השקעות: מה הקשר בין מזג האוויר לבורסה?
מלבד השימוש במונחים דומים כגון "סערה", "מפולת" ו"תחזית", יש קווי דמיון נוספים בין מזג אוויר לבין הבורסה. גם בשוק ההון וגם במזג אוויר קיים רצון לדעת מה צופן לנו העתיד, והתחזיות מהוות גורם חשוב בשיקול הדעת שלנו. וכמו שלא מומלץ לצאת לטיול ביום גשום, מתוך אמונה בלתי מבוססת שיתבהר בקרוב, אסור לפעול כנגד מגמות השוק
"סערות", "מפולות", "תחזיות", "כאשר יורד גשם כולם נרטבים", אלו רק חלק מהביטויים המשותפים להתרחשויות בבורסה ובמזג האוויר.
בשנת 2008 בה חווה השוק את אחד המשברים הקשים של השנים האחרונות, נוספה גם המילה "צונאמי" למילון המונחים.
הקשר הזה במונחים של שני עולמות שלכאורה אינם קשורים, נובע מכך שהפעילות בשוק ההון מערבת רגשות רבים וכסף רב.
לכתבים ולכלי התקשורת יש רצון לתת ביטוי הולם לעולם ההשקעות המורכב וביטויים מעולם מזג האוויר, חזקים וציוריים, מספקים את הסחורה.
ואמנם, מלבד השימוש במונחים דומים, ישנם קווי דמיון נוספים בין מזג אוויר לבין הבורסה.
מה צופה התחזית?
האלמנט הראשון הוא התחזית. גם בשוק ההון וגם במזג אוויר ישנו רצון לדעת מה צופן לנו העתיד. המשקיעים בבורסה מעוניינים לדעת מה יילד יום ומה יקרה בבורסה בעוד דקה, שעה, יום, חודש או שנה.
טווח הזמן המעניין תלוי בסוג המשקיע. אם אני סוחר יומי, אמצא עניין בשאלה מה ייקרה בבורסה בעוד דקות ואם אני משקיע לטווח ארוך, מצב הבורסה למספר חודשים קדימה יסקרן אותי יותר.
בזכות טכנולוגיות מתקדמות, תהליך החיזוי של מזג האוויר כיום הוא מדויק להפליא ומאפשר להיערך בהתאם לתנאים, להתלבש בצורה מתאימה ולהמנע ממצבים קיצוניים ומסוכנים.
בבורסה לעומת זאת, למרות שיפור מה בכלי החיזוי, נותר חוסר הוודאות גבוה וכלים מדויקים לחיזוי כמו אלו שנמצאים בשימוש של חזאי מזג האוויר, אינם בנמצא.
בשנים האחרונות יצא שמן של מכונות מסחר שפועלות על פי אלגוריתמים מתוחכמים שתוכנתו בקפידה, תוכננו ופותחו במשך שנים.
ניתן לומר שהאלגוריתמים הללו מנסים לעשות את מה שמכשירי החיזוי של מזג האוויר עושים.
הבדל חשוב בהשוואה כזו הוא שבשוק ההון התנאים לחיזוי קשים בהרבה ואמפיריים פחות בגלל המעורבות של אנשים ורגשות.
כמו במזג האוויר גם בשוק ההון ביצוע תחזית לטווח ארוך היא משימה קשה, ויש אומרים בלתי אפשרית.
זו בדיוק הסיבה שגם הסוחרים על פי אלגוריתמים משתדלים לפתוח פוזיציות ולסחור לטווחים מאוד קצרים, לפעמים אפילו לשניות בודדות, משום שהמודלים שלהם מתקשים בחיזוי ארוך טווח.
בדומה למשקיע המעוניין לרכוש מניות, כך גם לאדם שמתכנן איזה בגדים להכין לטיול, יש כמה אפשרויות להעריך מה צפוי לקרות.
המשקיע הממוצע פונה לעיתונים ולאתרי האינטרנט כדי ללמוד מה צפוי לקרות בבורסה לפי התחזיות של אנליסטים, כלכלנים ומנתחים טכניים מכובדים.
הבעיה המרכזית היא שתמיד יהיו תחזיות לשני הכיוונים כך שהרבה פעמים המשקיע מוצא עצמו יותר מבולבל מכפי שהיה לפני קריאת התחזיות.
חייו של מי שמתכונן לטיול פשוטים בהרבה. מספיק להיכנס לאחד מהאתרים של מזג האוויר ולראות את התחזית לשבוע הקרוב שבדרך כלל תהיה זהה לזו שבאתרים אחרים.
השקעה ללא תוכנית - לטייל עם סנדלים בגשם
אותי כסוחר וכמשקיע בהחלט מסקרן ומעניין מה יקרה בבורסה בעתיד הקצר והארוך. אני מודע לכך שחיזוי שוק ההון הוא קשה ביותר וודאות של 100% אינה קיימת. התחזית מהווה רק את הכלי הראשוני והבסיסי בקבלת החלטות ההשקעה שלי.
