שתידרש המדינה לשלם בסופו של דבר - בין 100 ל-200 מיליון שקל על פי אומדנים של גורמים בכנסת.

 

היקף הפיצויים הנמוך ששולם עד כה נובע מכך שהמדינה טרם שילמה פיצויים לחברות עסקיות, וכן ממיעוט הבקשות שהוגשו על ידי הציבור ואושרו. משפחות פרטיות רשאיות להגיש בקשות עד 25 בספטמבר 2011.

 

סכנה לקריסה כלכלית של החברה

מה המשמעות עבור מי שממתין לפיצויים? עבור חברת הנדל"ן "נאות הפסגה" שבידיה תוכניות מאושרות לבניית כ-2,400 יחידות דיור בעיר מודיעין עילית, המשמעות היא, לדברי המנכ"ל אמיר זקן, סכנה לקריסה כלכלית של החברה: "מדובר בפרויקט הדגל של החברה ומאז עצירתו, הוקפאה למעשה כל הפעילות של החברה, למעט זו מול משרד הביטחון לטובת השגת השיפוי וחידוש הבנייה.

 

"מתוך כ-2,400 דירות השלמנו את בנייתן של 500 יחידות וצו ההקפאה מונע מאיתנו להמשיך להתקדם. כרגע לא ברור מה יעלה בגורל הפרויקט כאשר 80 דירות נמכרו על הנייר עוד לפני שהוכרזה ההקפאה. נאלצנו לפטר את רוב העובדים שלנו ולמחזר איגרות חוב שהנפקנו לציבור באמצעות הלוואה בנקאית. אני מאוכזב מההתנהלות של ממשלת ישראל כי היא לקחה על עצמה אחריות לפצות את נפגעי ההקפאה ברגע שעצרה את הבנייה, אולם היא איננה עומדת בהבטחה".

 

החברה הגישה תובענה בדרישה לקבלת פיצויים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.

 

"לא העלנו בדעתנו שהר-אדר תיכלל בהקפאה"

לצד החברות שפעילותן נפגעה משמעותית, גם מאות וייתכן שאף אלפי משפחות, ספגו נזקים כלכליים כאשר נדרשו לדחות בקרוב לשנה את בניית ביתן. במהלך תקופה זו הן נאלצו לשאת הן בתשלומי המשכנתא שנטלו על הבית החדש, והן בתשלומי שכירות.

 

אחת מהן היא משפחת פוליצר שרכשה קרקע לבנייה במועצה הר-אדר הסמוכה לירושלים. "האבסורד הוא שאנחנו בכלל משפחה חילונית עם דעות פוליטיות של שמאל-מרכז", אמרה יפעת פוליצר. "קנינו שטח ביישוב שהוא בלב הקונצנזוס ולא העלנו על דעתנו מצב כזה, שבו יקפיאו בנייה ביהודה ושומרון והר-אדר, שבחלקה נמצאת בתחומי הקו הירוק, תיכלל בה.

 

"כשלקחנו את המשכנתא עברנו לדירה קטנה יותר במבשרת ציון כי חשבנו שהבנייה תארך זמן קצר. לא תארנו לעצמנו שיוסיפו לנו עוד 10 חודשי המתנה. לא רק שעדיין לא קיבלנו את הפיצויים, גם אם נקבל הם יהיו נמוכים משמעותית מהנזק שנגרם לנו. כל מערך החיים שלנו השתבש. נאלצנו לקחת עוד הלוואת גישור וגם לחפש לילדה גן ביישוב אחר".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "תקציב של 30 מיליון שקל למימון הפיצויים בעקבות הקפאת הבנייה אושר בכנסת רק ב-26 באוגוסט, והועבר למשרד הביטחון ב-1 בספטמבר. משרד הביטחון קיבל 83 תביעות, מתוכן 7 תביעות מצד חברות. למרות הזמן הקצר שעבר מאז אושר התקציב, אושר תשלום ל-16 תביעות בסך כמיליון שקל.

 

"חלק מהתביעות התקבלו ללא כל המסמכים הדרושים. משרד הביטחון פועל לקצר את התהליכים ככל שניתן על מנת לאשר תשלום לתביעות המוצדקות בהקדם האפשרי. מאחר שמדובר בכספי ציבור, עלינו לפעול באחריות ולאזן בין הצורך לתת מענה מהיר לבין הצורך לוודא שהתביעות אכן מוצדקות. תביעות החברות העסקיות דורשות חוות דעת מקצועית של מומחים חיצוניים (שמאים/מהנדסים/רואי חשבון), ואנו פועלים על מנת לקבל את חוות הדעת באופן המהיר ביותר".

 

כמה פיצויים תקבל כל משפחה?

במסלול הירוק מקבלים פיצוי על נזקים ישירים בלבד שנגרמו לנפגעי ההקפאה, כלומר עבור דמי השכירות שהן נאלצו לשלם במשך עשרת החודשים. לפיכך, אין צורך בהוכחת נזק נוסף כמו במסלול האדום, שבו דורשות המשפחות פיצוי גבוה יותר. שיטת הפיצוי שנקבעה היא תשלום אחד של 10 חודשי שכירות לבית המקביל לזה שאמור היה להיבנות.

 

גובה שכר הדירה נקבע על פי אומדן השמאי הממשלתי לדמי שכירות עבור מ"ר, ומשתנה כמובן מיישוב ליישוב בהתאם למחירי השוק. כל מטר נוסף ל-150 המ"ר הראשונים מזכה בפיצוי נמוך ב-40% ומעבר ל-180 מ"ר - בפיצוי נמוך ב-60%. פיצוי מופחת ב-40% יינתן גם בעבור מ"ר של מרתף או גג.

 

הפיצוי יינתן לכל היותר 30 יום מיום הגשת הבקשה. כך, אם המשפחה תכננה להקים בית פרטי עם שטח בנוי של 150 מ"ר, בהר-אדר היא תקבל כ-57,000 שקל, באריאל כ-45,000 שקלים וביצהר כ-30,000 שקל.

 

משפחה שתכננה לבנות בית של 120 מ"ר בבית"ר עילית תקבל פיצוי של 33,600 שקל, באלון מורה 18,000 שקל ובגבעת זאב 42,000 שקל.

 

חישוב הפיצויים לחברות מורכב יותר וכולל פיצוי על נזקים ישירים ועקיפים כמו עלויות מימון ואחסנת חומרים, וכל מקרה נדון לגופו על פי חוות דעת של שמאי, מהנדס ורואה חשבון.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המדינה תידרש לשלם 200-100 מיליון שקל
צילום: AFP
מומלצים