שתף קטע נבחר
 

התרוקנות

על "סימן המפתח" שמעתם? כשחוזרים הביתה, המפתחות ביד, הדלת נפתחת – ואנחנו חייבים להתפנות. למה נשים צריכות להתאפק (עד שלב מסוים) ואיך אפשר לנצל את הצורך הטבעי לפעילות ספורטיבית. הפיזיותרפיסטית מיקי רוזנברג מסבירה

"לפני שיוצאים מהבית עושים פיפי!", מי לא שמע את המשפט הזה מאמא כשהיינו ילדים (ונדמה לי שרוב האמהות, כולל אני, ממשיכות להשמיע לבנותינו אותו גם היום).

אבל, מסתבר שכשאנחנו עושות זאת, אנחנו עלולות לפגום בתהליך הטבעי של ההשתנה - טעות שעליה נשים משלמות בגיל מבוגר יותר. מיקי רוזנברג, פיזיותרפיסטית מומחית לטיפול ושיקום רצפת האגן, אומרת ש"אסור ללכת לשרותים באופן יזום ואין להתערב בתהליך הטבעי של הטלת השתנה הכולל שלבים אחדים". והנה הפירוט:

  • בדפנות השלפוחית חיישנים הרגישים ללחץ. כשמצטברים בתוכה נוזלים בכמות של כ- 150 סמ"ק מתעוררת ההתראה הראשונה, שחולפת במהרה ולכן - אין להיענות לה.
  • ההתראה הבאה תתרחש כשבשלפוחית יהיו כ- 400 סמ"ק נוזל – ואז צריך ללכת לשרותים, כשנכנסים לשרותים והגוף מוכן, המוח ממשיך את תהליך ומשגר הוראה להתרוקן.

    נשים שהולכות לשרותים בהתראה הראשונה מרגילות את הגוף להתעלם מהתהליך הטבעי ומשכיחות ממנו את המנגנון הבריא והיעיל שמסוגל לאגור כמות גדולה יותר של נוזלים לפני ההתרוקנות.

 

כמה שותים?

ביום אנחנו אמורים לשתות 8 – 12 כוסות שתייה. כמות גדולה יותר עלולה לשטוף את המלחים מהגוף ולגרום לתחושת צמא גדולה – ולגרום גם להתייבשות שנגרמת מהמחסור במלחים. מי ששותה כמות סבירה תצטרך להתרוקן 4-5 פעמים ביום. כמובן ששתיית כמות מרובה יותר וכן קפאין או קוקה קולה יגדילו את מספר ההשתנות. בגיל המעבר סביר שנקום בלילה להשתנה אחת. צריכה להיות התאמה בין כמות השתיה למספר ההשתנות (ולכמות) מספר גדול יותר של השתנות עלול להעיד על בעיה וכדאי להבדק אצל אורולוג או אורוגניקולוג. שמומחיותו טיפול בבעיות הקשורות להתרופפות שרירי רצפת האגן (הפרעות בשליטה על מתן השתן).

 

הכירי את רצפת האגן שלך

רצפת האגן היא רקמה רכה ללא תמיכה גרמית ועליה לעמוד בעומס עצום; היא הנושאת את כל הגוף , את אברי הבטן; המעיים והרחם בעיקר בעת ההריונות והלידות ואת משקל הסלים שאנחנו סוחבות מהשוק, כל קפיצה וניתור, פעילות ספורטיבית ואפילו פעולה יומיומית פשוטה כמו דיבור – יוצרים לחץ תוך בטני שמצטבר על רצפת האגן. בסופו של דבר מתרחשת התרופפות שמזכירה התרופפות של גומי שנמתח ולא מתכווץ בחזרה.

איך תזהי סימני התרופפות?

על "סימן המפתח" שמעתן? כשחוזרים הביתה, המפתחות ביד, הדלת נפתחת – והשתן בורח – למה אנחנו לא יכולות לחכות ? ואיך התאפקנו עד עכשיו ? התשובה פשוטה ומעידה על התרופפות שרירי רצפת האגן. מעגל ההשתנה מתחיל בתחושה הפיזית של הצורך, בשלב הבא ממשיך התהליך במוח. המפתח והדלת הנפתחת מאותתים למוח שאנחנו קרובות – והתהליך ממשיך בלי שליטה. סימנים נוספים הם בריחת שתן כשמתעטשים או כשצוחקים. מיקי ממליצה לא לחכות ולא להזניח ולתרגל את חיזוק שרירי האגן מגיל צעיר או לכל המאוחר אחרי לידה.

 

נשים עובדות עם כל השרירים, חוץ משרירי רצפת האגן. לא פעם מפעילים פעולה של דחיפה במקום לכווץ מה שגורם לצניחת רצפת האגן ולכן ראשית אנחנו צריכות ללמוד איפה בכלל נמצא השריר, אלו פתחים הוא סוגר ומתי הוא צריך לעבוד.

מדובר בשריר טבעתי בצורת 8 הסוגר את השופכה והוגינה מקדימה ואת פי הטבעת מאחור, זהו שריר רצוני שעובד עם שרירים אחרים שמרימים את רצפת האגן .

הטיפול :

הפיזיותרפיסטית מגרה ידנית את האזור ומבקשת מהנשים שיכווצו – עד שהן מזהות את השריר. היא מלמדת אלו תרגילים יש לעשות לחיזוק, ובמקרים קשים היא תשתמש במערכת ביו פידבק ממוחשבת.

 

  • מיקי רוזנברג מדריכה נשים בקבוצות לאחר הלידה ומטפלת פרטנית בנשים בביתה.  

 

  


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיזיותרפיסטית מיקי רוזנברג
צילום: אסי פרידמן
מתי ניגשים לשירותים?
לאשה בפייסבוק
מומלצים