שתף קטע נבחר
 

לין: "ביבי לא היה מאשר את חוק ההסדרים"

נשיא איגוד לשכות המסחר, המתנגד להטבות המס למפעלים הכלולות בחוק ההסדרים, טוען: "אני לא חושב שנתניהו מודע לניסוחים של האוצר, ואם היה מודע הוא לא היה מאשר". לדבריו, "מעולם לא ראיתי מצבור כה גדול של איוולת. מי יהנה מהטבות המס? מפעלים חזקים במרכז הארץ"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אינו מכיר את חוק ההסדרים ולא היה מאשר את החוק אם היה מכיר אותו. כך טען היום (יום ג') נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, במסיבת העיתונאים שכינס בתל אביב.

 

 

לדברי לין, "אני לא חושב שהוא (נתניהו ת.ג) מודע לניסוחים של האוצר, ואם היה מודע לא היה מאשר". לין התייחס בדבריו לסעיף המרחיב את הטבות המס למפעלים, אבל הבהיר ל-ynet אחרי מסיבת העיתונאים שהוא משוכנע שנתניהו אינו מודע כלל לתוכן חוק ההסדרים. מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה עד לרגע פרסום הידיעה.

 

חוק ההסדרים לשנים 2012-2011 כולל סעיף חדש המרחיב את חוק עידוד השקעות לסיוע למפעלים. הסעיף הזה קובע שכל מפעל שמייצא יותר מ-25% מתוצרתו, ייהנה מהפחתה משמעותית במס החברות מ-25% ל-15% ואם הוא נמצא בפריפריה, ל-10% ללא קשר למספר העובדים ותוכן הפעילות שלו. זאת, בנוסף להטבות הקיימות להקמת מפעלים חדשים.

 

באיגוד לשכות המסחר, המתנגד באופן קבוע לחוק עידוד השקעות הון, מתנגדים בחריפות לשדרוג החוק. לדברי לין, "זהו חוק גרוע באופן בלתי רגיל. מעולם לא ראיתי מצבור כה גדול של איוולת. מי יהנה מהטבות המס? מפעלים חזקים במרכז הארץ. אף אחד לא יעביר מפעל לפריפריה בשביל הטבת מס של 5%.

 

"בנוסף החוק כרוך בניירת בירוקרטית עצומה, מה שייצור אין ספור סכסוכים וחיכוכים בין היזמים לפקידים. ואם כבר נותנים הטבת מס כל כך מופרכת ולא מוצדקת, לא ברור למה היא ניתנת דווקא למפעלי תעשייה ורק ליצואנים.

 

"אם מישהו רוצה להקים מפעל מזון בירוחם, להעסיק שם עובדים ולחסוך ייבוא, הוא לא יקבל הטבה, כי הוא לא מייצא. בית מלון בטבריה שמעסיק עובדים ומכניס מיליוני שקלים למדינה מתיירות, לא יקבל הטבה. וכך גם סופרמרקט בפריפריה. זאת הפליה שאין בה שום הגיון, וכמובן זהו בזבוז כסף שאפשר היה להשתמש בו לחינוך ולתשתיות. לקחו חוק כושל והפכו אותו לקטסטרופה".

 

לין נשאל על ידי עיתונאים האם לדעתו החוק נולד בשל לחץ תעשיינים בכירים על הממשלה. הוא לא ענה לשאלה באופן ישיר אבל ציין: "האוצר קשוב מדי לתעשיינים הגדולים. דיוני השולחן העגול של האוצר עם ההסתדרות והתאחדות התעשיינים צמצמו את תפישת עולמו, והפכו אותו להיות קשוב רק להם. נניח שבעל בית קפה או מכבסה ירים טלפון למשרד האוצר ויבקש לדבר עם השר, האם הוא יעבור את המזכירה הזוטרה ביותר? אבל כשבעלים של מפעל גדול מתקשר הוא מקבל פגישה או לפחות שיחת טלפון ארוכה".

 

השרים מבינים מה זה ביוטכנולוגיה?

סעיף נוסף בחוק ההשקעות החדש שהרגיז את לין הוא הטבת מס בשיעור דומה לכל מפעל שעוסק בביוטכנולוגיה או ננוטכנולוגיה. לדברי לין, "עושים אפליה אפילו בין מפעלי ההיי טק לבין עצמם. למה מפעל תכנה או שבבים לא זכאי להטבה שלה זכאי מפעל ביוטכנולוגיה? אני בספק אם השרים מבינים בדיוק מה זה ביוטכנולוגיה, נראה לי שהם שמעו מילה יפה והם הצביעו בעד. איך בכלל מגדירים ביוטכנולוגיה? האם יקב שמייצר יין או מחלבה שמייצרת יוגורט לא עושים תהליך ביוטכנולוגי של התססה ושימוש בשמרים ובחידקים?".

 

בתשובה לשאלת כתבים, אם לא צריך לעודד את הייצוא, אמר לין: "מגזר התעשייה והשירותים מייצא כיום 32% מהייצוא מישראל ומספק הרבה יותר מקומות עבודה. הבעיה היא שאנחנו לא יודעים לבכות ולא באים לאוצר לבקש כסף. אנחנו לא כמו אנשי התעשיה שרצים למדינה לקבל הטבות בכל פעם שיש בעיה, ולכן אף פעם לא קיבלנו כלום. השפה שבאוצר מבינים היא תביאו כסף, וכך התעשיינים למדו לעשות, אבל אנחנו רק דורשים שלא יפלו אותנו לרעה ולא רוצים מהם גרוש". 

 

לין ציין כי האיגוד מכין אלטרנטיבה לחוק ההשקעות החדש שתקרא "חוק הפריפריה" - חוק שנחשף לראשונה ב-ynet לפני כחודשיים. לדברי לין, "ההטבות הממשלתיות צריכות להיות אך ורק לעסקים בפריפריה, ואילו מפעלים במרכז לא צריכים לקבל כלום. על כך מבוסס חוק הפריפריה שאנחנו נציג בקרוב לממשלה והוא החלופה לקשקוש הקיים בחוק ההסדרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנחנו לא יודעים לבכות". לין
צילום: מיכה קירשנר
מומלצים