שתף קטע נבחר

 

המעבד החזק בישראל: i7 עם שש ליבות

יותר ליבות, יותר טוב? לקחנו את מעבד שש הליבות של אינטל, Core i7 980X לנסיעת מבחן. האם שווה להשקיע במעבד כה חזק ויקר? מהו הפער בינו ובין מעבדים קודמים? בדקנו

מזה כחצי שנה משווקת אינטל בארץ ובעולם את ה-980X, מעבד Core i7 בעל שש ליבות. לאחרונה הודיע פול אוטליני, מנכ"ל אינטל, כי פלטפורמת הדור הבא של אינטל, Sandy Bridge, תצא לשוק מוקדם מהצפוי - אך כיום, ה-980X הוא מהמעבדים הכי חזקים שנמצאים על המדפים לשוק הביתי.

 

חשוב להזכיר שגם ל-AMD יש מעבד שש ליבות משלה, ה-Phenom II X6, אבל בהתחשב בדומננטיות של אינטל בשוק – החלטנו לעמת את הבן למשפחת ה-Core i – מול המשפחה עצמה ולתת תשובה מלומדת לשאלה הצרכנית: האם באמת שווה לשלם בשביל שש ליבות או שאפשר להסתפק בארבע?

 

איך בדקנו?

בניגוד לבדיקה הקודמת שלנו, שם עימתנו את הארכיטקטורה החדשה דאז, Nehalem, עם קודמתה, מבחינה מתודית המלאכה שלנו הפעם הייתה קלה: ה-980X הוא בן לסדרת Core i7, משתמש באותה התושבת (בניגוד ל-Sandy Bridge שלו, שוב, תהיה תושבת חדשה).

 

למעשה, כדי להתקין אותו במערכת הקיימת שלנו, כל מה שהזדקקנו לו הוא שדרוג BIOS קטן.

 

המערכת היא אותה המערכת ששימשה אותנו במבחן הביצועים הקודם של ה-Core i7. הלוח הוא אותו לוח אם של אינטל – DX58SO, מופעל ערכת השבבים X58 המלווה את סדרת ה-Core בפלח העליון. אליהם נוסף כונן SSD בנפח 250 גיגבייט.

 

מכיון שחלפו שנתיים מאז הבדיקה הקודמת, וכרטיסי Radeon 4850 התיישנו וקשים להשגה, השתמשנו בכרטיס מסדרת 5770 – בעל ביצועים דומים. גם הפעם, האנשים הטובים בזיג-זג סייעו לנו בהרכבת המערכת והשאילו לנו מארז הולם למעבד.

 

ה-980X פועל במהירות שעון גבוהה למדי של 3.33 גיגהרץ, והוא כמובן, בעל 12 נימים (Threads). המתחרה מולו הוא ה-965X שפועל במהירות שעון כמעט זהה: 3.2 גיגהרץ, אך כמובן, על ארבע ליבות בלבד.

 

להוציא את הדינר על חצי תריסר?

ערכנו ל-980X כמות גדולה של מבחנים – סינתטיים, כלומר, כאלה שסתם נועדו לדחוק אותו לקצה ולהשוותו מול מערכות אחרות, ומבחני "העולם האמיתי" – כדי לבדוק כיצד הוא מתמודד עם משימות ושימושי יומיום כמו פריסת וידאו, חישובים, דחיסת קבצים או חישובים פיזיקליים לסביבת משחקים.

 

לנוחותכם, חילקנו את התוצאות לפי שימושים עיקריים – כך שכל אחד יכול לבדוק איך המעבדים מתמודדים בקטגוריה החשובה לו בפועל.

 

כדי לבחון את השוני בעיצוב הליבה (Gulftown מיוצרת ב-32 ננומטר ובעיצוב מעט שונה לעומת Bloomfield של ה-45 ננומטר, כאשר לראשונה זיכרון מטמון גדול יותר של 12 מ”ב), ולבדוק האם באמת לשתי ליבות נוספות יש השפעה משמעותית, עשינו ל-980X תרגיל "מלוכלך":

כיבינו במכוון שתיים מהליבות דרך הגדרות במערכת ההפעלה (Windows 7 32 Bit – כדי להשיג תנאים שווים ל-965X), וערכנו שוב את המבחנים לארבע ליבות בלבד.