אתם בוודאי שואלים את עצמכם למה אני מתכוון, הרי אם נוכל לדעת מה ייקרה נוכל להרוויח כסף רב. אני טוען שגם אם ניתן לחזות במדויק מה צפוי לקרות למניה מסוימת, כמה אנשים שונים יעשו שימוש שונה במידע כך שחלקם ירוויחו וחלקם יפסידו.
הסיבה לכך היא שמחירי נכסים לא נעים בכיוון אחד רציף וללא תיקונים. תנודות מחיר בכיוון הנגדי הם שגורמים לתגובות שונות מצד אנשים שונים הנובעים ממאפיינים פסיכולוגים שונים, כך שבסופו של המהלך לא כולם יצאו עם אותה תוצאה.
הדבר החשוב ביותר בהשקעות ובמסחר הוא לנהל בתבונה את הסיכונים. הדרך היחידה לנהל נכון את הסיכונים בשוק ההון היא באמצעות תוכנית מסחר מוגדרת. מטרתה של תוכנית המסחר היא להגן על המשקיע מפני הפסדים ונזק גדולים במצב שהוא טועה בכיוון ולמקסם את הרווחים בזמנים שהוא צודק במטרה להגיע לתוחלת רווח חיובית.
על כן, הכרחי להגדיר מראש עוד לפני שנכנסים להשקעה את גובה ההפסד המקסימלי שמוכנים להפסיד ולחילופין לקבוע יעדים לרווח אותו רוצים לקחת.
להיכנס להשקעה ללא תוכנית מסחר זה כמו לצאת לטיול של שבועיים עם סנדלים, מכנס וחולצה קצרים לאזור שבו מזג האוויר הפכפך ויכול להשתנות ממצב שהשמש זורחת לגשם זלעפות תוך דקות.
הבורסה היא דוגמא מצוינת למקום הפכפך עם תנודיות גבוהה שהמעברים בין אופריה לפסימיות יכולים להיות מאוד חדים ומהירים. אותו אדם שדאג לקחת איתו לטיול מעיל גשם, מטריה ונעליים סגורות מקביל לאותו אדם שנכנס להשקעה בבורסה עם תוכנית מוגדרת.
אל תצאו לטיול כשיורד גשם
ישנו קשר נוסף חשוב בין שוק ההון ומזג האוויר. בדומה לעונות מזג האוויר כך בשוק ההון ישנן מגמות.
כל סוחר מתחיל לומד את הכלל הבסיסי שאסור לסחור כנגד המגמה. משקיע שמסתכל על שוק המניות שיורד ללא הפסקה ומחליט בשיא הירידות לקנות מניות מתוך הנחה שזהו נגמרו הירידות ומכאן מתחיל השינוי, דומה לאדם שמחליט לצאת לטייל למרות שהוא רואה גשמים וברקים והוא אומר ומשכנע את עצמו שתוך זמן קצר העננים יתפזרו, השמש תזרח והציפורים יצייצו אך באמצע הטיול הוא מבין שטעה ומתחרט על הרגע שלא דחה את הטיול.
הזיכרון של רוב האנשים כולל אלו המשקיעים בבורסה הוא קצר. בתקופות של גאות ועליות שערים יש נטייה לשכוח ולגמד את הסיכונים כי הכול נראה ורוד והמחשבה על אפשרות להפסד בטלה בשישים.
לעומת זאת בתקופות של מיתון ומפולות בבורסה תחושת הפסימיות והדכדוך משתלטת והרצון לקחת סיכון יורד למינימום.
באופן טבעי יהיה קשה לנו להיזכר כמה חם היה באוגוסט האחרון אם נעשה זאת בחודש ינואר שהרוח המקפיאה נושבת בחוץ, אבל תמיד צריך לזכור שבסופם של ימי החורף הקרים, הרטובים והאפורים מגיעים ימי הקיץ הבהירים והנעימים, וגם להיפך.
לסיום, מעניין לציין כי בדיוק בגלל הקשר הציורי הזה בין הבורסה למזג האוויר, בארה"ב ישנן קטגוריות של קרנות נאמנות הכוללת התייחסות למצבי השוק השונים. הנה כמה דוגמאות:
Fair Weather Funds- בתרגום מילולי אלו קרנות למזג אוויר בהיר. התמחותן של קרנות אלו היא להשיג רווחים בתקופות שהשוק מתאפיין בעליות.
Foul Weather Funds- בתרגום מילולי אלו קרנות למזג אוויר מלכלך ואלו קרנות המתמחות ביצירת רווחים בשוק המתאפיין בירידות.
All Weather Funds- קרנות לכל מזג אוויר. אלו קרנות המתמחות ביצירת רווח גם בתקופות שהשוק עולה וגם כאשר הוא יורד. קרנות אלו מבצעות פיזור של השקעה ושימוש באסטרטגיות המאפשרות להן להרוויח בכל מצב שוק.
הכותב הוא מנהל אסטרטגיות מסחר בתטא1 השקעות וניירות ערך בע"מ
כל מי שפועל על סמך הכתוב, עושה זאת על אחריותו בלבד.