שונאים סיכונים? מסלולים סולידיים בקופות הגמל
חלק מהמשקיעים לטווח ארוך מעדיפים תנודתיות נמוכה יחסית בהשקעתם. קופות הגמל, מהסוג המחזיק אחוז קטן של מניות, נותנות מענה לאותם משקיעים, בדומה לקיים בקרנות הנאמנות
עולם מוצרי החיסכון לטווח קצר - קרנות הנאמנות ותעודות הסל, מתאפיין במגוון רחב של מוצרי מדף שמתאימים לכל אפיק השקעה. באופן זה, ניתן להתאים את המוצר על פי אופיו של הלקוח, מהסולידי ביותר ועד לספקולטיבי.
למרות המודעות הנמוכה לכך, גם בעולם החיסכון לטווח ארוך, קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים, קיים מגוון רחב יחסית של אפשרויות השקעה.
הקטגוריה המוכרת ביותר לכולם היא כמובן המסלול הכללי, שמאפשר גמישות גבוהה למנהל ההשקעות, אבל אינו בהכרח מתאים לכלל הלקוחות.
3 מיליארד שקל בשלוש שנים
הבעיה המרכזית במצבים אלו היא שלחלק מהמשקיעים בחיסכון הפנסיוני, בעיקר מבוגרים ופנסיונרים, אין אורך רוח על מנת לחכות להשבת ההפסדים בקופתם. מסיבה זו, פעלו במשרד האוצר לביצוע רפורמה בחיסכון הפנסיוני, אשר במסגרתה יוחל בעתיד ה"מודל הצ'יליאני" (או בשמו העברי "המודל החכ"ם"- חיסכון כספי מותאם), שקושר את גיל העמית לשיעור נכסי הסיכון בקופתו.
לצד המסלול הכללי, התפתחו בשנים האחרונות מסלולים מתמחים כמו מסלול מנייתי, מסלול אג"חי טהור, מסלולים צמודי מדד ושקליים. קטגוריה נוספת שהתפתחה מאוד לאחרונה היא קופות גמל המשקיעות עד 10% במניות.
על פי נתוני אתר הגמל-נט של משרד האוצר לחודש יוני, נאמדת קטגוריה זו בכ-3.7 מיליארד שקלים, ובסך הכל, בשלוש השנים האחרונות גויסו בקופות אלו כ-3 מיליארד שקלים. במקביל, בתקופה זו נפדו מהמסלולים הכלליים כ-18 מיליארד שקלים.
היכולת הפסיכולוגית לספוג הפסדים
מטרת קופות הגמל עד 10% במניות היא שילוב בין תוחלת תשואה חיובית לעמיתים לבין היכולת הפסיכולוגית שלהם לספוג הפסדים בזמן קצר.
כך לדוגמא, הקופות מעניקות פתרון לחלק מאותם עמיתים מבוגרים או שמגדירים עצמם כסולידיים, שעברו למסלול כספית או אג"ח ללא מניות בעקבות המשבר, וב-2009 השיגו תשואה נמוכה יחסית (בעוד הקופות כלליות החזירו ברובן את ההפסדים), בזמן בו שוקי ההון רשמו תשואות דו ספרתיות.
ההבדל בין קרנות הנאמנות לקופות גמל הוא שבקופות הגמל גלומות הטבות מס ייחודיות שאינן קיימות בקרנות הנאמנות. קופות אלו משלבות השקעה באפיקים כגון: אג"ח מדינה, אג"ח קונצרניות ומניות, אשר להערכתנו לאורך זמן, צפויים להניב תשואות חיוביות, ודאי בהשקעה ארוכת טווח כמו בקופת גמל.
מנתוני הגמל-נט, ב-2008, בעוד שהקופות הכלליות איבדו בממוצע כ-18%, ירדו קופות הגמל שמחזיקות עד 10% במניות בשיעור של כ-2% בלבד. ב-2009, שוק המניות המקומי השלים ראלי מרשים של כ-90% אבל חלק מהלקוחות העדיפו להתבצר במסלולים סולידיים ללא מניות כדוגמת הכספית או אג"ח טהור.
בשנה זו, הניבו הקופות הכלליות תשואה ממוצעת של כ-30% בהשוואה לתשואה של 17% בקופות עד 10% במניות. יחד עם זאת, לקוחות שויתרו על חשיפה מנייתית בקופתם נאלצו להסתפק בתשואה של 11% (או 2% בלבד במסלול כספית).
השמירה על תנודתיות נמוכה יחסית בהשקעה חשובה מאוד בהיבט יכולת ההתמדה של המשקיעים. כפי שראינו לא פעם בעבר, ירידות שערים דו-ספרתיות בשווקים גורמות ללקוחות רבים לממש את השקעותיהם ובכך הם מפסידים גם את פוטנציאל העליות העתידי.
בבחינת המשבר האחרון, הקופות עם החשיפה המנייתית המוגבלת ל-10% ירדו בשיעור נמוך יחסית לענף, ולכך, יש משמעות פסיכולוגית המסייעת למשקיעים להתמיד בהשקעתם.
ההנאה מרווח מול הכאב שבהפסד
סוגיה זו נדונה באריכות במחקרים רבים בתחום הכלכלה ההתנהגותית, בהם אלו של פרופ' דניאל כהנמן (זוכה פרס נובל לכלכלה לשנת 2002) ופרופ' עמוס טברסקי ז"ל.
אחד הבולטים שבהם מנתח את חוסר הסימטריה החד בין הערכים שאנשים מייחסים לרווחים והפסדים, תופעה המכונה "שִׂנְאַת סיכון". במחקר שפורסם בספרו "רציונליות, הוגנות, אושר", נמצא שקיים יחס של פי 2.5 בין ההנאה מרווח לבין הכאב הנגרם מהפסד.
המשמעות של ממצא זה בשוק ההון הוא שלקוחות מעדיפים להשקיע בנכסים בעלי רמת ביטחון גבוהה יחסית לרווחים ומנגד, להימנע מהשקעות בעלות תנודתיות חדה שעלולה לגרום להם הפסדים, גם אם הם זמניים ו"על הנייר" בלבד.
לסיכום, להערכתנו, קופות הגמל עד 10% במניות מתאימות בעיקר למשקיעים שאינם רוצים להיחשף לסיכון גבוה מדי בחיסכון הפנסיוני שלהם. ובכל מקרה, מומלץ לקבל ייעוץ פנסיוני בטרם בחירת המסלול.
הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר ליועצים בפסגות בית השקעות
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ייעוץ/שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. פסגות אינה מתחייבת כי שימוש במידע עשוי ליצור רווחים בידי המשתמש. אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד, ובמידע עלולות ליפול טעויות.