 

נקודה חשובה לציון: על אף נרחבותן של הבדיקות, המטרה העיקרית שלנו היא לתת תשובה על השאלה הצרכנית - האם זה שווה את הכסף?

 

מולטימדיה ועיבוד וידאו

בדקנו את ה-980 עם תוכנת Cinebench, שמטרתה היא לבדוק ביצועים פריסת וידאו והצגתו.

 

בתוצאות הבדיקה לליבה בודדת, למעשה מעבד הארבע ליבות, ה-965X מדור ה-45 ננומטר הוציא מעט תוצאות טובות יותר מה-980: 4,178 נקודות לעומת 3,889 לשש הליבות ו-3,875 ל-980 עם שתי ליבות מושבתות.

 

אך כשהרצנו את המבחן מרובה הליבות – ה-980X מתגלה במלוא אונו: 21,497 נקודות למעבד שש הליבות, לעומת 17,888 בלבד ב-965X ו-13,597 נקודות כאשר שתי ליבות ב-980X כבויות.

 

כאן, לתוספת הליבות יש משמעות – מדובר בשיפור של עשרים אחוזים לערך.

 

באופן דומה, מבחן הגרפיקה ב-OpenGL שמציע Cinebench, מציג הפרש של 2,292 לטובת מעבד השש ליבות (6,314 נקודות ב-965X לעומת 8,606 ב-980) – שיפור לא מבוטל של 36.3 אחוזים.

 


 

באופן אנומלי משהו, אך מעניין, ה-980 בגירסה מושבתת הליבות, הוציא תוצאה גבוהה יותר מאשר שש הליבות במלואן, אבל בהפרש זניח: 8,848 נקודות. בדקנו את המעבד החדש יותר גם עם Cinebench11. בעיבוד וידאו, לשש הליבות היה יתרון מובהק עם ציון של 8.08 לעומת הפעלה עם ארבע ליבות, שהשיגה רק 4.25.

 


 

בעיבוד גרפיקה בתקן OpenGL לא נרשם יתרון משמעותי לשש הליבות: 65.91 לעומת 64.93, פחות מפריים בודד בשניה – זניח לחלוטין.

 

חישובים ודחיסת קבצים

מה יותר טוב לבחינת כוחו של מעבד רב ליבות מאשר אתגרי חישוב?

 

העמסנו על ה-980X שלושה מבחנים. אחד, מבחן מעשי של דחיסת קבצים, המבחן של תוכנת הדחיסה WinRAR, ושני מבחנים סינתטיים: SuperPIE – שמעמיס על המעבד חישוב של הערך של פאי לרמה של ספרות רבות אחרי הנקודה, ו-PCVantage 2010.

 

במבחן של WinRAR, שוב מראה ה-980X למה שש ליבות יותר טובות מארבע. ה-X980 הצליח לדחוס 3,523 קילובייט בשניה, לעומת 3,299 ב-965X. תעלול כיבוי הליבות שלנו, אגב, הצניח את הציון כאן לרמה של 2,614 ק"ב לשניה בלבד.

 


במבחן SuperPIE, לחישוב של 32 מיליון ספרות אחרי הנקודה של ערך פאי, לקח ל-980X זמן של 11 דקות, 27 שניות ו-41 מילישניות. כאשר השבתנו שתיים מהליבות, אותה המטלה בוצעה תוך 11 דקות, 22 שניות ו-94 מילישניות - הפרש זניח ובלתי משמעותי.

 

הציונים ב-PCVantage היו דומים: 12,959 ו-12,826 נקודות לשש וארבע ליבות ב-980X, בהתאמה. מה שמאשש את הסברה שבמבחנים סינתטיים לחישוביות, אין לשש הליבות יתרון משמעותי מול ארבע.

 


 

משחקים ותלת ממד

כדי למדוד את הביצועים במשחקים בפועל, השתמשנו בתוכנת Fraps כדי לנטר את קצב הצגת הפריימים הממוצע במשחקים כבדים כמו Crysis ומשחק המירוצים Dirt 2. על אף שבמשחקים עיקר הנטל נופל על כתפיו של הכרטיס הגרפי, מעניין לראות את השפעת המעבד הראשי על חישובי האובייקטים במסך, חישובים פיזיקליים ועוד חישובי רקע המתבצעים במשחקים גדושי פעילות.

