ביהמ"ש העליון: עיריית י-ם לא דואגת להומואים
בית המשפט העליון הורה לעירייה להעביר כמעט חצי מיליון שקל לבית הפתוח בעיר - אותו סירבה לתקצב במשך שנים. השופטים מתחו ביקורת על התנהלות העירייה וציינו כי גם כיום היא לא מצליחה לספק את צורכי קהילת הלטה"ב. בית המשפט: "מקווים כי העירייה לא תקמוץ שוב את ידה"
לאחר שנים של התעלמות - עיריית ירושלים תעביר כמעט חצי מיליון שקל לבית הפתוח. בית המשפט העליון קיבל היום (ג') את עתירתו של המרכז לפלורליזם יהודי בשם הבית הפתוח בירושלים, שערער על כך שהעירייה דחתה את בקשותיו לקבלת תמיכה כספית. השופטים מתחו ביקורת על התנהלות העירייה וקבעו כי עליה לשלם לבית הפתוח כ-465 אלף שקל.
מפסק הדין עולה כי חרף בקשות חוזרות ונשנות לתמיכה בפעילויותיו, נדחה הבית הפתוח פעם אחר פעם. רק לאחר שעתר לבית המשפט לעניינים מנהליים, נאלצה העירייה להעניק לו תמיכה כספית בשנים 2003-2005. עם זאת, עתירה מתוקנת שהוגשה בשם הבית הפתוח בה ביקש תמיכה לשנים 2005-2007, נדחתה על-ידי בית המשפט. בעקבות זאת ערער המרכז לפלורליזם יהודי לבית המשפט העליון.
מצעד גאווה בירושלים (צילום: נועה רז)
בפסק דינם קבעו השופטים אסתר חיות, חנן מלצר ויצחק עמית, כי יש להרחיב את התמיכות במרכזים קהילתיים באופן שיכלול גם קהילות דוגמת הקהילה הגאה. עוד כתבו השופטים כי בבית הפתוח מתקיימת פעילות מגוונת העונה על הצרכים הייחודיים של הקהילה הגאה, ועל העירייה להחליט על היקף התמיכה שיינתן לבית הפתוח מכאן ואילך.
"ההיסטוריה של היחסים בין הצדדים מעלה כי כף ידה מושטת לתמיכה של המערערת, פגשה פעם אחר פעם את כף ידה הקמוצה של העירייה", ציינו השופטים בפסק הדין. "אין לנו אלא להביע תקוותינו כי העירייה לא תקמוץ שוב את ידה והצדדים ישכילו 'ללחוץ ידיים' מבלי שבתי המשפט יידרשו בעתיד לנושא זה".
השופט: הקהילה צועקת ולא נענית
לדברי השופטת חיות, גם כיום העירייה לא מצליחה לעמוד ולספק את הצרכים המגוונים של קהילה ייחודית זו. "על מנת לתת מענה אמיתי והולם לצרכי הקהילה הגאה, מן הראוי לחתור בהקדם למצב דברים שלפיו יתקיים בירושלים, כמו בערים גדולות אחרות בארץ, סיווג ייחודי לקהילה, מכוחו יוקצו משאבים לכלל הפעילויות החברתיות, התרבותיות ואחרות הנדרשות לחבריה וחברותיה".
השופטת התייחסה גם למעשי הדקירה שאירעו במהלך מצעד הגאווה בירושלים בשנת 2006 ולרצח בברנוער בתל אביב בשנה שעברה, וציינה כי מקרים אלו מצביעים על כך שעוד ארוכה הדרך עד להטמעה ראויה של ערכים מוגנים אלה בציבוריות הישראלית. גם השופט מלצר הוסיף בפסק הדין כי סירוב העירייה לתקצב את הבית הפתוח הינו אפליה המוסווית באמצעות קריטריונים אובייקטיבים כביכול, שאין לה מקום במאה ה-21.
גם השופט עמית הבהיר את חשיבות היחס לחברי הקהילה הגאה, וקבע כי זהו אחד המדדים להיותה של מדינת ישראל מדינה ליברלית-דמוקרטית. זאת, לדבריו, "להבדיל מהמצב ברובן
ככולן של מדינות המזרח התיכון הקרובות והרחוקות, בהן נרדפים חברי הקהילה הגאה, הן על-ידי השלטונות והן על-ידי החברה". השופט אף הזכיר את דבריו של נשיא איראן אחמדניג'אד שטען שבאיראן אין כלל הומוסקסואלים, בעוד שבבית המשפט העליון של אנגליה תלויה ועומדת עתירה של הומוסקסואל איראני נגד הרשויות באנגליה המבקשות להשיבו לארצו, בה הוא מבקש מקלט באנגליה מחשש לחייו אם ישוב לאיראן.
השופט עמית הבהיר כי כיום חברי הקהילה הגאה אינם זוכים להכרה כלשהי מצד העירייה, והוסיף כי "דומה שחוסר ההכרה בחברי הקהילה הגאה כקבוצת זהות המהווה חלק מהציבוריות הירושלמית, הוא שמביא אותם שוב ושוב אל כתלי בית המשפט בהיותם צועקים ואינם נענים".
העירייה: הקריטריונים שוויוניים
מנכ"ל הבית הפתוח, יונתן גר, אמר בתגובה כי פסק הדין ייזכר בדברי ימיה של הקהילה הגאה כאבן דרך מרכזית, וכעת מצפים בקהילה לפתוח דף חדש במערכת היחסים עם העירייה והעומד בראשה. "בבג"ץ נקבע היום כי הקהילה הגאה הינה מגזר בחברה הישראלית, הזכאי למענה ייחודי לצרכיו כמו כל מגזר אחר: נשים, דתיים, תושבי מזרח ירושלים וכדומה. לא עוד יוכלו רשויות בישראל להתעלם מהקהילה הגאה ולנהוג בה בחוסר צדק ובהיעדר שוויון".
"זוהי בשורה לכל קבוצה וקהילה הסובלת מאפליה", הוסיפה יו"ר המרכז לפלורליזם יהודי של התנועה הרפורמית, ענת הופמן. "העירייה הינה נאמן של כספי ציבור והיא מחויבת בתקצוב כל קבוצה, גם אם אינה מוצאת חן בעיני ראש העיר. השופטים נקטו בפעולה אמיתית של תיקון עולם והביאו סוף לעוול מתמשך".
בתגובה להכרעה, ביקשו בעיריית ירושלים להדגיש כי מדובר בערעור על עתירה שהוגשה בשנת 2006 ומתייחסת לתקופת הקדנציה הקודמת. "חשוב לציין כי בקדנציה זו הבית הפתוח קיבל הכוונה וייעוץ אישי מגורמי העירייה להגשת קריטריונים עבור קבלת תקציב, זאת על מנת שהללו יגישו את הבקשה לתמיכה באופן אשר יאפשר להם לקבלה. יש לציין כי בית המשפט קבע שהקריטריונים לתמיכה במוסדות תרבות, שנקבעו על-ידי ועדה ציבורית מטעם העירייה הם סבירים ושוויוניים, ודחה את הערעור בעניין זה".
Read this article in English