מ' התשתיות לצרכנים: בדקו אם מכלי הגז תקניים
במשרד גילו לאחרונה מכלים עם עבודות ריתוך חובבניות, ללא מספר סידורי, כששם הספק חסר וסביבם ריח גז חריף. נגד החשודים ננקטים צעדים אולם המשרד מבקש: "על הצרכנים לגלות ערנות ולבדוק את המכל שברשותם"
האם בלון הגז שלכם עומד בתקן? משרד התשתיות הלאומיות מתריע: צרכנים, היזהרו משימוש במכלי גז בישול לא תקניים. מדובר במתקנים שאשמת אי תקניותם היא על הספקים, אולם משום מה, המשרד מגלגל את העניין לפתחם של הצרכנים ומבקש: "על הצרכנים לגלות ערנות ולבדוק את המכל שברשותם".
במינהל הדלק והגז במשרד התשתיות הלאומיות מוסרים כי קיימים מספר סימנים המעוררים חשד כי בלון גז אינו עומד בתקן: למכל רותך צווארון בצורה לא מקצועית, על גבי המכל מופיעים סימנים של שפשוף עמוק (כמו עבודת השחזה על גוף המכל), למכל אין מספר סידורי, שם הספק חסר או מחוק, באזור המכל קיים ריח חריף של גז.
מכל תקני | מכל לא תקני |
מספר סידורי שמופיע על הצווארון | מספר סידורי עשוי להופיע, לצד ריתוך על גוף המכל |
במכל ללא צוארון: מספר סידורי על לוחית הזיהוי | |
חותמת של מכון התקנים | אין |
ריתוכים נקיים ומקצועיים | ריתוכים לא מקצועיים: מרושלים. סימני חיתוך, השחזה וריתוך על המכל עצמו |
אם מתעורר חשד לשימוש במכלים שאינם תקינים, יש לפנות לספק הגז ללא דיחוי ולדרוש כי יבדוק את המכלים. לחלופין, ניתן לפנות לטכנאי גז מקצועי אשר אינו קשור לספק הגז, אך שירות זה כרוך בתשלום.
עניין המכלים הלא תקינים נתגלה בביקורות שונות שערכו אנשי אגף הפיקוח והבטיחות של מינהל הדלק והגז במשרד התשתיות הלאומיות. הבודקים מצאו כי קיימים בשוק מכלי גז אשר עברו שינויים וריתוכים ומהווים סכנה למשתמש בהם ולסביבתו. המכלים שאינם תקניים נתפסים על ידי מפקחי האגף, מחולטים, ונגד החשודים ננקטים הליכים משפטיים.
ש.א.מ מרכז הגז שיבשה מכלי גז
ואכן, ביהמ"ש המחוזי בת"א קבע השבוע שחברת ש.א.מ מרכז הגז שיבשה מכלי גז של חברות אחרות ומילאה בהם גז משל עצמה, ובכך הפרה את לכאורה את כללי הבטיחות וגרמה סיכון לצרכנים. החברה נתפסה באזור קלאנסווה שבמשולש, בפעילות יזומה של משרד התשתיות בעת שהזמינה לכאורה זיוף מכלי גז גנובים של חברות מתחרות. מדובר בפעולות שכללו החלפת סימני זיהוי והחלפת מגני גז וצביעת המכלים, שמנהל התפעול הודה בה, ובית המשפט הטיל אחריות ישירה על בעלי החברה ומנהליה.
מכלים שאינם תקניים עלולים להיות מסוכנים לבריאות. תקן ישראלי 70 קובע את החומרים שמשתמשים בהם לייצור המכלים, את מבנה המכלים, סימונם ודרכי בדיקתם, וזאת בכדי להבטיח את בטיחות השימוש במכלים. על פי התקן לאחר כל תיקון בריתוך יעבור המכל טיפול תרמי, ייבדק ויתאים לדרישות בדיקת העמידות בלחץ.
צו פיקוח על מצרכים ושירותים משנת 1990 המתייחס למכלי גז קובע כי ספק גז, רשאי לספק לצרכן רק מכל גז המסומן בסימון של ספק הגז. בנוסף אוסר הצו על השחתה, מחיקה, שינוי או הסתרת הסימון שעל המכל, אלא אם כן הסימון המחודש נעשה על ידי מכון התקנים ובהסכמה של בעל מכל הגז שסימנו מוטבע על המכל.
רשימת הספקים המורשים לאספקת גפ"מ, מופיעה במלואה באתר האינטרנט של משרד התשתיות הלאומיות. חשוב לדעת כי על פי החוק ספק הגז צריך לבצע בדיקת תקינות מדי חמש שנים, ללא תשלום.