שתף קטע נבחר

 

מחקר ישראלי: תוספי מזון עם ויטמין E ו-C טובים ללב

מחקר שנערך בוולפסון מצא: התוספים המכילים ויטמינים ומינרלים נוגדי חמצון מפחיתים את רמות הסוכר בדם ואת לחץ הדם ובכך מגינים על כלי הדם והלב ומסייעים במניעת התקף

מחקר ישראלי חדש ישמח את מי שנוטלים תוספי תזונה. התוספים המכילים ויטמינים ומינרלים נוגדי חמצון, קובע המחקר, משפרים משמעותית את הגמישות של עורקי הגוף. הם מפחיתים את רמות הסוכר בדם ואת לחץ הדם ובכך מגנים על כלי הדם והלב ומסייעים במניעת התקף לב.

 

חמצון מהווה חלק טבעי מחילוף החומרים של המזון בגופנו, ומתרחש כתוצאה מפירוקן של מולקולות החמצן שמתרכבות עם מולקולות אחרות בגוף. גורמים חיצוניים מזיקים כגון קרינה, זיהום אוויר, אלכוהול, עישון ועוד מאיצים את התהליך הזה, וגורמים להיווצרות רדיקלים חופשיים המחמצנים את הכולסטרול הרע, שהופך לגורם מזיק לכלי הדם.

 

כאשר רמת הרדיקלים החופשיים גבוהה מרמת נוגדי החמצון בגוף, גובר הסיכון לטרשת עורקים: מצב בו רובד שומני שוקע על דפנות העורקים ועלול לגרום לחסימת הדם. השאלה אם נטילת תוספי תזונה המכילים נוגדי חמצון עשויה להאט את התהליך הטרשתי, שנויה במחלוקת בין החוקרים.

 

שיפור בכל המדדים

המחקר הישראלי, שנערך בבית החולים וולפסון, ביקש לבחון את השפעותיהם של נוגדי חמצון - ובהם ויטמין C ו‭,E-‬ קואנזים ‭Q10‬ וסלניום - על גמישות העורקים וסמנים המעידים על התפתחותן של מחלות לב בקרב אנשים הנמצאים בסיכון לחלות בהן. החוקרים בדקו 70 מטופלים שסבלו לפחות משני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, בהם יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומנים בדם, עישון ורמה נמוכה של כולסטרול טוב.

 

הנבדקים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה במשך שישה חודשים שני כדורים ליום של תוסף תזונה מוכר (מיד-לייף גארד‭,(‬ המכילים את הוויטמינים סי, אי, סלניום וקואנזים קיו‭.10-‬ קבוצה שנייה קיבלה כדורי פלצבו, שאינם מכילים כל תוסף.

 

בקרב הנבדקים שנטלו את התוסף, חלה בתום שישה חודשים ירדה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי (הנמדד בעת התכווצות שריר הלב) מ‭145-‬ ל‭136-‬ בממוצע. גם לחץ הדם הדיאסטולי (הנמדד בעת ששריר הלב במנוחה) ירד אצלם משמעותית בתקופה הזו, מ‭78-‬ ל‭.75-‬ גם במדדי גמישות העורקים חל שיפור. בקרב חברי הקבוצה השנייה, שקיבלו את הכדור שלא הכיל ויטמינים, לא חלה ירידה בערכי לחץ הדם ולא חלה הטבה בגמישות העורקים.

 

אצל חברי הקבוצה שקיבלו את הוויטמינים חלה גם ירידה משמעותית ברמות

ההמוגלובין המסוכר, מ‭7-‬ ל‭6.3-‬ אחוז בממוצע. מדד זה נחשב למדד יעיל בניבוי התפתחות סוכרת ומחלות לב וכלי דם. כמו כן, נמדדו אצלם עליה משמעותית ברמת הכולסטרול הטוב, וירידות גבוליות ברמות השומנים בדם וברמות הכולסטרול הכוללות. המדדים המטאבוליים, בהם המוגלובין ‭,A1C‬ שומנים בדם, כולסטרול ומדדי דלקת לא השתנו אצל חברי הקבוצה שקיבלה פלצבו.

 

החוקרים שביצעו את המחקר - בראשותו של פרופ' ראובן צימליכמן, ראש האגף הפנימי ומנהל מכון ברונר למחקר קרדיו-ווסקולארי בוולפסון ובאוניברסיטת תל-אביב - קובעים כי מחקרם הדגים עליה בגמישות העורקים הגדולים והקטנים אצל חולים שטופלו בתוסף התזונה, וכן ירידה ברמות הסוכר והשומנים בדם כמו גם ירידה בלחץ הדם. לדבריהם, לא ברור עדיין מהו המנגנון שגורם להשפעות כאלה, ואיזה מהוויטמינים שנכללו בו היה אחראי להשלכות החיוביות שנראו במחקר.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגמיש את העורקים. אילוסטרציה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים