ח"כים: להסיר את העננה מעל הגיור הצה"לי
בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה קראו הח"כים לקיים כינוס דחוף שבסופו יובהר כי הגיור הצה"לי כשר. ח"כ חסון: "אם לא יוכרז כי הגיור מוכר - נפנה למבקר המדינה"
הוועדה לביקורת המדינה קראה הבוקר (יום ב') לרב הראשי לישראל שלמה עמאר להסיר את העננה שהוטלה על הגיור בצה"ל במהלך דיון שנערך לאחרונה בבג"ץ. חברי הוועדה קראו לכינוס דחוף - עוד לפני יום הכיפורים - שבו ישתתפו הרב עמאר, הרב הראשי לצה"ל, המשנה ליועץ המשפטי ואנשי מערך הגיור בלשכת ראש הממשלה, כדי לקבוע שהגיור בצה"ל תקף ומקובל על רשויות המדינה.
בדיון הסוער שהתנהל בוועדה אמר יושב הראש, חבר הכנסת יואל חסון, כי דברי נציגת פרקליטות המדינה בבג"ץ, עורכת הדין יוכי גנסין, שהתפרשו כהטלת ספק בתוקף הגיורים בצה"ל, פגעו פגיעה אנושה באלפי חיילים שגוירו בצבא. חסון ביקש מגנסין הבהרות - האם אכן הטילה ספק בדיון בבג"ץ בכשרות הגיור הצה"לי.
הפרקליטה נדרשה להסביר (צילום: גיא אסיאג)
גנסין השיבה כי לא הטילה ספק בתוקף ההלכתי של הגיורים. היא הסבירה כי עלו שאלות טכניות בטבען באשר לסמכות הרבנים הצבאיים היושבים לצד דיין הגיור. עורכת הדין אמרה כי לאחר פרוץ הסערה ביקשה מהרב עמאר לכנס דיון דחוף בסוגיה, וכי צה"ל עצמו דחה בעבר דיון דומה שבו היה אמור לספק מענה לשאלות שעלו.
דברים אלה עוררו סערה בקרב המשתתפים בדיון. חבר הכנסת זבולון אורלב פנה לעורכת הדין: "ההבהרה שהפרקליטות הוציאה לאחר פרוץ הסערה מגומגמת, וגם כאן אינך אומרת דברים ברורים". חבר הכנסת יוחנן פלסנר לקרא ליועץ המשפטי לממשלה לקבוע כי הליך הגיור בצה"ל הוא תקין ומחייב את רשויות שלטון החוק.
"אני המום ונדהם מרוע הלב בארץ הזאת, הגורם ללוחמים קרביים שמפנים את זמנם החופשי המועט לתהליך גיורם, להיות מסומנים. יש בישראל מי ששונאים את מי שאינו יהודי על פי הלכתם שלהם", אמר חבר הכנסת שלמה מולא. וחברת הכנסת מרינה סולודקין קראה לרבנות הראשית לנקוט צעדים חריפים נגד הרבנים באשקלון, בראשון לציון, ברחובות ובאשדוד, המסרבים לרשום את החיילים שעברו תהליך המרה וגיור.
בדיון בכנסת השתתף גם ראש אכ"א לשעבר, האלוף במיל' אלעזר שטרן, שתבע כי מדינת ישראל תודיע שכל מגוירי צה"ל יכולים
לעלות לתורה ביום הכיפורים הזה. "הצל שהוטל על אלפי חיילים ועוד עשרות אלפים שגוירו בעבר גורם לכך שיהיה לי קשה ביום הכיפורים הקרוב לחוש יהודי", אמר. "מדינת ישראל צריכה לעמוד מאחורי אותם חיילים ולא לטרטר אותם. זוהי השפלה של אנשים. הלוואי ואזרחים בישראל היו יודעים על היהדות מה שיודעים אלה שגוירו בצה"ל".
מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב אורי רגב אמר כי "חמורה העובדה שהפרקליטות העלתה ספקות באשר לתוקף הגיור הצה"לי במקום להעניק לו גבוי מלא. הדיון הוכיח כי הפתרון לבעיית הגיור אינו לכפות על רבנים חרדיים לקבל גיורים פסולים בעיניהם באמצעות בית המשפט. המדינה צריכה לבטל את המונופול שניתן לרבנות ההולכת ומקצינה, להכיר בגיורים הנעשים במסגרות יהודיות מקובלות, ולאפשר נישואין אזרחיים ונישואין של כל הזרמים".
ח"כ חסון סיכם: "אני מאמין שבדיון זה יוסר ויימחק סימן השאלה שהוטל על הגיור בצה"ל, השורה התחתונה צריכה להיות שתהליך הגיור בצה"ל מוכר ומחייב. אם הדבר לא יקרה, הוועדה תקרא למבקר המדינה לבחון כיצד קרה שגוף ממלכתי פוסל הלכה מקובלת זה כ-60 שנים, ולפיה הגיור בצה"ל מקובל ומוכר".
בתגובה לדיון בכנסת, אמר הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית כי "הרבנות הראשית הפכה את ההתעמרות במתגיירים לעקרון מקודש בתמיכתה השערורייתית של פרקליות המדינה".