 

כל משחק נבדק בתנאים זהים (אותה הסצינה, ברזולוציה של 1024 על 1280 פיקסלים ורמת פרטים מקסימלית) פעמיים: פעם אחת בלי AntiAliasing, ופעם אחת עם AA ברמה של פי ארבעה.

 

למתעניינים, סצינות הבדיקה שלנו היו Contact ב-Crysis, ומירוץ ה-Morroco Trailblazer, בגירת ההדגמה של 2 Dirt. כל סצינה נדגמה מספר פעמים.

 

בקרייסיס, ללא AA, קצב הפריימים הממוצע שנמדד היה זהה במצב העבודה עם שש ליבות ועם ארבע – 27 ו27.79 פריימים לשניה. עם AA של פי ארבעה, שש ליבות לעומת ארבע, השיגו 5.8 פריימים יותר בממוצע. הפרש קטן, אך קיים.

 


 

גם ב-Dirt, ההפרש בין שש ליבות לארבע בלבד, היה זניח עד לא קיים – 80.58 לעומת 82 פריימים לשניה.

 


 

בעזרת מבחן התעשיה הידוע לביצועי תלת ממד, 3DVantage 2010, יכולנו להשוות גם את ביצועי ה-980X לאחיו מרובע הליבות. המבחן הסינתטי מצביע על יתרון משמעותי למעבד שש הליבות. מדוע?

 

ה-980X כשכל ליבותיו פועלות, הוציא ציון של 9,571 נקודות. עם ארבע ליבות בלבד, המעבד עם ליבת Gulftown השיג ציון של 8,928 נקודות. זאת, לעומת 8,398 נקודות "בלבד" ל-965X. מדובר בשיפור של כ-14 אחוזים בביצועים בין דורות הייצור השונים.

 


 

דיון ומסקנות

אם נסתכל על התמונה הגדולה, הרי שלמעבד שש הליבות של אינטל, יש יתרון משמעותי על אחיו בן ארבע הליבות כשמדובר במטלות של עיבוד וידאו ותמונה, ופעולות חישוב מעשיות, כמו דחיסת קבצים שמנצלות היטב את שש הליבות – ומציג שיפור של עשרות אחוזים.

 

במשחקים, התמונה מעט מורכבת יותר. בשעה שהמבחן הסינתטי מצביע על שיפור מה בביצועים בעקבות התוספת של שתי ליבות, הנתונים במשחקים בפועל אומרים אחרת.

 

ניתן לייחס זאת לעובדה, שהמשחקים שנמצאים כיום בשוק, עוד לא מותאמים לנצל את כל הליבות שמציע ה-980X (יש לא מעט תוכנות שאינן יודעות לנצל כראוי אפילו ארבע ליבות).

 

המחיר של שניהם, ה-965 וה-980, נע באזור ה-5,000 שקלים סכום שיכול לממן שתי מערכות מחשב פשוטות. באופן מפתיע – בחלק מהחנויות המופיעות באתר זאפ, ה-965 נמכר במחיר גבוה מה-980, ככל הנראה בשל ביקוש גבוה יותר למעבד ארבע הליבות שכבר התבסס בשוק.

 

לכן ההמלצה הסופית שלנו, היא כזו: אם אתם צופים הרבה בסרטי HD על המחשב ותכני וידאו או מבצעים עליו עבודת עיבוד וידאו כמו עריכה, או לחליפין, מפעילים בקביעות תוכנות אשר דורשות כוח עיבוד זמין ו"פראי" ויודעות לנצל שש ליבות (שווה לבדוק מראש באתר יצרן התוכנה) – זו הוצאה משתלמת עבורכם.

 

לגיימרים שביניכם, ההמלצה הזו מעט מסויגת יותר. אם ההפרש בין המעבדים הוא לא גבוה שש הליבות שוות את ההשקעה. אבל אם ההפרש עולה על כמה מאות שקלים - שמרו את הכסף שלכם לטובת כרטיס מסך חזק יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים